fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto je Josip Broz u Jugoslaviji vječito izbjegavao ovaj grad?

Autor: Slobodna Dalmacija

Tito je u bivšoj Jugoslaviji izbjegavao samo jedan grad. Naime, urbana legenda kaže da Tito nikako nije volio Čačak.

Tijekom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvijek u prolazu, na putu ka Užicama.

U Čačak planirano nije dolazio gotovo nikada, a povijesničari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ‘Ravnogorskom pokretu’.

Čačani su u Titovim očima uvijek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pjesme ‘Na planini, na Jelici’.

U stvarnosti, izvještaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocijenili pak kao ozloglašeno ‘komunističko leglo’.

Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta dok stariji Čačani još uvijek pričaju da su svaki put prije dolaska predsjednika SFRJ ljudi ‘tretirani’ kao protivnici režima uvijek preventivno stavljeni u pritvor i po sedam dana ranije, prenosi radiosarajevo.ba.

Etiketu ‘buntovničkog grada’ i mjesta za izbjegavanje zapečatila je situacija kada je za vrijeme druge posjete Tita Čačku, baš tijekom njegovog govora, vjerovali ili ne, nestalo struje!

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});