fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Održan Okrugli stol “Rod i ruralni razvoj u BiH”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Sarajevu je održan je Okrugli stol “Rod i ruralni razvoj u BiH”. Aktivnostima povodom obilježavanja 15. listopada Međunarodnog dana žena na selu u organizaciji UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA U BiH, potaknute su rasprave o rodu i ruralnom razvoju iz više znanstvenih disciplina.

Sudionici i sudionice Okruglog stola dali su svoj doprinos razvijanju interdisciplinarnog pristupa u rješenju složenog položaja žena na selu u BiH. Razgovarano je o humanom razvoju i kako se u međunarodnim razvojnim strategijama tretira život žena na selu te refleksija na položaj žena na selu kod nas. Date su jasne smjernice za afirmaciju ženskog poduzetništva u tijekovima ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, iskustva poduzetnica na selu objedinjena su teorijskim i praktičnim znanjem a ovu priliku su iskoristile da ukažu na probleme sa kojima se susreću. Izdvajanjem iskustva žena na selu, dana je detaljnija slika o korelaciji lokalnih razvojnih agencija i poduzetnica. Dati su prijedlozi za efikasniji zajednički rad i došlo se do zaključka da je umrežavanje na svim nivoima jedini metoda rasta i razvoja za osnaživanje žene na selu.

zene-seljanke18102016

Tema turizam na selu, u okvirima ekonomskog osnaživanja žena na selu, pokazala je niz zanimljivih ekonomskih efekata spoja znanja i seoskih aktivnosti u cilju očuvanja tradicije. Ukazano je i na efekte pozitivnih zakonskih mjera, kao i na elemente za poboljšanje zakonskih i financijskih segmenata koji bi ojačali društvenu zajednicu na selu. Cjelokupan ambijent ruralnog razvoja može se iskoristiti za poboljšanje rodnih ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

Kroz tri panela na okruglom stolu sudjelovali su: Prof. dr. Jasmina Osmanković, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Petar Ninić, CERD, Ruža Topić, stručna suradnica za oblast samostalnog privređivanja u Općini Orašje, Sanja Tošić, USAID/Sweden Farma II Project, Zilka Spahić-Šiljak, TPO Fondacija, Maja Miljević, vlasnica Zdrave Logike Banja Luka, Mandica Živković, predsjednica udruţenja Posavski cvijet, Orašje, JasminaMaslić, tehnički sekretar udruženja PREC, Ţivinice, Dijana Đuričić, Turistička agencija RS, Marija Knežević, dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo-Univerzitet za poslovne studije Banja Luka.

S Okruglog stola, ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi poručila je da su “ove žene pametne i inovativne te da igraju značajnu ulogu u kreiranju budućnosti zemlje”. Žene iz ruralnih sredina predstavljaju veliku ekonomsku moć u BiH, naglasila je francuska ambasadorica.

Partneri u realizaciji Okruglog stola su: ambasada Francuske, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Lutrija d.o.o. Sarajevo.

Obilježavanje Međunarodnog Dana žena na selu i održavanje ovog okruglog stola jedna je od niza aktivnosti koje provodi Udruženje poslovnih žena u BiH. Ivana Bunoza, predsjednica Upravnog odbora Udruženje poslovnih žena u BiH podsjetila je na uspješno održane Dane poduzetništva žena u svibnju 2016. godine kao događaj koji već prerasta u tradicionalan i koji je ove godine održan treći put, te najavila nove skore aktivnosti u organizaciji ovog Udruženja.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});