fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Širokobriješki navijači “Škripari” proslavljaju 20 godina svoga postojanja

Autor: D. Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Na današnji dan prije točno 20 godina osnovana je navijačka skupina "Škripari" iz Širokog Brijega.

Prva je organizirana navijačka skupina na prostoru Herceg-Bosne koja je pratila domaće i gostujuće nastupe svog nogometnog kluba, ali i drugih širokobrijeških sportskih kolektiva, kao i nastupe hrvatskih reprezentativnih selekcija.

Škripari su ime dobili po križarima, koji su 1945. odbijali priznati novu vlast i nastavili se boriti svojim posebnim gerilskim načinom otpora do sredine pedesetih godina. Bili su trn u oku i nerješiv problem tadašnjoj komunističkoj vlasti.

Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama. Godinama je poistovjećivanje s hrabrim, odlučnim, vještim i lukavim Škriparima značilo imati posla s policijom, riskiranje batina i zatvora. U spomen na njih, širokobriješki navijači se poistovjećuju s njima i svojoj navijačkoj skupini daju ime po njima – ŠKRIPARI, koje i dan danas s ponosom nose i vjerno prate širokobriješke sportske klubove, prije svega NK Široki Brijeg.

Inače, povijest sportskog navijanja u Širokom Brijegu govori kako su krajem osamdesetih godina izvjestitelji s nogometnih i košarkaških utakmica iz Širokog Brijega koristili naziv navijači. Znači pored gledatelja, simpatizera…, na tribinama su se pojavljivali i momci koji su svojim navijanjem pomagali tim klubovima da izbore što bolji rezultat na terenu.

Tih kasnih osamdesetih godina momci koji su navijali za širokobriješke klubove bili su navijači zagrebačkog Dinama i splitskoga Hajduka, te su već tada isticali veliku ljubav prema Hrvatskoj domovini i Hercegovini i već tih godina imali problema s tadašnjim organima reda kojima su bili trn u oku što su pokazivali i time da su skoro poslije svake utakmice neki momci završavali na razgovorima u tadašnjoj “stanici milicije”.

Negdje u listopadu 1989. god okupljeni navijači na utakmici Republičke lige BiH KK Mladost-KK Borac Čapljina dolaze na ideju da se nazovu BROADLY HILL BOYS što se i prihvaća i sve do početka rata na Pecari i u dvorani na Brijegu se mogao viditi transparent na plavoj podlozi bijelim slovima ispisano Broadly Hill Boys…. Nakon ratnih godina došlo je do određenih promjena, a što je najvažnije u Široki Brijeg su se vratili ŠKRIPARI.

Autor: D. Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});