fbpx

Ljubav iz Srebrenice – pravoslavka i musliman dobili su sina!

Autor: Dnevno.ba

SREBRENICA - Ni Anđelina ne može da ih razdvoji! Iz prvog mješovitog braka u Srebrenici poslije rata, prije devet dana rodio se dječak - Jusuf. Otac mu je Almir Salihović, Bošnjak, a majka Dušica, Srpkinja. Upoznali su se prošle godine, vjenčali i probili led…

“Nedavno smo od austrijske humanitarne organizacije dobili kuću i tri koze. Radost nam je kompletna” – kaže Almir, a prenosi Radio Slobodna Europa.

Dušica, koja je u Srebrenicu došla iz okoline Tuzle, kaže da su, poslije svega što se dešavalo u Srebrenici u ratu, ona i Almir dokaz da su suživot i ljubav između Srba i Bošnjaka mogući.

“Političari bi trebalo da se ugledaju na nas – mi smo dokaz da Srbi i Bošnjaci mogu živjeti zajedno, i brak da sklapaju, i djecu da rađaju. Roditelji su se ozbiljno protivili ovom braku, ali sada im je sve postalo normalno. Imamo sretan brak, hvala Bogu. Lijepo se slažemo, živimo lijepo, eto, sad imamo bebu” – priča Dušica.

Almir dodaje kako ljubav može prevladati i najveće barijere:

“Nas se dvoje stvarno dobro slažemo. I u braku smo se dobro snašli. Može se”.

Međutim, pošto Salihovići žive na rubu siromaštva, austrijska organizacija „Seljaci“ malo im je pomogla, tek da prežive.

“Nadam se i nekom stalnom poslu kako bih osigurao egzistenciju za svoju obitelj” – poručuje Almir.

Slave se i Božić i Ramazan

U domu Salihovića sada se slave svi vjerski praznici – i Dušičini i Almirovi.

“Kao i dosad, poštujem njegovo, on poštuje moje. Ljudi se dijele na dobre i loše, a ne po nacionalnosti” – kaže Dušica.

Almir dodaje da u kući vlada uzajamno razumijevanje kad je riječ o stvarima koje na ovim prostorima inače razdvajaju ljude.

“Što se tiče praznika i vjere, mi svoje poštujemo, ne gledamo čije je što, nego kad dođe što – slavimo. Političari vode svoju politiku i narod zavađaju. Treba i oni da kažu da se narod spoji – što je bilo, bilo je, a sad da se ide ka budućnosti” – kaže Almir.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI