fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

7DNEVNO: Kako je lažni Mamić izvarao Dinamovce i uzeo im lijepe pare!

Autor: Romana Eibl / 7Dnevno

ZAGREB - Zlatko Mamić, 42-godišnjak rodom iz Dervente, iskoristio je Dinamo, prezime Mamić te ljudsku pohlepu i lakovjernost da naivcima uzme 3,5 milijuna kuna, praveći se da posjeduje povlaštene informacije o skoroj privatizaciji GNK Dinamo te da je u mogućnosti za njih nabaviti dioničarske pakete.

N. N. (podaci poznati redakciji) računao je prije godinu dana da će u ovo vrijeme biti zaposlenik Nogometnog kluba Dinamo, kojeg će u međuvremenu preuzeti neka arapska investicijska grupacija povezana s Qatar Airwaysom, te da će, osim ugodnoga posla u nekom od maksimirskih ureda, biti bogatiji i za tri milijuna kuna. Od svoga poznanika, dapače susjeda, šarmantnog i uglađenog Zlatka Mamića dobio je u travnju prošle godine, tako mu je barem servirao prezimenjak najpoznatijeg Mamića, povlaštenu informaciju da Dinamo kreće u privatizaciju i da će višestruko profitirati svi koji odluče kupiti dioničke pakete prije nego se službeno objavi početak prodaje dionica. N. N. je brzo i lakovjerno odlučio investirati svu otpremninu koju je netom dobio odlazeći iz firme za koju je godinama radio, pridodao je ušteđevinu, a nešto je i posudio te je svome susjedu Zlatku Mamiću na ruke predao 32.000 eura, a zauzvrat je dobio komad ovjerenog papira iz javnobilježničkog ureda. Na tom listu papira piše da je N.N. 17. 5. 2016. godine kupio dionice Dinama u vrijednosti od 32.000 eura, za jedan euro po dionici, a da će iste u razdoblju od 22. 10 20016. do 30. 11. 2016. moći prodati za 10 eura po dionici. Ukoliko se bilo što dogodi da se dogovor ne ostvari, Zlatko Mamić, u svojoj ovjerenoj izjavi, jamči da će u istom razdoblju vratiti uloženi novac gospodinu N. N. Susjedi N. N. i Zlatko Mamić, obojica zadovoljni, stisnuli su si ruke, N. N. će, mislio je, ubrzo, za nekoliko mjeseci, udeseterostručiti uloženo, a uskoro će biti pozvan i u klub gdje će, rekao mu je Zlatko Mamić, odabrati što želi raditi, budući da je to pravo stekao s uplatom iznad 30.000 eura. Da će tome biti tako prisnažila je i elektronska poruka koju je N.N. dobio samo dva tjedna kasnije, točnije 1. lipnja 2016., s e-mail adrese izvjesne Vedrane Tomke, a pošiljalac poruke je, stoji u naslovu: GNK Dinamo. Poštovanog gospodina N.N. izvještavaju da je postao dio obitelji našeg Dinama, što će mu kao dioničaru kluba, a u skladu s pravilnikom, donijeti mnoge prednosti. „Pošto ste Vi ušli u veći razred dioničara (ulog iznad 30.000 eura) preko Vašeg zastupnika gospodina Zlatka Mamića, dobit ćete informacije vezane za zaposlenje u našem klubu. Ono što je sigurno, prvotna ideja da Vi, kao veći dioničar, radite s našim radnicima na stadionu, nije moguća, pa smo za vas pripremili novo radno mjesto u našem odjelu s kompjutorima. S radom biste počeli 20. 06. 2016. Detaljno ćemo vas obavijestiti o svemu u idućim danima.“

Nigdje u pisanoj poruci ni logotipa kluba, grba, potpisa, pečata, ničega što bi potvrdilo vjerodostojnost odaslanog. No, N. N. si nije dopustio nikakvu sumnju. Ne još… Osim toga susjed je na njega ostavio snažan dojam uspješnog poslovnog čovjeka, uključenog u nogometni milje, a nadasve u NK Dinamo.

“Sve ostaje među nama”

Zlatko Mamić svakodnevno je u kafiću na Ravnicama, tik uz zgradu u kojoj stanuje, kilometar udaljenoj od Dinamova stadiona, ispijao kavu, a na jednoj od kavica predstavio se i svome susjedu N.N.-u kao šef skauta Dinamove škole, koji ima svoje igrače u maksimirskom klubu, ali i u Osijeku. „Doimao se kao kao čovjek od milijun dolara. Uvijek u markiranoj odjeći, elegantan, skupi satovi, a u ruci uvijek barem dva mobitela, Mercedes E klase. Rekao mi je da je sin od Mamićeva strica, dakle da je rođeni bratić od Zdravka Mamića, da je odrastao u Njemačkoj, gdje je u mlađim danima igrao nogomet u nižim ligama. A onda me jednoga dana u travnju prošle godine pozvao na kavu i rekao mi je da mi nudi sjajnu poslovnu priliku da oplodim novac ako iskoristim njegovu povlaštenu informaciju da će Dinamove dionice uskoro na tržište, te ih kupim preko njega po povlaštenoj cijeni. Govorio je da se podrazumijeva da sve mora ostati među nama. Trebali ste vidjeti kakva je to gužva bila oko njegovog stola u kafiću tih dana. Stizali su ljudi iz Osijeka, Varaždina, Bjelovara, odasvud i u redu čekali da mu predaju novac. Srećom, vjerujem da ih je dosta i odustalo. Policija je, naime, prije dva mjeseca pronašla kod Zlatka Mamića 14 ugovora o tzv. prodaji dionica. Prema policijskom izvješću ljude je oštetio za ukupno 3,5 milijuna kuna“, priča nam N. N. koji trenutno krvavo zarađuje kruh na baušteli, jer je u međuvremenu izgubio pravo na mjesečnu naknadu s burze, a radno mjesto u Dinamu, naravno, nije dočekao. Baš kao ni dionice, ni zaradu, ali ni povratak 32.000 eura predanih Zlatku Mamiću.

„Odbio sam proljetos posao na benzinskoj pumpi, jer me Mamić još uvijek držao u uvjerenju da je pitanje dana kada ću započeti raditi u Dinamu. Iz Dinama, naime tada sam vjerovao da je iz Dinama, neprestano su mi stizali dopisi elektronskom poštom u kojima su podgrijavali moju nadu da će se uskoro sve srediti, da će nam uskoro isplatiti glavnice, da ćemo preuzeti svoje pakete dionica, te da ću ja dobiti stalno zaposlenje.“ Stizao je tako e-mail za e-mailom: 9. lipnja 2016. stižu mu prijedlozi za posao. „Prva opcija je rad na računalu na upisivanju statistike s treninga (kada su igrači došli na trening, kada su ga napustili, koliko su kilometara pretrčali itd.) Plaća za ovaj rad bi vam bila oko 5.500 kuna mjesečno. Druga opcija je šef radova na stadionu, za što se prolazi dodatna škola, plaća bi vam bila oko 5.500 kuna mjesečno. I, treća opcija je, ako prijeđete prag od 56.000 eura uloga u dionice kluba (s obzirom da ste vi već prešli prag od 30.000 eura i blizu ste gornjeg praga), da budete zamjenik u skupštini kluba s plaćom od 12.500 kuna mjesečno. Koja od ove tri opcije vam se čini najboljom za vas? Molimo da nam odgovorite do utoraka 14. lipnja.“ N. N. je čak u prvom trenu mislio prikupiti još dodatnih 24.000 eura, što bi mu, kao dioničaru koji

Hm, zgodno, samo što 31. rujna ne postoji u kalendaru, jer rujan oduvijek ima 30 dana. I naš N.N. je uoči da je sastanak ugovoren nepostojećeg dana, ali je još uvijek dobrohotno i naivno vjerovao da se radi o nenamjernoj pogreški. N. je strpljivo prevrtao telefon u ruci. Bio je već rujan, još malo, mislio je, dobit će povrat glavnice, dionice i riješit će se svih briga. Fantomske e-mail poruke i dalje ga ohrabruju da treba živjeti s nadom i u dobroj vjeri. Pa tako 29. rujna stiže novi elektronski dopis, i dalje s adrese izvjesne Vedrane Tomke, i dalje u zaglavlju kao pošiljatelj GNK Dinamo. I opet bez ikakvog parafa, logotipa, pečata… premda ni ništa od toga danas nije problem falsificirati i plasirati lakovjernima. Dakle, lani, krajem rujna, fantomi su se potrudili i opširno (uvjetno rečeno opširno, jer sve više od dvije rečenice za N.N.-a je bilo ohrabrujuće) mu elaborirali što mu nude. A tekst je bio opširan iz jednog jedinog razloga: Zlatko Mamić zapravo je htio istisnuti još nešto novca od svoga susjeda N.N.-a, pa je pustio ruci i mašti na volju. “Poštovani, kao što smo i najavili imamo za Vas četiri mogućnosti zaposlenja kod nas, a vi ćete nam javiti što Vam najviše odgovara:

\1. BRIGA ZA TRAVNJAK NAŠIH STADIONA

Rad s ekipom koja se brine da je trava na našim stadionima uvijek u najboljem stanju. Radi se svaki dan, osim nedjelje, od 8 do 15 sati. Plaća bi bila 4.755 kn neto. Kotizacija za ovaj posao je 1562 eura, koja vam se kompletno vraća nakon tri mjeseca, odnosno u siječnju 2017. Ugovor se potpisuje na 10 godina i prijavljeni ste kao stalno zaposleni.

\2. BRIGA ZA PROSTORIJE UNUTAR STADIONA

Zadatak ovog tima je da se brine oko svih unutarnjih prostorija na stadionu u smislu popravaka, farbanja zidova i sl. Kotizacija za ovaj posao je 1852 eura, a koja vam se kompletno vraća nakon tri mjeseca. Ugovor se potpisuje na 10 godina i prijavljeni ste kao stalno zaposleni. Plaća bi vam bila 5.650 kuna neto.

\3. RAD NA KOMPJUTORU

Rad u uredu, a Vaš bi zadatak bio unos svih statističkih podataka s treninga i utakmica u kompjutor. Kotizacija za ovaj posao iznosi 1852 eura, ugovor o radu se potpisuje na 10 godina, a plaća bi vam bila 7.125 kuna.

\4. RAD U SKUPŠTINI KLUBA

Zadatak u ovom dijelu posla je da budete zamjenik nekom od članova skupštine, imali bi svoj ured i auto od kluba. Kotizacija za ovaj posao je 3250 eura, ugovor se potpisuje na 15 godina, a plaća bi vam bila 14.745 kuna neto mjesečno.

Molimo Vas da razmotrite navedene opcije i da nam sutra do 16 sati ili pismeno ili preko gospodina Zlatka Mamića javite koja Vas opcija najviše zanima.”

N.N. je, ne gubeći vrijeme, odmah prihvatio ponudu br. 3 i novac, dakle još 1852 eura, predao Zlatku Mamiću te je o tome e-mailom obavijestio fantomsku Vedranu Tomku.

Ubrzo, 5. listopada s e-maila već “dobro mu poznate” Vedrane stiže N. N.-u obavijest da su primili novac te da su već danas stavili u proceduru sve potrebno da započne raditi ovaj mjesec.

Od tada opet počinje, zapravo nije ni u jednom trenu ni stalo, povlačenje za nos N.N.-a, kojem su uši sve vrelije i sve veće, gotovo magareće. Te sutra, te idući ponedjeljak, te budite dostupni… Početkom studenoga obavještavaju ga da bi “trebao obaviti liječnički pregled u našoj poliklinici, a s rezultatima liječničkoga pregleda krenuo bi Vaš mandat kod nas.” Tri tjedna kasnije stiže mu poruka da je za njega ugovoren pregled u poliklinici Merkur 1. prosinca te da s nalazima koje će dobiti isti dan dođe zajedno sa Zlatkom Mamićem u klub.

Na dan kad je trebao biti na pregledu, stiže mu poruka, opet od sad već “prijateljice” Vedrane Tomke da je “naš dr. Janković danas spriječen, pa ne može danas obaviti liječnički pregled. Sutra ujutro javit ćemo Vam naknadni termin.” Pretpostavljate da je sutra bilo – malo sutra.

Moj te mota oko plota

Zlatko Mamić preko fantomskoga e-maila počinje slati dramatičnije poruke, jer njegove žrtve sve češće pitaju gdje su dionice, gdje je uloženi novac. Fokus N.N.-a i ostalih prevarenih nije više na zapošljavanju u klubu. Treba spasiti pare! Tako N.N.-u sredinom prosinca stiže poruka da u klubu do sada nisu bilo u mogućnosti zaposliti ga jer je “u našim prostorijama bio USKOK, a za vrijeme istrage mogli smo samo plaćati radnike i obveze koje imamo, a nismo mogli zapošljavati nove. Na sreću USKOK u petak završava svoje obveze kod nas, tako da i ta ograničenja prestaju.” I tako dalje i tako dalje, uglavnom N.N. je božićne blagdane dočekao sa zubom na klinu, bez novaca i bez posla, s dugovima.

Prevarant Mamić zna da su njegovi “klijenti” na iglama, na rubu živaca, pa u e-mail poruci neposredno prije Božića prvi puta spominje da će dioničarima “kolegica Jakšić poslati informacije vezane uz dionice”. N.N. 3. siječnja 2017. dobiva poruku da će započeti sa svojim radom za kompjutorom 1. ožujka: „Gospodin Mamić nam je javio za vaše probleme s burzom, pa Vam je naš savjet da prihvatite posao koji vam nude na Zavodu do 1. ožujka, a tada ćete dati otkaz i započeti raditi kod nas. Eventualnu štetu koju bi imali mi bi pokrili.”

Eto, malo prevarantske brižnosti, pa početkom veljače novi adrenalinski udar s najavom isplate glavnice za kupnju Dinamovih dionica: “Kao što ste već čuli, riješeni su svi problemi oko isplate novca, o čemu ćemo vas detaljno obavijestiti posebnim e-mailom. Počele su isplate novca svima na način da će prvo biti isplaćena glavnica tj. novac koji ste vi uložili. Gospodine N. N., Vaš je termin za podizanje novca od 12. 03. do 26.03. od 10 do 16 sati, a od nas ćete dobiti obavijest kada i gdje ćete u našem klubu preuzeti novac.“

Sutra, sutra – malo sutra

Kad se približio rok da gospodin N.N. dođe u klub po svoj novac, na mobitelu mu je zasvijetlio novi e-mail: “Poštovani, zbog dolaska UEFA TV u naš klub radi snimanja emisije o našem klubu, igračima i zaposlenicima, nismo Vas u mogućnosti danas primiti, nego ćemo Vaš dolazak prolongirati za tri, četiri dana. Obavijestit ćemo Vas dan prije kad da dođete”.

Ne znamo može li u tom trenu gospodin N. N. više rukama obuhvatiti svoje uši, a možda mu već počinje rasti i rep…

“U utorak ili srijedu doći ćete s gospodinom Mamićem u naš klub u 11.30 sati. Poslat ćemo Vam poziv”, stiže obavijest N.N.-u 16. ožujka. No, ubrzo stiže i nova poruka, njegov dolazak u klub je odgođen radi odigravanja utakmice Hrvatska – Ukrajina: „Mi dva dana nismo u klubu jer su ga zaposjeli djelatnici Uefe i HNS-a. Prvi idući termin je utorak idući tjedan. Možete li doći tada?”

Iscrpljujućem natezanju nema kraja, ali N. N. još uvijek smatra da je najbolji izbor – strpljenje. Krajem ožujka opet se javio tobože Dinamo, preko famozne Vedrane Tomke – a zapravo se Zlatko Mamić javlja svome klijentu – ispričava mu se zbog svih neugodnosti i piše da nema više nikakvih prepreka za ostvarivanje obećanog. “Slijedeći tjedan kreće isplata uloženog novca u naš klub, a mi smo to spojili s Vašim zaposlenjem. Za nas je jako važno da Vi, kao dioničar našega kluba, budete zadovoljni i zato smo spremili za Vas sve u jednom. I povratak novca i početak rada…” I trla baba lan, N.N.-u prošla godina dana, susjeda Mamića koji mu je bacio neodoljivi mamac o lakoj zaradi više ne viđa, više nema sumnji da je sve bila prevara.

U zadnjoj fazi udara na lakovjernost N.N.-a, pretpostavljamo i ostalih prevarenih, Zlatko Mamić u e-mailovima upućenim žrtvi svoje prevare više ne koristi e-mail od Vedrane Tomke, nego kao pošiljateljicu maila navodi Vlatku Peras, članicu Uprave GNK Dinamo. Tako se tobože ona 21. travnja ove godine oglašava uime kluba i šalje cirkularnu poruku voditeljima timova Dinamovih dioničara i ostalim dioničarima u timovima. Zahvaljuje se na strpljivosti, ispričava zbog probijenih rokova, objašnjava zašto sve kasni, pa piše: „Kao prvo, morali smo dogovoriti sve pojedinosti s Gradom Zagrebom oko udjela u dionicama i oko preuzimanja stadiona od strane novog vlasnika, što nije išlo glatko. Kao drugo, kada je sve bilo dogovoreno, Grad je počeo postavljati nove uvjete, što je opet produžilo cjelokupni proces. Kao treće, istraga protiv našeg kluba koja je trajala mjesecima i zbog koje je naš klub poslovao na aparatima zbog prismotre organa specijalne policije. Kao četvrto, istraga protiv gospodina Zdravka Mamića, sve dok se taj proces nije odvojio od našeg kluba, pa smo opet prodisali i počeli normalno poslovati. Vjerojatno ste čuli od svojih voditelja da su neki već preuzeli novac i svoje dionice… To nije išlo glatko svaki put, jer kod svakog preuzimanja dionica, potpisivanja ugovora o njihovoj prodaji, preuzimanja novca… u klubu su bili javni bilježnik, odvjetnik predstavnik kluba, odvjetnik predstavnik Grada i odvjetnik predstavnik novih vlasnika. Još jednom se zahvaljujemo na vašoj strpljivosti i rado ćemo vam dati veći udio novca za vaše dionice od onog koji je bio prethodno potpisan, ovjeren i dogovoren. I dodatno objašnjenje kad dođete u klub i još neke dodatne nagrade kao iznenađenje svima vama.“

Tko zna do kada bi se nastavilo „moj-te-mota-oko-plota“ Zlatka Mamića da jednom „dioničaru“ nije krajem proljeća prekipjelo, tražio je nakon godinu i pol dana povrat svojih 14 tisuća eura, Mamić mu je vratio samo dvije tisuće, pa je prevareni podnio protiv Mamića kaznenu prijavu. Ubrzo je i GNK Dinamo policiji prijavio slučaj tzv. prodaje klupskih dionica. Sredinom lipnja Zlatko Mamić je priveden i pritvoren, ali je ubrzo i pušten te je navodno počeo vraćati otuđen novac. Naš sugovornik N.N. kaže da su mu Mamićevi odvjetnici rekli da je vratio novac desetorici od 14-oro prevarenih. Ima li prevarenih više zasad se ne zna, policija je kod Mamića pronašla 14 ugovora o prodaji dionica za što je prevarant od prevarenih uzeo ukupno 3,5 milijuna kuna. Neovisno vrati li im novac ili ne neki će prevareni kazneno goniti Zlatka Mamića. Ako se osjećaju, a trebali bi, masno namagarčeni, ali i kao žrtve vlastite pohlepe, neupućenosti i naivnosti, za utjehu im može biti da su u raznim tzv. Ponzijevim shemama, tzv. piramidalnim prijevarama namagarčene puno veće mange od njih. Najfrapantnija prijevara u povijesti, ona Njujorčanina Bernieja Madoffa, razoktrivena relativno nedavno, prije desetak godina, odvela je u bankrot brojne pripadnike novčarskog, poslovnog i političkog establishmenta, desetke pripadnika hollywoodskog jet-seta i tisuće anonimnih, a razmjeri prijevare popeli su se do vrtoglavih 65 milijardi dolara. Bernie Madoff osuđen je na 150 godina zatvora. U samo nekoliko godina nakon razotkrivanja prijevare duge desetljeće i pol ostao je bez obojice sinova, jedan se objesio, a drugi je umro od limfoma.

Zlatka Mamića ne bismo čak mogli nazvati ni našim „Madoffom u kratkim hlačicama“, razotkriven je relativno brzo, za godinu i pol, razmjeri njegove štete su neznatni osim za one koji su izravno oštećeni, a njegove žrtve nisu pripadnici ni jednog establishmenta ni javno poznate osobe, nego uglavnom mali ljudi koji su izlaz u neki za sebe ugodniji svijet i život otkrili u njegovoj bajkovitoj priči. I nasjeli!

Autor: Romana Eibl / 7Dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});