fbpx

RUSI PORUČUJU: Ne smijemo dozvoliti da se Hrvatsku izbaci iz kvalifikacija za SP!?

Autor: Bruno Herljević

MOSKVA - Ukrajina za Hrvatskom zaostaje samo dva boda, reprezentacije će ponovo međusobno igrati u Ukrajini u listopadu, a Hrvatska opet odlučuje sama o svojoj sudbini.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018., moglo bi se prevoriti u pravi skandal. Naime, Ukrajinci navodno razmatraju mogućnost bojkota Svjetskog prvenstva, ali ako se prvo plasiraju na njega.

To bi pak značilo da Ukrajina nekako mora izbiti na prvo mjesto u skupini u kojoj se nalazi i Hrvatska, koja trenutno drži prvu poziciju. Ukrajina za Hrvatskom zaostaje samo dva boda, reprezentacije će ponovo međusobno igrati u Ukrajini u listopadu, a Hrvatska opet odlučuje sama o svojoj sudbini.

Ukrajincima je, tvrde ruski mediji, stalo da se plasiraju na SP samo kako bi demonstrativno mogli otkazati nastup i tako poslati poruku Rusiji i ostatku svijeta. Razlog je dakako napeti odnos između dvaju država, to jest rat koji se vodi u jednom dijelu Ukrajine i ruskoj aneksiji poluotoka Krima.

“Ukrajina želi odbiti nastup na Svjetskom prvenstvu. Vladajući žele da reprezentacija prođe kvalifikacijsku skupinu kako bi mogla demonstrativno bojkotirati natjecanje. Ukrajina očekuje i od drugih zemalja da će slijediti njezin primjer. Ideja ima podršku u vladi iako se u Ukrajinskom nogometnom savezu (FFU) boje sankcija FIFA-e zbog čega odluka još uvijek nije donesena”, izjavio je neimenovani visoki dužnosnik FFU-a, za ruski dnevnik Izvestiju.

Dopredsjednik FFU-a, Igor Kočetov, nije dao konkretan odgovor.

“Zadatak naše nacionalne momčadi je prolazak kvalifikacijske skupine. Najprije trebamo ostvariti taj cilj, a onda ćemo razgovarati o ostalim planovima”, poručio je Kočetov.

Član IO pri FFU-u Artem Franks potvrio je mogućnost bojkota.

“Situacija je dovoljno ozbiljna. Glavni su problem loši odnosi između Rusije i Ukrajine, a posljedično je tu i pitanje sigurnosti. Postoje argumenti i u korist nastupa Ukrajine na Svjetskom prvenstvu.
Primjerice, ako se plasiramo, ukrajinska himna će svirati na ruskim stadionima. No, tim pitanjima ćemo se baviti tek ako bude potrebe” – napominje je Franks.

Autor: Bruno Herljević

ZADNJE VIJESTI