fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OTVORENO PISMO RUKOMETNOM SAVEZU BIH: Poštujte propozicije, pregledajte utakmicu

Autor: Patria

SARAJEVO - Uzvratni susret četvrtfinala Kupa BiH, odigran 29. ožujka tekuće godine, u kojem je Zrinjski pobijedio Bosnu rezultatom 27-21 i na taj način se plasirao u završnicu ovog natjecanja, još uvijek nije dobio svoj konačni epilog.

Zbog, u najmanju ruku, pristranog suđenja u spomenutom duelu i kršenja elementarnih pravila rukometne igre, već nakon posljednjeg sudačkog zvižduka RK Bosna najavila je žalbu na utakmicu.

Sada su uputili otvoreno pismo Rukometnom savezu BiH.

– Svjesni odnosa snaga na terenu i vlastitog kvaliteta, otišli smo u Mostar sa jasnim ciljem da slavimo pobjedu, mada bi nas i poraz od četiri/pet razlike odveo u završnicu. Svjesni i očekivanog domaćinskog suđenja, i dalje smo bili uvjereni da ništa ne može pomrsiti naše planove o prolasku na FinalFour. Ipak, naišli smo na nezapamćenu sudačku krađu koja nas je koštala naredne faze.

Od sumnjivih i ciljanih isključenja, nepostojećih/postojećih sedmeraca i pasivne igre, do poništenog gola za prolaz i samog nepoznavanja pravila rukometa, ili bolje rečeno, izbjegavanja primjene istih, gdje nam je direktno uskraćena prilika za postizanje pogotka koji bi nas odveo u završnicu. Uz iznenađujuće odvratno ponašanje mostarske publike, gdje je nekolicina kvazi navijača čak i gađala naše igrače tvrdim predmetima i narušila onu pozitivnu priču o korektnom i pohvalnom navijanju u dvorani “Bijeli Brijeg”, u Mostaru se, u pravom smislu te riječi, dogodila neviđena sramota bh. rukometa.

Izrevoltirani općenito događanjima na našim terenima, sa ovom krajnje odvratnom kulminacijom u Mostaru, u roku smo platili iznos žalbe (500 KM) i istu podnijeli komesaru takmičenja, uvjereni u ponavljanje utakmice zbog kršenja osnovnih rukometnih pravila od strane sudačkog para. Mi bismo rado ovu utakmicu objavili i pokazali javnosti na kakav način smo eliminirani iz Kupa, međutim, usprkos upućenom zahtjevu komesaru za dostavljanje video snimka utakmice, isti do današnjeg dana nismo dobili.

Trećeg travnja je objavljen bilten odigranih četvrtfinalnih utakmica, u kojem je komesar Alpeza napisao sljedeće: “Nalaže se Stručno sudačkom povjerenstvu RS BiH da izvrši stručnu ekspertizu utakmice HMRK ZRINJSKI – RK BOSNA Sarajevo, razmatrajući sve elemente i navode sadržane u pisanoj žalbi RK Bosna Sarajevo. Kancelarija RS BiH je dužna osigurati sve preduvjete za rad stručno sudačkog povjerenstva. Nalaz o izvršenoj ekspertizi dostaviti najkasnije u roku od osam (8) dana, na temelju kojeg će biti donesena odluka o registraciji utakmice.”

Vraćajući nam nadu u bar malo regularnosti rukometa u BiH i bolje sutra ovog sporta te u sam rad Rukometnog saveza BiH, nestrpljivo smo iščekivali odluku Stručno sudačkog povjerenstva, uvjereni u ponovno odigravanje susreta u nekim normalnim uslovima. Ipak, ubrzo smo doživjeli još jedan šamar. Rok od osam dana je prošao, a prema našim saznanjima, spomenuta komisija se nikad nije sastala, iz razloga što njihovo sastajanje i vršenje stručne ekspertize treba platiti RS BiH, a kako isti ima blokirane račune usljed problema oko preregistracije, to se nije desilo niti se iko službeno
oglasio po ovom pitanju.

Rukometni klub Bosna je uredno izvršio svoje obaveze po pitanju žalbe i na tome je sve stalo. Pitamo se je li moguće da Rukometni savez nije u stanju osigurati sastajanje komisije koja bi izvršila ekspertizu ove izuzetno važne utakmice i da će ovako olako preći preko ovog pitanja, zaobići pravila i apsolutno zanemariti navedena dešavanja. Da li je bosanskohercegovački rukomet zaista dotakao dno u tolikom kapacitetu da naša žalba neće ni ugledati svjetlo dana, usprkos jasnim propozicijama,
nalogu samog komesara i, opet ponavljamo, naših uredno izvršenih obaveza?

Svi dobro znamo kakva je situacija u našem savezu te da nije problem u samo jednoj utakmici i da je ovo samo jedan u nizu propusta RS BiH, ali smatramo da je ovaj ipak prevelik. Doživjeli smo nevjerojatnu krađu sudačkog para i ne damo da se to zataška. Ne tražimo ništa osim samog poštivanja propozicija, gdje naša žalba mora biti predmet ekspertize Stručno sudačkog povjerenstva, kako je i predviđeno, usprkos nastojanjima nekih drugih interesnih grupa da do toga ne dođe, jer bi rasplet ove situacije mogao poremetiti svakojake planove.

Najtrofejniji rukometni kolektiv u BiH se neće takmičiti u ovakvim okolnostima i javno zahtijevamo da neko konačno reagira na sramotu koju smo doživjeli jer ovako više ne ide – stoji u pismu.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});