fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Balkanski kriminalac Zdravko Mamić dirnuo i u hrvatsku svetinju ZVONIMIRA BOBANA

Autor: Bruno Herljević

OSIJEK - Započelo je već uobičajeno Mamić i ponovo naglasio kako se na njegovu obitelj izvršava atak, a onda je desetak minuta pokazivao novinske napise tamo još s početka milenija, 2000. i 2001. godine.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić imao je turbulentna dva tjedna. Prvo ga je huligan napao na Braču i udario ga šakom u potiljak nakon čega je Mamić završio u moru, a onda je na red došlo ročište na sudu u Osijeku gdje je sjedio na optuženičkoj klupi zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Pernarom zbog optužbe da je izvukao iz Dinama milijune i oštetio državni proračun.

Mamić je povodom svega sazvao medijsku konferenciju.

Započelo je već uobičajeno Mamić i ponovo naglasio kako se na njegovu obitelj izvršava atak, a onda je desetak minuta pokazivao novinske napise tamo još s početka milenija, 2000. i 2001. godine.

“Ja sam kao privatna fizička osoba posuđivao Dinamu novac, ja sam cijelu svoju imovnu davao banci kao garancije za kredit. To je moj početak u Dinamu. To sam tamo zatekao, Dinamo koji gotovo više nije ni postojao. Ostalo je od Dinama samo moje ime. Od Dinama prije nego što sam ja došao Hrvatska nije dobila niti lipe. To je bila praksa prije nego što sam ja došao. Na transfere Lovrena i Modrića je uredno plaćen porez Hrvatskoj. Ako to ne možemo razumjeti i napisati, pa što sam ja? Građanin desetog reda”, pitao se Mamić.

Istaknuo je potom “mudrace iz velike četvorke”, kako je nazvao Šokotu, Bišćana, Šimića i Marića te Zvonu Bobana. “Eno oni mudraci iz velike četvorke, evo i njihovi transferi. Ovdje su njihovi ugovori, to je bila praksa, a oni su novac primali u inozemstvu. Dok je hrvatska stenjala pod tenkovima, čuveni kapetan je od 14 milijuna maraka 12 milijuna uzeo preko privatnog računa svog ujaka”, kazao je Mamić.

“Ja sam radio po zakonu i svi se u klubu ponose sa mnom. Ja sam odjednom kriminalac, a svi oni koji su sudjelovali u kriminalu, vi ih zovete u svoje emisije da mene proganjanju. Dinamo je donio 300 milijuna eura neto u Hrvatsku”, veli Mamić.

Kaže potom kako je suđenje u Osijeku nezakonito. “Sudi mi se u Osijeku i to nije po zakonu. Delegacija mog suđenja u Osijeku nije zakonita, ja sam iz Zagreba i poznajem možda jednog ili dva suca na kaznenom sudu, a poznam samo jednog, a što je onda s onih 19 čestitih sudaca u Zagrebu? Zar ne bi trebao svaki okrivljenik imati brzo, ekonomično i pravično suđenje? Je li to moje suđenje u Osijeku? Treba negdje jesti, spavati i dati honorara obrani? Je li to pravično, brzo i ekonomično suđenje”, pita se Mamić.

“Ja sam u Osijeku jer oni koji me tuže znaju da nisam kriv, oni su krenuli u moju eliminaciju bez oružja. Bog je svemoguć i milostiv, a u u optužnom vijeću je gospodin Ninoslav Ljubojević kod kojeg sam u uredu dogovarao podjelu transfera 50:50 njegovog sina Gorana, a on je danas u optužnom vijeću. Nisam htio opstruirati postupak, povukao sam žalbu za vrhovni sud. Nisam htio tražiti izuzeće člana.

Nakon toga počeo je govoriti o Luki Modriću.

“Luka Modrić ima jako dobro pamćenje. On se u jednom trenutku nije mogao sjetiti svojeg debija za reprezentaciji. Ma tko se od nas u svakom trenutku može sjetiti? Je li netko sumnja da se on toga ne bi sjetio? On pleše po stadionima svijeta. Pa, gadovi i bando koji prljate ime Modrić, prekinite to činiti! Bando”, zagrmio je Mamić.

“Modrić je govorio na istinu na sudu, ali je i na USKOK-u. On je na deset mjesta tražio da mu se isplati njegov dio transfera. Aneksi ugovora su postojali i naravno da ćemo to dokazati. Dinamo je na Modriću s bonusima zaradio 22.5 milijuna eura i to je potpisano 29. travnja 2008. godine. Aneks je napravljen tri dana nakon što je Dinamo potpisao ugovor o transferu, a Luka odlazi u Tottenham tek 17. lipnja. To je sve istina i sve je provjerljivo. Zašto se onda manipulira? Zašto ste prokleti? Vi ćete napraviti da ga brani kriminalac. Čime je on to zaslužio? Od čega da ga branim? Od njegove čestitoće”, veli Mamić.

“Kako je moguće sve što je uknjiženo antidatirati? Optužnica je politički montirana i nju vode nestručni ljudi. Ovi transferi su u našim poslovnim knjigama, mi smo kontrolirano svaki mjesec, porezna uprava je imala uvid i vidjela što se dogodilo. Nisu našli ništa shodno za reakciju”, komentira Mamić.

“Pogledajte sada gdje su sada naši reprezentativi? Svi su na odmorima jer su pobjegli iz zemlje jer smo ih istjerali odavde. Igrači su stali u obranu kapetana, ali ne žele prljati svoja imena pa bježe glavom bez obzira, ali ne zato što su bahati. Pa Luka je doveo Ramosa na našu obalu, Kovačić je doveo Marcela”, kaže Mamić.

“Pa jeste li ikada čuli da se u 21 sat u nedjelju ispituje svjedok? Izvukli su ga iz reprezentacije i zavukli mu jednu rečenicu. Sram vas bilo monstrumi koji ga napadate”, govori Mamić.

“Žao mi je zbog onog što se dogodilo u sudnici prošli put. Nije to prvi put nego treći čini mi se. Ranije je bilo 78 svjedoka i nitko nije potvrdio navode optužnice, a svi su svjedoci optužbe. Pa ja ću ih poraziti njihovim svjedocima, mojih svjedoka neće biti jer mi ni ne trebaju. Ja sam odvjetnici Sloković rekao da ne pita ništa Modrića, meni je ono što je on rekao bilo dovoljno. To dovoljno govori o optužnici, ubili smo ih njihovim svjedocima”, konstatira Mamić.

“Budale kažu da sam ja namjestio i odgodio Lovrenov iskaz. Za mene je trebalo biti završeno suđenje nakon Lovrenova suđenja. Ja dobijem u ruke zapisnik s ispitivanja Luke Modrića i vidim da nije onakav kakav je sudac diktirao i kako je Modrić iskazivao. Ja poludim, ne znam za sebe. Tražim od odvjetnice da ide kod suca i vidi što će napraviti. Vrati se Sloković do mene i kaže da imam dobru intuiciju i da će se na pauzi to ispraviti. Zašto to pričam? To su se moje famozne intervencije. Zamislite da imate svjedoka o čijem iskazu ovisi idete li u zatvor deset godina, a u zapisnik ode suprotno od onoga što je on svjedočio. Ja zbog toga skačem kao pantera.

Nakon toga Mamić je komentirao napad na Bolu.

“Pasioniran sam kada vidim morsku vodu. Kad vidim Dalmaciju odmah se oporavim. To more, hrana, djevojke. To bi mrtvog diglo iz groba. Pa što sam ja kriv da budem napadnut? Mogao sam se utopiti, moglo je zvršiti smrću. Udario me s leđa snagom od 120 kilograma. Mogao sam udariti u brod i umrijeti”, veli Mamić.

“Ja sam najhumaniji čovjek koji je hodao ovim prostorima. Koliko sam ja toga napravio. Nikad osuđivan, nikad utajio porez. Pa u Dinamu i čistačica ima plaću od tisuću eura, a u klubu je zaposleno 200 ljudi. Evo, ako sam utajio i kunu poreza ili nekome nešto loše napravio dajem sto tisuća eura. Dođite i uzmite novac. Dokažite. Pa mene su pokušali ubiti, sačekuše mi radili, a da i metak krene prema meni mislim da bi Bog zaustavio da ne poginem”, kaže Mamić.

Zadnja tema bila je udruga Naš Hajduk koju je Mamić usporedio sa zloglasnom Cosa Nostrom.

“Naš Hajduk me podsjeća na Cosa Nostru, ono su uzeli sebi simbol Dalmacije i Hrvata. Ti Mariću kada dođeš u Stobeč na ručak mi ćemo te prebiti. Ti Mamiću ako dođeš u Split mi ćemo vas likvidirati. Kovaču, Vrbanoviću, vi ćete dobiti batine na putu prema splitu. Mamiću kad dođeš u Bol mi ćemo ti pokazati da ne možeš slobodno hodati. Ti Janice neće slobodno hodati ako ne budeš služila našoj Cosa Nostri. Mi ćemo nacrtati svastiku, mi ćemo prekinuti utakmicu u Milanu, mi ćemo izbaciti Hrvatsku s Europskog prvenstva. Mi ćemo narediti igračima da napuste derbi. Mi smo Cosa Nostra, to je naša stvar. Mi smo gospodari Hrvatske, a to nije narod”, veli Mamić.

Autor: Bruno Herljević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});