fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pobjeda Čilića, Hrvatska u polufinalu Davis Cupa vodi protiv SAD-a 2:0

Autor: Hina

ZADAR - Hrvatski tenisači na jednu su pobjedu od plasmana u treće finale Davis Cupa, nakon što su prvog dana polufinalnog dvoboja na zadarskom Višnjiku ostvarili dvije uvjerljive pojedinačne pobjede. Borna Ćorić je sa 6:4, 7:6 (4), 6:3 nadigrao Stevea Johnsona, a Marin Čilić je sa 6:1, 6:3, 7:6 (5) svladao 20-godišnjeg debitanta Francesa Tiafoea.

Tako već u subotu Ivan Dodig i Mate Pavić mogu domaćoj reprezentaciji donijeti ukupnu pobjedu, nastave li niz trijumfa naših parova u Davis Cupu, koji traje već pune tri godine i devet mečeva zaredom.

Hrvatska je u mečevima u Svjetskoj skupini samo dvaput do ukupne pobjede stizala već nakon prva dva dana, oba puta se to dogodilo u dvobojima 1. kola i oba puta na domaćem terenu. Tako su hrvatski tenisači 2009. u Poreču sa 5-0 svladali Čile, a godinu dana poslije su također s 5-0 nadigrali Ekvador.

Nakon vrlo uvjerljive predstave Borne Ćorića, hrvatskom reketu broj 1 nije ostalo ništa drugo nego ponoviti istu takvu igru i poslati poruku američkom debitantu 20-godišnjem Francesu Tiafoeu.

Šesti tenisač svijeta je svoju zadaću shvatio vrlo ozbiljno i već za 26 minuta osvojio prvi set u kojem je mladom Amerikancu prepustio samo jedan gem. Na sličnom je putu Čilić bio i u drugom setu, kad je četvrtim breakom u meču poveo sa 4:1. No, Tiafoe je jedan break vratio te počeo pokazivati veći otpor nego u prvom setu.

To je zorno demonstrirao u trećem setu, u kojem su obojica tenisača bili vrlo uvjerljivi na servisu, tako da nijedan nije došao u priliku za novi break. Početak odlučujućeg, 13. gema prošao je u znaku Amerikanca koji je poveo 3:0. Na promjeni strana još je uvijek imao prednost od 4:2, ali je uslijedila Marinova serija od četiri poena, slična onoj kojom je Ćorić izbrisao zaostatak i osvojio tie-break drugog seta u dvoboju sa Johnsonom.

Tiafoe je na 4:6 prvu meč-loptu spasio sa servisom, ali drugu nije mogao. Čilićev servis je bio prezahtjevan i nakon dva sata i 14 minuta naš je najbolji tenisač slavodobitno podigao ruke u zrak. Ćoriću i Čiliću je ukupno trebalo samo četiri sata i 38 minuta igre kako bi Hrvatsku doveli pred vrata trećeg finala, drugog u posljednja tri izdanja Davis Cupa.

Više od 6000 gledatelja ispratilo je Marinovu pobjedu kojom je postao najuspješniji tenisač hrvatske reprezentacije u povijesti sa 37 trijumfa u Davis Cupu. Ovo mu je bila 27 pobjeda u pojedinačnim dvobojima, a još ih deset ima u paru. Tako je prošao dosadašnjeg surekordera Ivana Ljubičića.

Kako bi ga doista prestigao, morat će napraviti još nešto – zajedno sa suigračima po drugi put u povijesti donijeti Davis Cup u Hrvatsku, kao što su to Ljubičić i Mario Ančić učinili 2005. godine. Oni su do velikog trijumfa stigli u Bratislavi, a uspiju li pobijediti Amerikance, današnju generaciju čeka put u Francusku ili Španjolsku, gdje će biti odigrano posljednje finale Davis Cupa, prije prelaska na novi format od sljedeće godine.

HRVATSKA – SAD 2-0
Borna Ćorić – Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3
Marin Čilić – Frances Tiafoe 6-1, 6-3, 7-6 (5)

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});