SKIČE U ZENICI: Jarani stari gdje ste – U Čeliku ogorčeni na Zrinjski i Široki Brijeg!

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Nakon jučerašnje pobjede Metalleghea u Širokom Brijegu, kojeg nitko do jučer ove sezone nije nadigrao na Pecari, u Zenici su ogorčeni pojedinim rezultatima u proljetnom dijelu prvenstva, posebno kada je u pitanju momčad Metalleghea, koja je pobijedila Široki Brijeg dva puta, te Zrinjski u Mostaru.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović poslao je pismo predsjedniku NS BiH, Elvedinu Begiću u kojem ga upozorava i skreće pažnju na sumnjive rezultate u Premijer ligi u posljednjih mjesec dana.

Ovo pismo vam prenosimo u cijelosti: “Poštovani, Nogometna ili fudbalska javnost u Zenici s nevjericom prati zbivanja u BHT Premijer ligi BiH. Mi u Zenici svjesni smo da je Čelik svoje šanse za bolji status u nogometu / fudbalu u BiH i regiji davno propustio ili bolje rečeno, zbog osobnih interesa pojedinaca, prepustio drugima. Na žalost, postoje u našem gradu i ljudi koji ne žele dobro svojim sugrađanima, pa ni Čeliku. Alibi za loše igre i rezultate jednog od simbola Zenice, ne tražimo u drugima ali imamo dovoljno pameti da vidimo što se dešava i hrabrosti da vam gospodo iz Nogometnog / Fubalskog saveza BiH poručimo: Nećemo dozvoliti da budemo taoci ili ne do Bog, žrtve, kriminalnih grupa, pa i ideologija. Na Bilinom polju gdje su ispisane najsvjetlije bosanskohercegovačke nogometne ili fudbalske priče, lopta će se šutati i nakon završetka ove natjecateljske sezone.

Međutim, gospodo iz N/FS BiH, ta će lopta biti crvena od stida ako ne reagirate i ne prekinete ovu lakrdiju koja se na terenima BHT Premijer lige dešava unazad mjesec dana, a siguran sam da se dešavala i ranije. Nedopustivo je da vi ne činite ništa po pitanju zaštite regularnosti natjecanja u BHT Premijer ligi BiH u kojoj se, to i ptice na grani znaju, dešavaju čudni rezultati. Posebno su ‘impresivne’ pobjede momčadi koja se bori za opstanak, na gostovanjima kod vjerojatnih prvaka ili osvajača Kup-a. Neke momčadi koje godinama ne znaju za poraz na domaćem terenu, sada kao nikada ranije, gube bodove pred svojim navijačima.

Pod Bijelim brijegom i na Pecari gosti rijetko kada ili skoro nikada ne znaju za pobjedu, a unazad mjesec dana, oba su stadiona s 3 boda napustili nogometaši iz Jajca. Istovremeno, vi trenirate strogoću na Čeliku koji je u dvije po njega super važne utakmice sa komšijama iz Doboja kod Kaknja, odigrao neriješeno, te tom prilikom časno i pošteno osvojio 2 boda. S 4 boda koja su mnogi izvan Zenice u ove dvije utakmice već bili upisali na Čelikov račun, trostruki prvak i dvostruki osvajač Kup-a BiH danas bi bio pred opstankom u BHT Premijer ligi. Pitam se, da li su vam, kao i nekim mojim sugrađanima, važniji kladioničari i njihovi novci ili vam je zaista stalo do ozdravljenja i unaprjeđenja bh. nogometa?

Jeste li zbog sitnih interesa i jedne propale i gubitničke politike, spremni žrtvovati klub s bogatom poviješću iza kojeg stoji armija navijača širom svijeta. Zenica i Bilino polje su sinonimi za nogometnu / fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koju na našu žalost, još uvijek ne žele prihvatiti u nekim dijelovima naše države. Da li zbog toga što se te utakmice, žargonski rečeno, ne mogu naštimati ili zbog nečeg još bolnijeg, to vi najbolje znate. Bilo bi još tragičnije, da četvrti po veličini grad u Bosni i Hercegovini, zbog razloga koji nemaju veze sa sportom, okrenete protiv N/FS BiH i naše reprezentacije… a što se na žalost, zbog vašeg ponašanja i sumnjivih rezultata uveliko događa.

Gospodo iz N/FS BiH, kao gradonačelnik Zenice čijih se preko 120.000 stanovnika poistovjećuje s NK Čelik, u kojoj su i Bilino i Kamberovića polje i Trening centar NS /FS BiH, imao sam potrebu da vam ukažem da se u ligi koju igra Čelik, dešavaju sumnjive radnje. Vrijeme je da prestanete biti samo nijemi posmatrači ili ne do Bog, saučesnici u nečemu o čemu ću upozoriti i policijske strukture u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu gradonačelnika Zenice.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI