fbpx

Širokom Brijegu prijeti kazna od 50.000 KM i dvije utakmice bez publike, a Bandiću izbacivanje iz Premijerlige BiH!?

Autor: Danijel Ivanković

SARAJEVO - Dužnosnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ili bolje rečeno licemjeri kakvih nema ni među bh političarima, ovog utorka imaju novo zasjedanje i kako se čini, bar na temelju informacija kojima raspolaže naš portal, žestoko namjeravaju kazniti i NK Široki Brijeg i suca utakmice Radnik - Zrinjski, Antoni Bandića.

“Akcija” kreće u 10 sati, ponajprije vezano za suđenje Antoni Bandića iz Gruda na utakmici 9. Kola Lige za prvaka Radnik – Zrinjski (1:2). Podsjetimo, Bandić je izmislio penal za goste iz Mostara iz kojeg su oni u 94. minuti došli do pobjede kojom su preuzeli vrh ljestvice, a isto tako isključio je gostujućeg kapetana Peru Stojkića što je također bilo prestrogo i dobio najnižu moguću ocjenu 6.0.

Prema našim saznanjima u Savezu čak razmišljaju o njegovom udaljavanju iz Premijerlige BiH u sljedećoj sezoni, iako je riječ o jednom od talentiranijih bh sudaca koji ranije nije imao nekih većih pogrešaka, a u prilog tome govori i činjenica da mu je bila povjerena uloga glavnog suca u jednoj značajnoj utakmici kao što je navedeni sraz iz Bijeljine.

Ako znamo kakve su greške suci sve činili kroz tekuću sezonu, pa dobijali po par utakmica suspenzije, jedno ovako drastično kažnjavanje Bandića bilo bi i smiješno i žalosno, iako nije sporno da je momak pogriješio, međutim koliko je samo sudačkih grešaka napravljeno na štetu drugih klubova u utakmicama sa Željezničarom, klubom koji definitivno ima najveći utjecaj u NS BiH, o tome bi se mogao snimiti poseban film.

U 12 sati je pak planirano zasjedanje Izvršnog odbora NS BiH, čiji će članovi raspravljati i o ponuđenim ostavkama Elmira Pilava, direktora sportskog odjela i Ibrahima Hasanbegovića, predsjednika Komisije za suce i suđenje. Ponuditi mandate na raspolaganje, kako su istakli ”iz moralnih razloga”, Pilav i Hasanbegović odlučili su se nakon što je poslije niza sudačkih grešaka i sumnjivih dešavanja na nekim od utakmica završnice prvenstva došla u pitanje regularnost natjecanja.

Škripari22517

Upravo tu vidimo koliko licemjerje vlada kod čelnika Saveza, što smo ga spomenuli u samom početku teksta, jer dok su se kontinuirano radile greške na štetu Željinih protivnika nije im padalo na pamet nešto takvo učiniti, ali su se sada kolo prije završetka prvenstva, “sjetili” kako nije sve bilo kako je trebalo biti, pa im je kao moral proradio! Ma možete samo misliti o kakvom moralu je tu riječ? Baš ova odluka navedenog dvojca (koji imaju i svoje “kormilare”) oslikava da su pod utjecajem FK Željezničar bili primorani povući ovakav potez da bi se koliko-toliko smirila situacija među rajom u Šeher Sarajevu, jer za gospodu u Savezu postoje samo dva kluba, a to su Željezničar i Sarajevo, dok su svi drugi u podređenom položaju, a koliko u Zrinjskom i Širokom Brijegu, to podjednako dobro znaju i u Slobodi i Čeliku ili jednom Olimpicu, jer to što su njima suci radili u nekim utakmicama jeste za Golog Otoka, ali koga u Sarajevu briga za Olimpic, a da i ne govorimo za van Sarajeva! Pitajte Gracića, čovjek će vam puno toga ispričati…

Od 15 sati na ponovljenoj sjednici Disciplinska komisija NS BiH razmatrat će kaznu za NK Široki Brijeg radi dešavanja na uzvratnoj utakmici finala Kupa, na kojoj su pristalice domaćeg kluba izviždale državnu himnu BiH, skandirali poklik ”Za dom spremni”, istakli ratnu zastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tvrdim predmetima u nekoliko situacija gađali suce i igrače Sarajeva, koristili pirotehniku…

Istina, bilo je propusta u organizaciji ove utakmice, no uvjereni smo da je tijekom sezone bilo utakmica i sa većim propustom, pa su klubove minorno kažnjavali, dok sutra, prema nama dostupnim informacijama od naših izvora u Savezu, Širokobriježane namjeravaju kazniti novčano sa 50.000 KM i dvije utakmice bez publike u dva naredna službena domaćinstva!

Prvo od njih je već u subotu kada u Ligi za ostanak igraju Široki Brijeg i Čelik, utakmicu u kojoj će Zeničani pokušati izboriti ostanak u društvu najboljih bh klubova, a druga bi bila dakako prva domaća utakmica u narednoj sezoni, iako bi licemjeri iz Saveza, što se njih tiče, Širokobriježane najrađe kaznili da bez publike igraju ovog ljeta u Pretkolu Europske lige, no ipak nemaju toliku moć da “zapovjedaju” UEFA-i, jer na njihovu žalost upravo NK Široki Brijeg godinama dobija najviše ocjene od bh europskih predstavnika za ispunjavanje tih kriterija što ih UEFA postavlja za europske nastupe i nema sumnje da će ovaj klub igrati pred punom Pecarom naredne europske utakmice, a što je još važnije sudit će mu europski suci, a ne nekakvi valjići, peljte, grbići i njima slični likovi zbog kojih Pilavu i Hasanbegoviću ni na kraj pameti nije bilo davati svoje mandate na raspolaganje svojim mentorima iz Saveza.

Također, bit će sutra govora i o ”aferi cener”, u kojoj je menadžer Sanel Klopić sa 10.000 maraka, prema objavljenom audio snimku, pokušao podmititi vratara Olimpica Dejana Bandovića, kako bi do trijumfa u Ligi za ostanak došao Metalleghe BSI. Tužitelji NS BiH posao bi trebali okončati do srijede, te taj predmet proslijediti i Tužiteljstvu BiH!

Iz straha da bi Čelik mogao “vrisnuti” nakon tog zadnjeg kola Lige za ostanak, nije isključeno da prethodno Metalleghe BSI bude kažnjen i oduzimanjem tri boda, pa ni teoretski više ne bi mogao sustići Čelika, jer ima sigurno unutar Saveza pojedinih likova, odnosno licemjera koji razmišljaju na način “bolje spriječiti nego liječiti”. Njihove “rane” su iovako ogromne, jer Kup je završio u širokobriješkim odajama, prvenstvena “kanta” će po svemu sudeći završiti u “plemićkim”, dok su “Lavovi” iz Gabele na odličnom putu da se vrate u Premijerligu. Još da Čelik “izleti” gospoda sigurno razmišljaju kako bi i oni doživjeli određene prijetnje poput onih nesretnih igrača Sarajeva nakon poraza u Širokom Brijegu, pa bi se brže-bolje morali “gibati” iz metropole. Ne na dan-dva, već za “vazdan”! A baš im je lijep bio život u Sarajevu.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI