fbpx

SUĐENJE STOLJEĆA: Nervozni Zdravko Mamić – Htio sam si pucati u glavu kada sam vidio optužnicu!

Autor: Bruno Herljević

OSIJEK - USKOK ih tereti da su Dinamo oštetili za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12.2 milijuna kuna zbog neplaćenog poreza.

Na Županijskom sudu u Osijeku konačno je počelo suđenje Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. USKOK ih tereti da su Dinamo oštetili za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12.2 milijuna kuna zbog neplaćenog poreza. Glavna rasprava zakazana je za četvrtak i petak, a sudac Darko Krušlin odredio je još sedam termina zaključno s 12. rujnom.

Na današnjoj raspravi pojavio se Zdravko Mamić, u društvu svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, a zajedno s njim prisustvovali su Damir Vrbanović i Milan Pernar sa svojim odvjetnicima. Zoran Mamić se ispričao zbog službenih obveza.

Nakon čitanja optužnice Mamiće je izjavio kako se “ne osjeća krivim” i kako “ne razumije niti sluša optužnicu te da je to sve laž, odnosno, da je nebitno za njegovu obranu”. Suoptuženici su također izjavili kako nisu krivi po svim točkama optužnice.

Nakon toga je Mamić dobio riječ kako bi najavio vlastitu obranu, ali ga je sudac brzo prekinuo nakon nekoliko opomena jer se nije držao teme.

“Želim samo reći pet rečenica. Nikada nisam radio na štetu Dinama. Borio sam se za Dinamo i USKOK laže i manipulira. Htio sam si pucati u glavu kada sam čuo USKOK-ovu optužnicu”, kazao je Mamić na sudu.

Komentirao je i Lovrenove i Modrićeve iskaze. “Ponosan sam na Luku i Dejana jer ih je USKOK pokušao izmanipulirati, osobito sam ponosan na Modrića”, kazao je Mamić, ali ga je sudac prekinuo zbog skretanja s teme.

Rasprava je prekinuta u 12 sati i nastavit će se u petak u devet sati ujutro.

Mamić je nakon procesa u sudnici stao pred novinare i objasnio što je sve želio reći. “Vidjeli ste kakva su pravila igre u sudnici. Stalno su me upozoravali da zbog istrage ne smijem pričati, pa mi ni danas nisu dali. Želio sam reći da sam došao u Dinamo 2002. godine kada je bio dužan sto milijuna maraka. Evo, donio sam i registar svih Dinamovih transfera, 57 povijesnih imena jer to je i tada bilo pravilo i praksa. Stotine milijuna maraka otišli su inozemstvu i nitko nije platio porez. Jedini transferi na koji su plaćeni porezi jesu onaj Modriće i onaj Lovrenov, zbog kojih smo ja i moji suradnici završili u zatvoru, a sve smo podmirili. Sve ću to dokazati. Pa i s predsjednikom ovog suda, sucem Ljubojevićem sam dogovarao podijelu transfera njegova sina Gorana Ljubojevića”, kazao je Mamić.

Istaknuo je kako pozajmice što ih je Dinamo davao između ostalog i njegovu bratu Zoranu nisu drugi dohodak pa se na njih ne mora plaćati porez, kao što stoji u optužnici. “Zašto je važno da je samo Zoran primio pozajmicu, a što je s drugih 200 ljudi”, komentirao je Mamić.

Napomenuo je također da država mora vratiti novac Dinamu. “Ako je Dinamo oštećen, kao što tvrdi USKOK, onda državni proračun mora vratiti novac Dinamu. Ponosan sam na Modrića i Lovrena i drago mi je što nisu tu, ali pitam se zašto sam ja ovdje”, pitao se Mamić.

Autor: Bruno Herljević

ZADNJE VIJESTI