fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sestra i braća Brkić iz Mostara istinski su sportski ponos ovoga grada

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

MOSTAR - Dva brata zajedno sa svojom sestrom ostvaruju sve veće rezultate u karateu širom BiH. Veselko Brkić (1997.) državni je prvak BiH u kategoriji borbe U21-75 kg. Ima 19 godina, student je a karateom se aktivno bavi 13 godina. Marin Brkić (1998.) državni je prvak BiH u kategoriji borbe U21-75 kg. Ima 17 godina, učenik IV. razreda Gimnazije a karateom se bavi 12 godina. Stela Brkić (2001.) ima 15 godina, učenica I. razreda Gimnazije a karateom se bavi 9 godina.

Svojim uspjesima Veselko i Marin Brkić, kao i njihova sestra Stela, već su poznati u cijeloj BiH, pa i šire…

Brkići su osvajanjem državnog, Balkanskog prvenstva i izbornih turnira stekli pravo da u svojoj kategoriji brane boje reprezentacije BiH i 16. 2. 2017. godine, četvrtak (16-19) na Europskom prvenstvu za kadete/kadetkinje, juniore/juniorke, ml.seniore/seniorke u Sofiji, Bugarska.

Ovom prilikom razgovarala sam s Veselkom i Marinom.

DNEVNO.ba: Kako je to sve sa karateom počelo? Jeste li od početka sanjali baš o uspjehu i od čega to uspjeh najviše ovisi?

VESELKO: “Karate sam počeo trenirati sa 7 godina, kada sam krenuo u prvi razred osnovne škole, kao i moj brat Marin. Tada nisam mogao pretpostviti da će karate treninzi postati sastavni dio našeg života. Na karate sam došao iz radoznalosti zajedno sa nekim mojim školskim prijateljima. Većina njih je odustala nakon par godina, dok je zajedno sa mnom i mojim bratom ostala samo nekolicina. Nisam mogao zamisliti da ću ostvariti neki veći uspjeh u karateu, ali to se jednostavno dogodilo.”

bracabrkic18012017

MARIN: “Za uspjeh u karateu, kao i u svakom sportu, treba imati ipak malo talenta na koji se mora nastaviti veliki rad s dobrim trenerima. Uz ostale materijalne uvjete bez kojih nema vrhunskih uspjeha. Mi smo, zahvaljujući prije svega našim roditeljima i klubu, imali odgovarajuće uvjete za napredak i razvoj. Sigurno da bez mnogo našega znoja, krvi i odricanja iz dvorana mi bismo bili daleko od bilo kakvog pobjedničkog postolja na turnirima. Mi imamo treninge skoro svaki dan, a vrlo često i po dva puta dnevno kada se spremamo za veće natjecanje. Vikendom su nam najčešće natjecanja, koja znaju biti veoma daleko, tako da većinu vremena vikendom provedemo na putu i dvoranama.”

DNEVNO.ba: Kakvo je stanje s Vašim slobodnim vremenom pored svih obaveza koje imate?

VESELKO: “Što se tiče slobodnog vremena uz karate i velike školske i studentske obaveze koje imamo, nažalost imamo ga veoma malo. Tako da vrlo često nismo u mogućnosti provoditi dovoljno vremena sa svojim prijateljima u druženju. Imamo najčešće samo jednu kratku pauzu u treniranju tijekom ljeta, a ostalo je uvijek rad i trening jer se moramo pripremiti za nova važna natjecanja i prvenstva.”

MARIN: “Samo oni koji su to prošli znaju koliko je teško biti vrhunski sportaš u bilo kojem sportu, pa tako i u karateu. To je dugotrajan i iscrpljujući put gdje stoje mnoge prepreke, a ostvarivanje nekog značajnog rezultata vrlo često ovisi o par sekundi kada moramo pokazati sve ono za što smo se pripremali mjesecima. Naravno ponekad i pitanje sreće u sportu može biti veoma važno, pa čak i odlučujuće.”

DNEVNO.ba: Koliko je teško izboriti se za pravo nastupa za nacionalnu reprezentaciju?

VESELKO: “Doći do prava nastupa za nacionalnu reprezentaciju u karateu je veoma teško, posebice u starijim uzrasnim kategorijama. Morate imati odgovarajući rezultat sa državnog prvenstva i izbornih turnira, a najčešće je to prvo mjesto. Uvijek vam u konkurenciji bude nekoliko dobrih boraca iz države koje morate pobijediti ako želite izboriti nastup na svjetskom ili europskom prvenstvu. U svakoj težinskoj i uzrasnoj kategoriji ide samo jedan predstavnik iz države tako da morate biti najbolji da izborite pravo nastupa za reprezentaciju.”

MARIN: “Uvijek je teško izboriti nastup za reprezentaciju ako ide samo jedan predstavnik, a tako je uvijek kada se radi o najvažnijim prvenstvima, svjetskom i europskom. Na regionalnim prvenstvima, kao što je balkansko, dozvoljen je nastup više predstavnika iz jedne kategorije, pa je tada lakše izboriti nastup za reprezentaciju. Svake godine održava se balkansko i europsko prvenstvo, a svjetsko je svake dvije godine.”

DNEVNO.ba: Koji su Vaši najveći uspjesi do sada?

VESELKO: “Najveći moj uspjeh je osvajanje srebrene medalje u kadetskoj konkurenciji na Europskom prvenstvu u Konyi (Turska) 2013. godine, kada je i moj brat također osvojio srebrenu medalju. Također sam osvojio i brončanu medalju u juniorskoj kategoriji na Balkanskom prvenstvu u Sofiji (Bugarska) 2014. godine, kao i moj brat. I prošle 2016. godine sam postao Prvak Balkana u kategoriji borbe U21-75 kg u Sarajevu. Osvajanje nekih od najjačih turnira u regiji, kao što su Grand Prix Croatia u Samoboru i Croatian Open u Rijeci, mi veoma mnogo znači. Posebno mi je važna moja prva službena seniorska medalja za reprezentaciju koju sam osvojio na Zlatnom pojasu Čačka zauzevši treće mjesto.”

MARIN: “Vrlo često smo ja i brat osvajali medalje na turnirima na kojima smo zajedno nastupali, tako da nam se rezultati zbog toga poklapaju. Mi smo također višestruki osvajači državnih prvenstava i pojedinih važnih međunarodnih turnira. Prošle godine u veljači 2016. na Cipru postao sam Europski prvak u kategoriji junior do 76 kg, a na Svjetskom kupu u Umagu uzeo brončano odličje.”

DNEVNO.ba: Koji su Vaši snovi, ciljevi za dalje?

VESELKO: “Krajnji cilj se zna, a to je osvajanje svjetskih i europskih medalja u seniorskoj konkurenciji, bilo u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji. To je najveći uspjeh i san kojem se nadam. Najveći san bi bio osvajanje medalje na olimpijskim igrama.”

stelabrkic18012017

MARIN: “Osvajanje medalja u seniorskoj kategoriji je mnogo teže nego u nižim starosnim kategorijama, ali to je cilj kojem težimo i nadamo se da ćemo izdržati na ovom putu i to postići. Tu je također i WKF Karate Premier Liga, gdje bi osvajanje medalje na bilo kojem turniru predstavljalo izniman uspjeh.”

DNEVNO.ba: Postoji li u karateu neka određena dobna granica za natjecanje? Da li karate osigurava neku veću zaradu ili ipak ne?

VESELKO: “U karateu postoji neka striktno određena dobna granica za natjecanje, ali je to najčešće do nekih ranih tridesetih godina života. Dosta natjecatelja odustane i ranije zbog veoma napornih treninga i žestoke konkurencije za ostvarenje nekog rezultata.”

MARIN: “Karate nažalost samo rijetkima osigurava neku veću zaradu, a to su najčešće najveće svjetske zvijezde karatea. Karate nije profitabilan sport i od njega se kao sporta ne može živjeti. Zbog toga su većina karatista samo veliki zaljubljenici ovog sporta bez ikakve materijalne koristi od toga.”

DNEVNO.ba: Težak je put ka uspjehu, to znamo… Ali kakav je do sada bio odnos Vašeg grada prema Vašim uspjesima? Šta Vas to točno najviše zadržava u karateu još uvijek?

VESELKO: “Ponekad se stvarno pitamo što nam ovo sve treba. Naš trud i znoj, svakodnevno treniranje i odricanje od svega, nas i naših roditelja, sve se to nekad čini besmisleno. Ozljede, koje nisu ni nas zaobišle, čine stvari još težim. Odnos ovoga grada prema našim uspjesima je, uz časne izuzetke, bio ponižavajući. Valjda smo mi takvo društvo, gdje se cijene neke druge stvari a ne vrhunski sportski uspjesi.”

MARIN: “Jedino što nas drži još u ovom sportu je ljubav prema karateu, prema svim prijateljima svuda po svijetu koje nam je on donio i želja za vrhunskim rezultatom. To je ono što nas pokreće i drži u karateu, jer bi inače davno odustali kao i mnogi prije nas. Novac sigurno nije ono što nas pokreće i drži u karateu.”

DNEVNO.ba: Vašim putem je krenula i Vaša sestra Stela. Kakvi su njeni rezultati?

VESELKO: “Sestra Stela je slijedeći nas dvojicu krenula trenirati karate, što se u našoj obitelji skoro podrazumijevalo. Nismo mislili da će izdržati treninge i ostvarivati dobre rezultate. I Stela je prošle godine osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu regija u Turskoj, kao i na Venice Kupu u Italiji. Mi smo njezini najveći kritičari pa se možda zbog toga ona još više trudi. Naravno, uvijek smo tu da joj pomognemo i damo poticaj kada je teško.”

MARIN: “Sad kad nas vide svih troje na postolju na nekom turniru svima je to već uobičajena i normalna stvar. Neobično je ako se neko od nas vrati bez medalje s turnira. Očito je da svi imamo izražen talent prema karateu a uspjeh će ovisiti samo od našeg truda i zalaganja.”

Veselku, Marinu i Steli želimo od srca mnogo snage pa da se i dalje trude, vježbaju i ostvaruju odlične rezultate.

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});