10 godina od smrti legendarne bh rukometašice Amele Dizdarević

Autor: Sportske.ba

MOSTAR - Danas se navršava deset godina od smrti rukometašice Amele Dizdarević iz Mostara, jedne od najboljih igračica koju je Bosna i Hercegovina imala.

Gubitak Amele je jedan od najvećih udaraca koje bh. ženski rukomet i bh. sport dobio u novijoj povijesti.

Neumorni borac, uvijek nasmijana i spremna saslušati mlađe igračice, dati im podršku, samo su neki od manira koji su krasili Amelu ili “Čičkavu” kako su je zvale kolegice iz reprezentacije. Pojavom, svojim igrama, rukometnim znanjem, plijenila je pažnju gdje god da je igrala, pa tako i nema rukometne sredine u kojoj nije bila rado viđen gost.

Otišla je prerano, ali zato neće biti zaboravljena. Mostar i rukometna Bosna i Hercegovina vječno će je pamtiti.

Amela je rođena 7. veljače 1969. godine, a borbu sa teškom bolešću je izgubila 15. srpnja 2007. godine.

Igrala je za mostarski Galeb gdje je i počela karijeru. Potom je nosila dres nekada jake splitske Dalme, potom prelazi u zagrebačku Lokomotivu. Karijeru je nastavila u njemačkom TV Giessen Lützellindenu. U Galeb se vratila poslije rata u BiH i sa ovom ekipom postala državni prvak. Igrala je za reprezentaciju BiH koja je 2003. stigla do baraža za Svjetsko prvenstvo 2003.kada je Mađarska bila bolja u dva susreta.

Nakon završetka igračke karijere, Amela je obavljala funkciju trenera u ženskoj reprezentaciji BiH, a jedno vrijeme je radila kao trener rukometaša Veleža.

Autor: Sportske.ba

ZADNJE VIJESTI