fbpx

Hrvatskoj pripala još jedna drama i jednaesterci za eliminaciju domaćina Svjetskoga prvenstva

Autor: Dnevno.ba

SOČI - U olimpijskom Sočiju pala je i Rusija. Domaćin Svjetskoga prvenstva odigrao je hrabru utakmicu protiv favorizirane Hrvatske koja je ipak izborila poluzavršnicu Mundijala, iako teže od očekivanoga, ali ipak izborila i za plasman u veliko finale borit će se s mladom, ali poprilično poletnom Engleskom.

Cheryshev je već u 2. minuti ovog dvoboja imao obećavajući ulazak u suparnički šesnaesterac, ali je Vrsaljko očistio tu situaciju. Dzyuba je u 5. minuti s prve pokušao volej udarcem pred hrvatskim golom, ali je Lovren postavio leđa, pa su Rusi od svega toga izvukli samo udarac iz kuta.

Uzvratila je Hrvatska jako brzo, jer je u 6. minuti Rebić u šesnaestercu s desne strane uputio prizeman ubačaj, ali je vratar Akinfeev izbacio loptu za prvi hrvatski udarac iz kuta. Modrić je ubacio potom loptu iz kornera, Lovren glavom prebacio na drugu stranu, a Rebić također glavom gađao iznad gola.

I u 11. minuti je prizemna lopta upućena s desne strane, ali je Mandžukić nije na najbolji način zahvatio. Zatim je Rakitić u 16. minuti pokušao iz slobodnjaka iskosa s lijeve strane, ali je lopta otišla poprilično iznad gola. Vrsaljko je u 28. minuti ubacio s desne strane, a Perišić pokušao glavom u padu, međutim nije bilo prave preciznosti.

No, jeste zato tri minute kasnije na drugoj strani kada su Rusi osvojili loptu na 40 metara od protivničkoga gola, lopta je stigla do Dzyube, ovaj lijepo gurnuo za Cherysheva koji velemajstorski pogađa s 20 metara u rašlje Subašićevoga gola za vodstvo Rusije od 1:0 i svakako šok po hrvatsku nacionalnu vrstu.

Lovren je u 35. minuti napravio prekršaj na suparničkoj polovici zaustavivši potencijalnu kontru, pa je postao prvi igrač na utakmici s javnom opomenom. Svega tri minute nakon toga javnu opomenu je zaradio i Ivan Strinić i ponovno posve opravdano zbog potezanja suparničkoga igrača za dres nakon što mu je ovaj progurao loptu kroz noge i krenuo u kontru.

Hrvatska se ipak vraća u 40. minuti nakon sjajne akcije po lijevoj strani. Na koncu Mandžukić ubacuje u peterac, a Kramarić u pravi trenutak utrčava i glavom idealno pogađa za 1:1 i povratak “Vatrenih” u utakmicu.Ž

Andrej Kramarić je i u nastavku prvi prijetio primivši obećavajuću loptu na lijevoj strani, no napravio je potez previše, pa se iz svega toga ničeg dobroga nije izrodilo. Razigrani Kramarić je u 52. minuti pokušao i škaricama, ali nije bilo dovoljne jačine pri tom udarcu.

Stanislav Cherchesov odlučio se prvi mijenjati, pa je umjesto Samedova od 54. minute zaigrao Erokhin. Rebić je u 58. minuti pokušao izravnim udarcem s 25 metara, ali daleko preko gola. Samo dvije minute nakon toga “zakuhalo” se pred ruskim golom, Perišić je primirio loptu na kojih devet metara od gola, te pogodio unutrašnji dio vratnice, ali lopta se umjesto u gol odbila nazad u teren.

Dzyuba je već u 62. minuti pokušao glavom nakon ubačaja iz kuta, ali zapravo je samo dodao loptu Subašiću. Zlatko Dalić je pak u 63. minuti obavio prvu svoju izmjenu ubacivši Brozovića umjesto klupskoga mu suigrača iz Intera Perišića a što je jasno značilo da će doći do određenih korekcija u hrvatskoj momčadi. Rusi su u 67. minuti obavili svoju drugu zamjenu, jer je Smolov zaigrao umjesto strijelca Cherysheva.

Rusija je po prvi put u nastavku dvoboja zaprijetila u 72. minuti kada je Fernandes ubacio s desne strane, a Erokhin glavom šutirao povrh gola. Dvije minute kasnije Dalić je iz igre izvukao Strinića, a ubacio Pivarića na lijevome boku.

Modrić je bio na udarcu u 76. minuti na svega 12 metara od ruskoga gola, ali je izblokiran, a nakon njegovog ubačaj iz kuta Mandžukić je pucao preko gola. Cherchesov nešto više na deset minuta od kraja radi i treću promjenu, te umjesto napadača Dzyube ubacuje zadnjega veznoga Gazinskiya.

Dvije minute prije ulaska u posljednju minutu izašao je i Kramarić, a ušao Mateo Kovačić. Neposredno nakon njegovog ulaska nevolje po Hrvatsku, jer se ozlijedio vratar Subašić pri doskoku na jednu loptu. Tri izmjene već obavljene, a do ulaska u produžetke još ima sudačka nadoknada!

U četvrtoj minuti sudačkoga dodatka Smolov je lukavo pokušao izravnim udarcem s desne strane, ali je povrijeđeni Subašić obranio taj pokušaj. Ostalo je tih 1:1, pa se ušlo u produžetke.

Dosta ohrabrujuće saznanje za Hrvatsku na početku produžetka bilo je to što se Subašić u toj kratkoj pauzi dovoljno oporavio i ostao na golu. Nakon par minuta igre u produžetku već je pripremljen za ulazak u igru bio Pjaca, međutim u tim trenucima se povrijedio Vrsaljko, pa je Dalić na kraju umjesto njega ubacio Ćorluku.

Veliku pogrešku s povratnom loptom u 100. minuti radi Lovren, međutim i ruski igrač se u vršku napada spetljao pa je i za njih propala jako obećavajuća pozicija. Minutu kasnije Hrvatska je napokon povela. Igrala se dakle 101. minuta kada je Modrić ubacio iz kuta, a Vida najbolji bio u skoku i glavom s 12 metara matirao Akinfeeva.

Igra se potom preselila pred Subašićev gol, Rusi su izveli par udaraca iz kuta, a na kraju je Erokhin glavom gađao pokraj gola. Ostalo je 2:1 do okončanja tog prvog produžetka.

Mandžukić je u 109. minuti povukao Hrvatsku kontru, ali ga je Gazinskiy srušio s leđa, te postao prvi ruski igrač s javnom opomenom. U 112. minuti ruski ubačaj iz kuta, Subašić boksa loptu, ali slijedi udarac Kuzyaeva s nekih 14 metara, međutim Subašić i to odlično brani.

Ipak, ruski pritisak urodio je plodom u 115. minuti. Dzagoev je ubacio iz prekida, Fernandes ostao neometan i glavom zakucao loptu u gol za novo izjednačenje rezultata. I nakon izjednačujućeg gola Rusi su bili bolji, pa je i Zobnin probao udarcem s 22-23 metra u 119. minuti, ali je Subašić to obranio i doveo Hrvatsku do jedanaesteraca.

U izvođenju jedanaesteraca Subašić je odmah prvi “skinuo” Smolovu, ali zatim i Akinfeev u drugoj seriji uzvratio obranivši Kovačićev udarac. Fernandes je u trećoj seriji promašio kompletan okvir gola i pretvorio se od ruskoga junaka u tragičara utakmice, jer su nakon njega svi preostali izvođači pogađali, a među njima i Ivan Rakitić koji je ponovno imao čast šutirati onaj zadnji i još jedanput je to zbilja genijalno napravio i Hrvatsku Englezima u polufinale odvukao.

SOČI – Olimpijski stadion. Gledatelja: 44.000. Sudac: Sandro Ricci (Brazil). Utakmica četvrtzavršnice SP: Rusija – Hrvatska 1:1 (1:1). Produžeci: 1:1. Jedanaesterci: 3:4. Strijelci: 1:0 Cheryshev (31), 1:1 Kramarić (40), 1:2 Vida (101), 2:2 Fernandes (115) – jedanaesterci: Smolov – brani Subašić, 2:3 Brozović, 3:3 Dzagoev, Kovačić – brani Akinfeev, Fernandes – promašio gol, 3:4 Modrić, 4:4 Ignashevich, 4:5 Vida, 5:5 Kuzyaev, 5:6 Rakitić. Žuti kartoni: Gazinskiy (Rusija), Lovren, Strinić, Vida, Pivarić (Hrvatska).

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfeev – Fernandes, Kutepov, Ignashevich, Kudryashov – Kuzyaev, Zobnin – Samedov (od 54. Erokhin), Golovin (od 102. Dzagoev), Cheryshev (od 67. Smolov) – Dzyuba (od 79. Gazinskiy). Izbornik: Stanislav Cherchesov.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić – Vrsaljko (od 97. Ćorluka), Lovren, Vida, Strinić (od 74. Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (od 88. Kovačić), Perišić (od 63. Brozović)- Mandžukić. Izbornik: Zlatko Dalić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI