fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Mili Marušić

VIDEO: Odlično predavanje Kristine Sesar u Širokom Brijegu na tribini o nasilju

Autor: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG - Ovih je dana u Širokom Brijegu održana jako zanimljiva tribina “Nasilje je neispričana knjiga, moramo puno raditi!”

Tom prilikom u Gradskoj vijećnici u Širokom Brijegu tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradskoga vijeća Široki Brijeg, a predavači na tribini bile su Kristina Sesar – psihologinja i djelatnica Centra za mentalno zdravlje, Radmila Gašpar – ravnateljica Centra za socijalni rad i Ivana Tomić ispred MUP-a ŽZH.

Nazočnima se kratko obratio i gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, međutim posebno zanimljivo i poučno bilo je predavanje Kristine Sesar, pa isto možete pogledati u video prilogu našeg portala.

Ona je svoje predavanje naslovila: “Specifičnosti obiteljskog i partnerskog nasilja”, te ovom prilikom govorila o vrstama i prirodi nasilja te uzrocima njegova pojavljivanja.

“Predrasuda je da nasilje prevladava u nižim i siromašnijim društvenim slojevima, ali jako puno nasilnih osoba ima i u višim društvenim slojevima i među visokoobrazovanim osobama” – kazala je Kristina Sesar.

Izdvojila je i bitnu razliku muškoga i ženskoga nasilja. Naime, muškarci najčešće čine oblike nasilja koje je lako otkriti, dok žene vrše psihološko nasilje. Također, muškarci zbog društvenih stereotipa rjeđe priznaju da su zlostavljani od strane žena, čak i kada se radi o fizičkom nasilju.

Muškarci, prema njezinim riječima, znatno rijeđe prijavljuju nasilje, ponajprije zbog mogućeg stigmatiziranja u društvu, iako stoji konstatacija da su žene ipak kudikamo češće povrijeđene, nažalost u pojedinim situacijama na kraju i sa smrtnim ishodom.

Sesar je navela oblike ignoriranja među partnerima, zastrašivanja, kontrole žrtve uz korištenje djece, zatim prijetnjama da će se nauditi partneru ili djeci. Govorila je i o uzrocima koji dovode do nasilja, kao i o svim oblicima nasilja, pa svakako vrijedi odgledati predavanje Kristine Sesar.

Autor: Mili Marušić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});