fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Oslabljena Belgija bez Hazarda naplaćuje dug

Autor: Oslobođenje

LILLE - Nogometna selekcija Belgije igraće večeras (21 sat) drugi četvrtfinalni meč Europskog prvenstva protiv Walesa na stadionu “Pierre Mauroy” u Lilleu.

Izbornik crvenih đavola Mark Wilmots neće imati na raspolaganju veznjaka Moussu Dembelea zbog povrede i stopera Thomasa Vermaelena, koji nema pravo nastupa zbog žutih kartona.

Carrasco od starta

Pod upitnikom je nastup glavne zvijezde Belgije Edena Hazarda zbog povrede butnog mišića, što bi bio ogroman hendikep pošto je veznjak Chelesa briljirao u trijumfu nad Mađarskom sa 4:0, postigavši gol i upisavši asistenciju. Moguća zamjena u prvih jedanaest je veznjak Atletica Jannick Carrasco.

– Imamo problem s Hazardom, priznao je izbornik Wilmots.

Belgijski mediji su skeptični po pitanju nastupa Hazarda, zbog mogućnosti da se stanje sa povrijeđenim mišićem pogorša. U tom slučaju kapetana Belgije mogao bi ostati bez nastupa u polufinalu, ako Belgija eliminiraju Wales.

Nakon što su poraženi od Italije sa 0:2 u prvom kolu grupe E, Belgijanci su zabilježili tri uzastopne pobjede nad Republikom Irskom 3:0 i Švedskom 1:0, te Mađarskom. Njihova forma je sve bolja i sigurno ulaze kao favorit u dvoboju sa Velšanima, rivalom iz kvalifikacija za Euro. Postigli su osam golova u posljednja tri meča, a nisu primili nijedan. Belgija djeluje moćno i ima veliku priliku da ostvari prolaz među četiri najbolje ekipe, a ovo je prvi put da se dvije selekcije sastaju u nokaut-fazi EP-a.

U kvalifikacionim utakmicama Belgija je remizirala sa otočkom selekcijom 0:0 na domaćem terenu i poražena je 0:1 na gostovanju, što će joj biti dodatni motiv da naplati dug u borbi za polufinale. Ako se uzme u obzir dosadašnjih 12 međusobnih mečeva, Belgija je uspješnija sa pet trijumfa, tri neriješena rezultata i četiri poraza.

Wilmots je upozorio na snagu rivala kojem nisu dali gol u dva kvalifikaciona okršaja.

– Wales je jaka ekipa. Ne govorim samo o Garethu Baleu. Ima tu još sjajnih igrača, naglasio je Wilmots.

Timska igra

Belgiji će prijetiti najveća opasnost od asa Reala Balea i veznjak Arsenala Aarona Ramseya.

– Selektor će osmisliti plan da neutraliziramo Balea i Ramseya, koji su najbolji igrači Walesa. Pronaći ćemo način da im se suprotstavimo timskom igrom, optimista je defanzivac Belgije Jordan Lukaku.

Navalni nogometaš Dries Mertens smatra da će protivnička obrana biti tvrd orah za Belgiju.

– Velšani su vrlo dobri u obrani kojoj posvećuju veliku pažnju. Ako ne igrate dobro protiv njih, možete imati mnogo problema, kaže Metrens.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});