fbpx

Bašić osvojio prvi ATP turnir u karijeri

Autor: Klix.ba

SOFIJA - Bosanskohercegovački tenisač Mirza Bašić je danas osvojio svoju prvu ATP titulu u karijeri.

Dvadesetšestogodišnji Sarajlija je u finalu ATP 250 turnira u Sofiji savladao rumunjskog tenisača rezultatom 2:1 u setovima nakon dva sata i 20 minuta igre.

Oba tenisača su otvorila meč sigurnim servisima, ali je već u trećem gemu Bašić došao do prednosti koju je držao sve do desetog gema kada je uzvratio istom mjerom i prvi set odveo u tie-break.

Mirza je pogriješio na svom prvom servisu, te je Copil brzo poveo rezultatom 4:1. Ipak, Bašić je brzo vratio koncentraciju i stigao do 4:4, a potom je napravio još jedan mini-break i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 7:6(5).

Copil je napravio break već u prvom gemu drugog seta i držao ga je sve do desetog gema kada je servirao pri vodstvu 5:4, no Mirza je odigrao perfektno i vratio break i izjednačio na 5:5.

Drugi set je potom otišao u tie-break u kojem se bolje snašao Copil i izjednačio na 1:1 rezultatom 7:6(4).

U pauzi između drugog i trećeg seta Bašić je zbog bolova u leđima zatražio medicinski time-out, ali to nije utjecalo na njegovu igru u odlučujućem setu.

Oba tenisača su držala svoje servise sve do devetog gema kada je Bašić napravio break i dobio priliku servirati za meč. Mirza je tu priliku iskoristio i rutinskim servisima slavio u trećem setu rezultatom 6:4 i na taj način osvojio svoj prvi ATP trofej u karijeri.

Bašić je u glavni žrijeb turnira ušao kroz kvalifikacije, a na turniru je savladao Mayera (6:4, 6:1), Kohlschreibera (7:5, 7:6), Marterera (6:4, 4:6, 6:3) i Wawrinku (7:6, 6:4).

Uz 250 bodova Mirza je ovim trijumfom osvojio i 85.945 eura, te će se od sutra nalaziti na 76. mjestu na ATP listi, što će mu biti najbolji rezultat karijere.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI