fbpx

GLAZBENI KOMENTAR: Hrvati za 10!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

SARAJEVO - HRT ima emisiju Vladimira Bilića pod naslovom „Hrvatska za 5“ no 12 000 tisuća Sarajlija i moja malenkost, imali smo priliku gledati-slušati-uživati u „Hrvatskoj za 10! i ne samo zato što je bilo 10 izvođača na sceni Zetre, nego što je to bio vrhunski glazbeni doživljaj na razini svjetske produkcije - koncert hrvatskog gudačkog dvojca 2CELLOS!

Naime, svjetski poznati i ugledni gudački sastav „Zagrebački Solisti“ izvodeći glazbene teme iz romantičnih filmova na sceni su imali dvojicu asistenata-vrhunskih čelista: Stjepana Hauzera i Luku Šulića, koji su, taj prvi dio koncerta posvetili svim Bosankama, podsjećajući ih na Dan Žena i na svu onu ljubav kojom su obdarene. Stjepan i Luka u maniri velikih virtuoza ne samo da su vodili kolege iz solista, nego su njihova gudala mamila uzdahe romantičnih Sarajki… Dovodeći ih, do vrhunca oduševljenja glazbenim užitkom!

Dakako, da se nije moglo niti bez onog što je hrvatski gudački dvojac dovelo na svjetski glazbeni vrh…Rock&Roll u samo njima svojstvenoj instrumentalnoj izvedbi i aranžmanu …AC/DC… Rolling Stones…Y2…meni je falio Smooth Criminal… Samo ne znam kako bi „podigao glas“ koji bi nadjačao 12 000 tisuća fanatičnih obožavatelja… Imali ste priliku gledati histeriju obožavateljki koja prati r&r zvjezde a zamislite da se nađete zaogrnuti, kao što sam ja bio, njima… Stjepane, Luka ni Vašim mamama nije lako!

Stjepan i Luka već kao iskusni svjetski izvođači a u maniru poštovanja izvornog glazbenog izričaja Bosne-sevdaha, na scenu su pozvali Halida Bešlića… I doista…Sevdahu nema kraja!

No, na žalost publike i moju… Ipak smo „uspjeli“ ostati do kraja, kako je to u šali, više puta naglasio Stjepan, obraćajući se publici… Udarajući gudalom zadnji ton na čelu….

Album i svjetsku turneju SCORE su napravili, izdali i izvode 2CELLOS, no, glavni zgoditak smo postigli – publika i ja… Kako im se zahvaliti na tome?

Možda, da za idući Dan Žena Hercegovke ne moraju nabadati štiklama po Raštanima da slušaju ocvalu estetskom kirurgijom mumiziranu bakicu Nedu Ukraden… Ko što su im njihovi muškići priredili za ovaj… Dozvolite, samo razmišljam…

Može li i Herceg-Bosna bar za dovoljan, kao što ima Lijepe Naše za 5 i kao što ima Hrvata koji su za 10?! Alaha i Herceg-Bosne mi… Ne znam…

Ni ne pišem nešto, ali što loše snimam…ebiga…

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI