fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

AMATERSKI NOGOMET 2015. U ZHŽ-U: Uspon i pad Sloge, promjene na Mokrom Docu, osnivanje Mladosti…

Autor: Danijel Ivanković

LJUBUŠKI - Amaterski nogomet u Zapadnoj Hercegovini tijekom 2015. godine doživljavao je kvalitativni pomak u prvih nekoliko mjeseci, a potom i određenu stagnaciju. Naime, Sloga iz Ljubuškog osvojila je naslov prvaka u Drugoj ligi - Skupina Jug, a momčad Posušja drugo mjesto.

Ljubušaci su potom s velikim ambicijama krenuli u Prvu ligu FBiH, no umjesto borbe za vrh gledamo njihovu borbu za opstanak u navedenom natjecanju s obzirom da su na polusezoni posljednji sa svega 12 prikupljenih bodova. U 15 odigranih utakmica Ljubušaci su ostvarili tek 2 pobjede uz 6 remija i 7 poraza, te gol razliku 11:17. Na Babovcu su ipak optimistični pred nastavak sezone, pa vjeruju kako će izboriti opstanak u društvu najboljih.

Ipak, s obzirom da je dosta uloženo u klupsku infrastrukturu, kao i Omladinski pogon ovog kluba svi oni koji simpatiziraju Slogu mogu biti itekako zadovoljni. Primjerice, njihovi kadeti vodeća su momčad na polusezoni Omladinske lige – Jug s 35 osvojenih bodova (11 pobjeda, 2 remija i samo 1 poraz uz gol razliku 30:9). U istom rangu natjecanja podmladak Gruda i Posušja dijeli 9. mjesto sa po 16 osvojenih bodova.

Gruđani se stoga mogu pohvaliti sa svojim juniorima koji u Omladinskoj ligi – Jug zauzimaju 3. mjesto sa 25 bodova (8 pobjeda, 1 remi i 5 poraza uz gol razliku 30:22). Sloga u ovoj konkurenciji zauzima 8. mjesto sa 20 bodova. Juniori ovog kluba izborili su po 6 pobjeda i poraza uz 2 remija i gol razliku 24:23, dok je Posušje na 11. mjestu sa 16 bodova (5 pobjeda, 1 remi i 8 poraza uz gol razliku 26:49).

Tijekom protekle godine ulagalo se i u klupsku infrastrukturu HNK Posušja, no nakon osvojenog drugog mjesta u sezoni 2014/15. njima u tekućoj seniorskoj sezoni ruže baš ne cvjetaju pošto su plasirani na 11. mjestu sa 18 bodova (6 pobjeda i poraza uz ipak pozitivnu gol razliku 31:26). Jesenas su na Mokrom Docu promijenili i tri trenera, no dolaskom Damira Ramljaka na mjesto šefa struke određene stvari ipak su se konsolidirale, pa oni s pravom računaju da u nastavku sezone mogu doživjeti jedan pozitivni iskorak, odnosno plasman bolji od onog kojeg sada imaju.

Gruđani se ne mogu poput sportskih prijatelja iz Sloge i Posušja pohvaliti s nekom pretjerano dojmljivom klupskom infrastrukturom, ali bar što se tiče ostvarenih rezultata mogu biti zadovoljni. Pod vodstvom Zorana Bubala – Trte zauzimaju 6. mjesto u Drugoj ligi FBiH – Skupina Jug. Imali su učinak od 7 pobjeda, 2 remija i 6 poraza i uz gol razliku 26:25 skupili su 23 boda. Zbog tehničkih propusta Savez im je oduzeo 6 bodova što će reći da su mogli biti na svega 2 boda zaostatka iza prvenstvenog lidera Tomislava, kojeg su inače dobili sa 2:0 u međusobnom susretu u posljednjem jesenskom nastupu.

Ljetos je u Širokom Brijegu osnovan Hercegovački nogometni klub Mladost, koji se uključio u Međužupanijsku ligu klubova Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske Županije, te na polusezoni zauzima vodeću poziciju s 10 bodova, odnosno 3 pobjede i 1 remi uz gol razliku 9:1. Mladostaši su na odličnom putu da se plasiraju u Drugu ligu FBiH – Skupina Jug što bi svakako bio lijep uspjeh za momčad koja je takorekuć tek nova.

Riječ je o klubu kojeg je pokrenula skupina domaćih mladih entuzijasta na čelu s braćom Androm (predsjednik) i Vladom – Ducom Hrkaćem (šef struke), a zanimljivo je i to da glavnog konkurenta u borbi za naslov imaju HNK Drinovce. Drinovčani su reaktivirali rad svoje prve momčadi i na polusezoni su drugi u konkurenciji pet klubova (2 pobjede, 1 remi i 1 poraz).

Kada smo spomenuli braću Hrkać recimo kako njihov stariji brat Frano Hrkać, inače poznati ovdašnji kondicijski trener koji je proteklih sezona radio u Širokom Brijegu i Zrinjskog, sve bolje kotira na azijskom tlu, pa je nakon angažmana u Japanu i Bahreinu pronašao sreću u Kini. Pomoćni je, ujedno i kondicijski trener momčadi Henan, koja je osvojila 5. mjesto u elitnom rangu natjecanja najmnogoljudnije zemlje svijeta i to je svakako novi iskorak u Hrkaćevoj trenerskoj karijeri.

Vrijedno je znati da se u Zapadnoj Hercegovini “zakotrljala” lopta i među ženama. Osnovani su ženski klubovi u Širokom Brijegu i Ljubuškom, te su ove godine krenuli s prvenstvenim natjecanjima u sklopu Prve lige FBiH. Širokobriježanke pod vodstvom trenera Ivana Kvesića trenutno nešto bolje kotiraju od svojih kolegica iz Sloge, međutim u ovom slučaju vrednije od samog rezultata saznanje je da se i među našim curama lopta “kotrlja”.

Ponukani primjerima iz susjedstva i u Posušju su oformili omladinsku školu ženskog nogometa, pa je ovaj sport u svojevrsnoj ekspanziji u našoj županiji.

U mnoštvu malonogometnih turnira izdvojit ćemo onaj najmasovniji pod nazivom “Ulica protiv ulice”, jer je isti ponovno besprijekorno organiziran u Širokom Brijegu, a najbolji pojedinci kao nagradu dobili su besplatno putovanje na utakmicu Dinama i Hajduka, svakako najveći derbi nogometa u Hrvata.

Ljubuški je bio domaćin završnice Lige Hercegovine u malom nogometu, no općinski pobjednici iz naše županije i nisu se baš proslavili s obzirom da je samo prvak Širokog Brijega (Lijeva obala) izborio plasman u poluzavršnicu, dok su prvaci Posušja (Durmišuša), Gruda (Pešija) i Ljubuškog (Cerno/Crnopod/Miletina) ranije eliminirani.

U Posušju su organizirali prvi turnir u Footgolfu (nekakva mješavina nogometa i golfa), a naslov najboljeg osvojio je Zvonimir Begić – Ćunda, posljednjih godina najpoznatiji igrač malog i velikog nogometa s prostora posuške općine.

O nogometnim sucima nismo namjeravali u ovom osvrtu pričati, ali red se prisjetiti scena s jedne prvoligaške utakmice u kojoj su snage odmjerili Rudar iz kaknja i Metalleghe iz Jajca budući da je igrač domaćih Bajro Spahić šakom napucao glavnog arbitra, a glavni je bio iz Ljutog Doca i zove se Oliver Kožul. Utakmica je logično prekinuta i registrirana službenim rezultatom 0:3!

Dvojica nogometaša Željezničara u dobi od 25 godina, inače momci iz Širokog Brijega, tijekom ove godine ostvarili su inozemne transfere, pa je povremeni bh reprezentativac Josip Kvesić završio u turskom Antalyasporu, a Tomislav Tomić u Skoda Xantiju iz Grčke, premda će prema posljednjim informacijama ovaj potonji u narednoj polusezoni opet nositi dres Širokog Brijega!

Ljubušak Gordan Bunoza je zaigrao u Dinamu iz Bukurešta, a potom i talijanskoj Pescari, dok je Ljutodočanin Hrvoje Milićević dres drugoligaške Pescare zamijenio sa onim trećeligaša L’Aquila Calcia.

I Širokobriježanin Mario Kvesić skrasio se u Trećoj ligi, ali u Njemačkoj pošto je nakon razdoblja provedenog u RNK Split pronašao angažman u Erzegebirgeu. 22-godišnji Posušanin Silvije Begić dobro se snašao u Interu iz Zaprešića, upisao i među strijelce HNL-a, a od ostalih naših momaka vrijedi spomenuti i transfer Ivana Peke, koji je ljetos dres Širokog Brijega zamijenio dresom Zrinjskog.

I kao šlag na tortu ovog pregleda prisjetimo se još kako je kontroverzni Zdravko Mamić dobio priznanje za počasnog građanina Grada Širokog Brijega. Nedugo nakon toga završio je i u “ćuzi”, ali ne zbog ovog priznanja, već zbog nečasnih rabota pri transferiranju igrača iz svoje bogate “ergele”.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});