fbpx

Džuhur propustio veliku priliku: Mogao biti na korak od Olimpijskih igara!

Autor: ScSport.ba

ISTANBUL - Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački tenisač, nije uspio savladati Argentinca Diega Schwartzmana. Poražen je sa 2:1 (7:5, 6:7, 2:6) u polufinalu turnira u Istanbulu. BiH tenisač propustio je veliku priliku, jer bi pobjedom došao na korak od plasmana na Olimpijske igre.

Meč nije najbolje krenuo za Bh tenisača. Schwartzman je odmah u prvom gemu napravio brejk. Ipak, Džumhur je u četvrtom gemu vratio brejk zaostatka. U sedmom gemu gubi servis, no odmah se vraća. U 12. gemu napravio je brejk. Iskoristio je prvu set loptu i slavio sa 7:5.

Za razliku od prvog seta, drugi je počeo mnogo bolje. Zadržao je svoj servis, a zatim u drugom gemu napravio brejk za 2:0. Ipak, Schwartzman se odmah vratio i brzo izjednačio, a zatim u petom gemu došao do brejka prednosti. Džumhur se ekspresno vratio i Argentincu oduzeo servis u šestom gemu, te izjednačio na 3:3.

U nastavku tenisači su držali servis, a u osmom gemu Džumhur je imao dvije brejk lopte koje nije uspio iskoristiti. Drugi set otišao je u taj brejk u kojem je Argentinac bio bolji sa 7:4.

Džumhur je odmah na startu trećeg seta napravio brejk, međutim u nastavku Schwartzman mu je tri puta oduzeo servis, te dobio treći set sa 6:2.

Ranking karijere

Pobjeda protiv Argentinca dovela bi Bh tenisač do 63. mjesta, što će mu biti ranking karijere. Inače, najbolji plasman na ATP listi ostvario je prošle godine kada je bio 77. tenisač svijeta. ovako, zauzet će 73. mjesto na novoj ATP listi, što će mu također biti ranking karijere.

Mogao biti na korak od Olimpijskih igara

Džumhur mora biti među prvih 56 tenisača svijeta da bi imao siguran direktan plasman na Olimpijske igre. Međutim, jedna zemlja ne može imati više od četiri predstavnika, a neke države među top 56 imaju više od četiri tenisača, tako da će se ta granica pomjeriti.

Također, može se očekivati da će pojedini tenisači odustati od nastupa na Olimpijskim igrama, jer se mečevi neće bodovati za ATP listu, tako da u Rio de Janieru mogu očekivati samo novac. Pored toga, velika vjerojatnoća da će biti i odustajanja zbog ozljeda.

Kada se sve ovo pogleda, onda je jasno da je BiH tenisač mogao biti na korak od plasmana na Olimpijske igre.

Autor: ScSport.ba

ZADNJE VIJESTI