fbpx

EUROPSKA LIGA: Tri utakmice otišle u produžetke, Lyon slavio tek na penale…

Autor: Sportnet.hr

MANCHESTER - Čak su se tri uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige odlučivale u produžecima, jedna je otišla i do boljeg izvođenja jedanaesteraca. U konačnici su u polufinale prošle četiri momčadi iz četiri različite države, Manchester United, Celta Vigo, Ajax i Lyon kojem je trebalo osam serija penala...

Manchester United – Anderlecht 2:1*

Vrlo slabu realizaciju iz prve utakmice nogometaši Manchester Uniteda su prenijeli i u drugu. Ipak, uspjeli su proći dalje nakon produžetaka pri čemu su ostali i bez Zlatana Ibrahimovića koji je morao napustiti igru zbog ozljede. Pobjednički je pogodak djelo Marcusa Rashforda u 107. minuti.

Gosti su čak krenuli vrlo ambiciozno u želji da pokušaju iznenaditi Mourinhovu momčad. U trećoj je minuti s velike udaljenosti pokušao Dendoncker, ali je lopta otišla malo iznad gola. Ipak, nije se dugo trebalo čekati na odgovor engleske momčadi, Paul Pogba je lijepo proigrao Marcusa Rashforda na lijevoj strani, napadač Uniteda je odigrao povratnu loptu za Henriha Mhitarjana na rubu kaznenog prostora. Armenac nije imao težak posao i dobro je plasiranim udarcem pogodio mrežu belgijske momčadi.

Deset minuta kasnije gosti su bili blizu poravnanja, slabu reakciju obrane propustio je iskoristiti Acheampong koji je iz blizine pucao u bliži kut De Geinog gola, no samo u vanjski dio mreže. Anderlecht je pritisnuo u drugoj polovici prvog dijela što im se uskoro i isplatilo. U 32. minuti je Tielemans pogodio gredu, lopta se odbila do Hannija koji nakon manjeg petljanja uspijeva zahvatiti loptu i pogoditi gol.

Nakon pet minuta igre u nastavku domaćin je mogao do drugog pogotka, Shaw je uputio oštru prizemnu loptu kroz peterac, no Lingard nije uspio dohvatiti loptu i skrenuti je prema golu. Iako su gosti bili vrlo ravnopravni s Unitedom, engleska je momčad stvarala bolje prilike, posebno Rashford, koji se u nekoliko navrata mogao upisati u strijelce, no nije bio dovoljno precizan.

U samoj je završnici regularnog dijela nezgodno doskočio Zlatan Ibrahimović i bio prisiljen napustiti igru. Nakon propuštenih velikih prilika United je tek početkom drugog produžetka došao do pogotka, Fellaini je spustio loptu za Rashforda koji je okrenuo jednog braniča i poentirao za novo vodstvo domaćina. Rezultat se do kraja nije promijenio.

Bešiktaš – Lyon 2:1 (6:7)

Tužna večer u Istanbulu za sve navijače Bešiktaša, turska je momčad bila vrlo blizu plasmana u polufinale Europske lige, no ispriječio se Lyon. Nakon što je 120 minuta proteklo istim rezultatom kao u prvoj utakmici, momčadi su krenule u izvođenje penala koje je potrajalo sve do osme serije. Nažalost, tragičar za Bešiktaš bio je Matej Mitrović koji je posljednji promašio.

Obje su momčadi vrlo dobro krenule u susret i mogle su u ranoj fazi do pogotka, u drugoj se minuti kod domaćina u prilici našao Cenk Tosun, no Anthony Lopes je obranio njegov pokušaj. Francuska je momčad imala više posjeda u narednim minutama, desetak minuta kasnije Lacazette je lijepo uposlio Corentina Tolissa čiji udarac isprve odlazi malo pored gola.

Ipak, do vodstva je stigao domaćin čime je eliminirao zaostatak iz prve utakmice. Oguhan Ozyakup je nakon brzo izvedenog kornera proigrao Andersona Talisca koji je imao sasvim dovoljno vremena na rubu kaznenog prostora da se namjesti i pogodi mrežu Lyona.

Nije se dugo trebao čekati odgovor Lyona, u 34. minuti je Maxime Gonalons proigrao Alexandrea Lacazettea koji je lijepo odigranom lobom prebacio vratara Bešiktaša i poravnao rezultat.

Nakon što mu je nekoliko minuta ranije Diakhaby očistio loptu s gol linije, Anderson Talisca je glavom postigao pogodak u 58. nakon centaršuta Adriana. Mogli su gosti zaviti Vodafone Arenu u “crno” u samoj završnici regularnog dijela kada je Lacazette pogodio gredu.

Iako su obje momčadi u produžetku mogle do pogotka, ovaj je dvoboj bio odlučen s 11 metara. Igrači s obje strane bili su savršeni sve do sedme serije kada Duško Tošić s jedne i Christophe Jallet s druge nisu bili precizni. Na drugoj je strani ponovno promašio Bešiktaš, ovoga puta naš Matej Mitrović kojem je Lopes obranio udarac. Maxime Gonalons je bio precizan i odveo je svoju momčad dalje.

Genk – Celta Vigo 1:1

Nakon golijade u utakmici u Vigu, nogometaši Celte uspjeli su obraniti pobjedu 3:2, jedini proći dalje bez dodatnih pola sata i uz to ostvariti veliki uspjeh. Trenutno deseta momčad Primere plasirala se među četiri najbolje momčadi Europske lige, iako su morali strepiti do posljednjeg sučevog zvižduka.

Trossard je bio najopasniji igrač belgijske momčadi koja je tražila taj jedan pogodak koji bi ih odveo u polufinale. Ipak, u prvom poluvremenu nismo vidjeli previše od igre, nijedna momčad nije imala značajniju priliku kojom bi ugrozila vrata protivnika. Tek je Celta u završnici pokušala preko Beauvuea s desetak metara udaljenosti, no vratar domaćina je obranio njegov pokušaj.

U 63. minuti gosti su došli do vodstva, Pione Sisto je sjajno prošao kroz sredinu, još bolje opalio s ruba kaznenog prostora i pogodio mrežu domaćina. Međutim, već četiri minute kasnije Genk je poravnao rezultat, strijelac je bio Leandro Trossard nakon greške protivničke obrane. Ipak, rezultat se do kraja utakmice nije promijenio, Genk nije došao do željenog pogotka koji će ih odvesti u polufinale i morao se oprostiti od daljnjeg natjecanja.

Schalke – Ajax 3:2*

Iako je u potpunosti dominirao prvom utakmicom, Ajax se u drugoj itekako morao izvlačiti iz teške situacije. Schalke je uspio nadoknaditi dva pogotka zaostatka, imao je i igrača više od 80. minute, no do prolaska dalje nije uspio doći. Nizozemska je momčad izborila produžetak gdje je, iako je gubila i s 3:0, uspjela postići dva pogotka i proći u polufinale.

Krenula je njemačka momčad jako dobro, već je u trećoj minuti bila blizu pogotka, no Meyer je pogodio samo okvir gola. Međutim, u nastavak prvog poluvremena nisu uspjeli prenijeti stečeni momentum, dapače, Ajax se gotovo potpuno izjednačio s domaćinima, barem kada je u pitanju posjed i udarci prema golu. Ipak, pogodaka nije bilo.

U 53. minuti probudila se nada za Schalke, sjajno je pogodio Leon Goretzka nakon proigravanja Guida Burgstllera. Već tri minute kasnije domaćin je potpuno anulirao zaostatak iz prve utakmice, Sead Kolašinac je ubacio nisku prizemnu loptu u kazneni prostor, do nje je došao Burgstaller, pucao isprve i pogodio mrežu za 2:0.

Nizozemska je momčad u 80. minuti ostala bez Joela Veltmana koji je u razmaku od osam minuta dobio dva žuta kartona. Igrača više Schalke je iskoristio u 101. minuti, ponovno je lijepo ubacio Kolašinac, ovoga puta do Daniela Caligiurija koji glavom poentira za delirij u Gelsenkirchenu.

Znao je Ajax da nema što izgubiti i uz malo sreće postigao je pogodak, spretno je do lopte nakon centaršuta došao branič Nick Viergever i zatresao mrežu. Gosti su do kraja uspjeli postići još jedan pogodak, strijelac je bio Amin Younes.

Autor: Sportnet.hr

ZADNJE VIJESTI