fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Promocija filma “Jasenovac – istina” u Širokom Brijegu

Autor: D. Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Film o kojem se u posljednje vrijeme jako puno govori i koji je izazvao velike reakcije svekolike javnosti u Hrvatskoj, film Jakova Sedlara "Jasenovac - istina", predstavljen je i hercegovačkoj publici.

Nakon Mostara i Ljubuškog film je doživio i svoju širokobriješku premijeru gdje je govor o filmu održao sam redatelj jakov Sedlar.

“Željeli smo ovim filmom zaustaviti manipulacije s brojkama žrtava iz vremena bivše Jugoslavije, jer negdašnje spominjanje 500 tisuća, pa čak i 700 tisuća ili milijun i 200 tisuća žrtava od ustaške ruke u Jasenovcu nije ništa drugo nego manipulacija kojom se u bivšoj državi željelo dokazati da su Hrvati genocidan narod koji nema pravo na državu” – kazao je ovom prilikom Jakov Sedlar napominjući kako se broj žrtava prema relevantnim podacima kreće oko brojke od 20 tisuća iako će se teško stvarna brojka ikada ustvrditi, premda istina, kako on reče na kraju svoga izlaganja, kad-tad dolazi.

On je prozvao hrvatsku kinematografiju zbog činjenice što su Hrvati posljednji film o Jasenovcu snimili davne 1979. godine, a to je, prema njegovom mišljenju, na jedan način tragedija po Hrvatsku.

“Prva premijera ovog filma je bila u Tel Avivu gdje se okupilo oko 300 sudionika, uglavnom tamošnjih studenata, a nakon prikazivanja filma imali smo i diskusiju koja je potrajala još dobrih 45 minuta” – upoznao je Sedlar širokobriješku publiku o službenoj premijeri ovog filma.

U video prilogu također možete doznati zašto je premijera filma održana baš u Izraelu.

“Ni u jednom momentu nismo željeli ovim filmom kazati kako se u Jasenovcu nije dogodio zločin. Željeli smo skrenuti pozornost na laži koje su našem narodu godinama kreirane” – rekao je Jakov Sedlar.

Film je i u Širokom Brijegu, baš kao prethodno i u Mostaru, te Ljubuškom, dosta dobro prihvaćen, pa su mnogi kupili i prigodni CD po promotivnoj cijeni od 10 KM, a kako reče sam redatelj prikupljena sredstva od prodaje filma namijenjena su za njegovu daljnju distribuciju budući se od Amerike i Kanade pa do Australije žele ovim materijalom opremiti sveučilišne knjižnice i svijet upoznati što se stvarno događalo u Jasenovcu, kako do 1945. godine, tako i u razdoblju od 1945-1951. godine.

Autor: D. Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});