fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOGOMETNI VREMEPLOV: Juve je najveći gubitnik Lige prvaka

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

TORINO - Juventusa i Tottenhama, te Basela i Manchester Citya kreće drugio dio u natjecanju Lige prvaka. Ostali su samo najbolji klubovi Starog kontinenta, a već ovog utorka imamo jednu poslasticu na programu pošto će Juventus dočekati momčad Tottenhama.

Torinezi su u povijesti Lige/Kupa prvaka definitivno najveći gubitnici, jer su igrali čak osam finala, ali samo dva puta otišli do kraja. Prvi put 1985. godine u onom legendarnom finalu na Heyselu koje se pamti po navijačkoj tragediji. U susretu igranom pred 58.000 gledatelja jedini gol za Trapattonijev Juve tada je zabio Michel Platini, uz Zidanea najveći igrač koji je nosio dres ovoga slavnoga kluba.

Zvijezde momčadi tada su još bili Rossi, Boniek, Tardelli, odnosno kod “Redsa” vratar Grobbelaar, te Dalglish i Rush.

Tadašnju Jugoslaviju u Kupu prvaka te sezone predstavljala je Crvena Zvezda i odmah u 1. kolu bila eliminirana od Benfice. Zvezda je dobila prvi susret 3:2, ali izgubila uzvrat sa 2:0 i ispala. Ubrzo je ispala i lisabonska momčad pošto je u 2. kolu “naletjela” na Liverpool, koji je slavio na svom Anfieldu 3:1, pa je usprkos porazu 0:1 na Luzu prošao u četvrtzavršnicu.

Zanimljivo se prisjetiti kako je te sezone i drugi klub iz Liverpoola igrao finale jednog europskog kupa, no Everton je u Kupu Kupova otišao do samoga kraja nakon što je u Rotterdamu s 3:1 dobio finalni sraz protiv tada iznimno jakog bečkog Rapida, u čijim su redovima, između ostaloga, nastupili i Cico Kranjčar, Hrstić, Panenka, te Krankl.

Rapid je u četvrtfinalu pobjedom 5:0 nadoknadio zaostatak od 0:3 iz prvog susreta s Dynamo Dresdenom (sadašnji klub Harisa Duljevića), dok je u polufinalu slavio nad moskovskim Dinamom, koji je pak u 1. kolu eliminirao Hajduka najprije ga porazivši u Moskvi s minimalnih 1:0, a potom i u Splitu s uvjerljivih 5:2. Rapid je u tim polufinalnim utakmicama slavio pobjedu 3:1, odnosno u Rusiji remizirao odigravši 1:1.

Everton je primjerice u polufinalu nadigrao Bayerna. Nakon minhenskih 0:0 uzvrat u Engleskoj završio je trijumfom njihovog predstavnika 3:1.

Itekako je te sezone bilo zanimljivo i u Kupu UEFA. Bila je to ona legendarna sezona sarajevskog Željezničara kada su nespretno ispali od Videotona. Poraz u Mađarskoj 3:1, pa pobjeda na Grbavici 2:1 i Osimova momčad se ipak nije domogla finala.

Tamo su zaigrali Videoton i Real. “Kraljevi” su već u prvoj utakmici na gostovanju slavili s visokih 3:0 golovima Michela, Santillane i Valdana, pa su si u uzvratu mogli dopustiti i minimalni domaći 0:1 (Majer) poraz.

No, do tog finala Real je te sezone prošao “sito i rešeto”. U 2. kolu je primjerice na Kantridi izgubio od Riječana s 3:1, ali je u uzvratu bio bolji s 3:0 i stigao do 3. kola gdje ga je čekao Anderlecht. U Bruxellesu je belgijski predstavnik slavio 3:0, ali je u Madridu bilo čak 6:1 za Real.

Četvrtfinale je Realu donijelo utakmice upravo s Tottenhamom, večerašnjim suparnikom “Stare dame”. Real je u Londonu pobijedio 1:0, dok na Santiago Bernabeu nije bilo pogodaka. Potom još jedna teška, polufinalna zadaća, za najveći klub u povijesti nogometa. Naime, Inter je dobio Reala 2:0 u njihovom prvom srazu, ali je Real pobjedom 3:0 i to nadoknadio.

Recimo još da je Videoton u četvrtzavršnici boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminirao Manchester Uniteda, a u 3. kolu Partizana. Slavili su Mađari u Budimpešti sa čak 5:0, pa su si u uzvratu mogli dozvoliti poraz od 0:2.

Beogradski klub je pak u prethodnoj rundi, dakle u 2. kolu tog natjecanja, izveo veliki podvig, jer je domaćim slavljem 4:0 nadoknadio zaostatak od 2:6 protiv engleskog QPR-a. Tottenham je primjerice u 1. kolu “unakazio” portugalsku Bragu pobjedama 3:0 i 6:0. Bili su te 1985. godine silno jaki i Juve, ali i Tottenham, međutim jaki su i 33 godine kasnije i stoga možemo biti sigurni kako ćemo uživati u njihovom večerašnjem dvoboju.

Neka pobijedi bolji, neka pobijedi nogomet.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});