fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ne možete se razbuditi? Ovo pomaže bolje od kave!

Autor: Dnevno.hr

Nekima može zvučati kao nemoguća misija, ali kratko jutarnje vježbanje povećava razinu energije bolje i jače od kave ili gaziranih pića, pokazuje istraživanje.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Georgia ispitanike su podijelili u dvije grupe. Prva ekipa uzimala je kapsule s kofeinom ili s placebo efektom, dok su se drugi svako jutro penjali uz stepenice oko deset minuta niz 30 katova. Svi ispitanici većinu radnog dana provode ispred računala i nemaju vremena za vježbanje.

– Kod grupe koja je uzimala kapsule s kofeinom ili one s placebo efektom nije zabilježen nikakav pomak u razini energije, ali to se ne može reći za grupu koja se penjala uz stepenice. Oni su se odmah nakon vježbanja osjećali energičnije i poletnije – tvrdi jedan od autora istraživanja Patrick J. O’Connor te dodaje da je htio dokazati da svatko može vježbati na poslu, unatoč nedostatku vremena ili opreme.

– Radnici mogu izaći iz ureda i hodati, ali vremenske prilike to neće uvijek dopustiti. Ali sigurno je da vas pljusak nikad neće uhvatiti na stubištu – kaže O’Connor.

30 minuta tjedno hoda uz stepenice poboljšava rad srca.

Drugo istraživanje proveli su nad studenticama koje se žale na kroničnu neispavanost tijekom tjedna. Znanstvenici su proučavali njihovo pamćenje nakon vježbanja i nakon ispijanja kofeinskih napitaka. Ni u jednom slučaju nije došlo do bolje memorije, ali vježbanje im je dignulo motivaciju za učenjem i radom. Osim toga, penjanje i spuštanje niz stepenice osigurat će kardiovaskularnom sustavu dug i sretan život, dokazali su istraživači sa Sveučilišta McMaster.

10 stepenica potrošit će približno jednu kaloriju.

Oni su proučavali kako intervali žestokog sprinta stepenicama i kratkih stanki utječu na zdravlje srca. Ispitanice su se penjale stepenicama desetak minuta, i to u intervalima od 20 do 60 sekundi, uz kratke stanke. Trening je trajao tri puta tjedno kroz šest tjedana. Nakon toga znanstvenici su rezultate usporedili s bicikliranjem na spravi i zaključili da samo 30 minuta penjanja stepenicama tjedno poboljšava dugovječnost cijelog kardiovaskularnog sustava.

No brojna istraživanja pokazuju da ćete uz ovakav način vježbanja izgubiti puno kalorija, a prema nekim navodima, za hodanje stepenicama je potrebno i do sedam puta više energije nego za vožnju liftom. Penjanje stepenicama je sport koji uključuje i trčanje uz stepenice, a troši jednaki broj kalorija kao da ste igrali odbojku ili košarku.

Nisu vam potrebni nikakvi dodatni rekviziti, svaka sagrađena zgrada ima stepenice pa ne morate gubiti vrijeme na odlazak u teretanu. Nije potrebna ni posebna odjeća ili obuća – penjati stepenicama može se i u odijelu i u gumenim čizmama – sve što trebate je volja.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});