fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ta lijepa bečka noć – Riječani se poigrali s Austrijancima

Autor: Novilist.hr

BEČ - Lakše od očekivanog nogometaši Rijeke stigli su do svoje prve ovosezonske, ali prve gostujuće pobjede u skupini Europske lige (iz osmog pokušaja) uopće.

Bijeli su najveći dio posla obavili u prvih pola sata utakmice kada je Mario Gavranović s dva pogotka kaznio početničke propuste u postavljanju i teško dokučive reakcije domaće obrane, a nakon asistencija hitronogog Ganca Maxwella Acostyja koji je bio neuhvatljiv za sporohodne austrijske braniče. Riječani su konačno naplatili brojne promašaje iz posljednjih utakmica (zabili su iz prvih šansi), ali i činjenicu da su ipak kvalitetnija momčad od svojih desetkovanih domaćina. Teško je na temelju viđenoga dokučiti kako su Bečani odnijeli bod AEK-u iz Atene, ali to u konačnici i nije riječka briga. Bijeli su ostvarili vrijednu pobjedu kojom su napravili prvi korak prema šesnaestini finala Europske lige i europskom proljeću nakon 37 godina. Jasno, do tog cilja ima još puno postaja.

Bijeli u prvom redu moraju ponovo dobiti Austriju pred svojim navijačima na Rujevici, a u tom slučaju meč loptu imat će u posljednja dva susreta protiv AEK-a i Milana. U prvom redu u Ateni! Matjaž Kek može biti zadovoljan reakcijom momčadi nakon neočekivanog pulskog posrtaja. Doduše, nije ni trebalo sumnjati da će igrači »Rijeke« pokazati pravo lice u inspirativnom ambijentu najvećeg austrijskog stadiona i privremenog doma bečke Austrije čiji trener Fink očito nije uspio nadomjestiti brojne izostanke u svojim redovima.

Početak u ritmu HNL-a, s puno obostranog respekta, prekinuo je pogodak Rijeke u 21. minuti nakon što su igrači Austrije reagirali kao da je riječ o treningu na kojem je zabranjeno pretjerano agresivno ući u suigrača s loptom. Maleš je dugom dijagonalom pronašao brzonogog Acostya koji je na dolasku u šesnaesterac gurnuo loptu za Bradarića. Veznjak Rijeke je imao dovoljno vremena da primi loptu, navuče na sebe dvojicu igrača i posluži Gavranovića kojega je s pristojne udaljenosti čuvao Kadiri. Napadač Rijeke pucao je iz prve, zapravo potkopao loptu koja je u visokom luku završila u gornjem lijevom kutu vratara Pentza – 0:1.

Da je obrana najslabiji dio bečke momčadi pokazala je 31. minuta kada je lijevoga beka Salamona ponovo iznenadila jedna dijagonala iz sredine terena. Acosty je primio loptu u krenu u prodor kojega je okončao na vrhu kaznenoga prostora Marijo Gavranović. Povratnik u švicarsku vrstu natrčao je na loptu i dobro odmjerenim udarcem s vrha šesnaesterca ponovo savladao Penzta – 0:2.

Gosti su se nakon drugoga gola razgoropadili, dobili su neophodnu mirnoću u pasu, te dovoljno samopouzdanja da rutinski privedu poluvrijeme kraju. Igrači u ljubičastim dresovima u prvih 45 minuta zaprijetili su samo jednom i to zahvaljujući neobjašnjivoj reakciji uže riječke obrane u 25. minuti. Naime, braniči Rijeke ostavili su Christopha Monscheina na otvorenom udarcu na sedam, osam metara po sredini gola nakon ubačaja Floriana Kleina s boka, ali je vratar Sluga refleksno nogama zaustaviti loptu. Sve između golova bilo je u znaku riječke vezne linije koju je predvodio razigrani i rastrčani Filip Bradarić.

Da se u poluvremenu nije dogodilo ništa ključno u obje svlačionice pokazala je 49. minuta kada je po desnoj strani pobjegao Marko Vešović. S nekoliko lažnjaka oslobodio si je prostor za ubačaj. Mario Gavranović ponovo je bio na udarcu, ali je u odsutnom trenutku lopta zapela u bloku. Šteta što napadač bijelih nije predosjetio dolazak čak dvojice suigrača iz drugoga plana.

Rijeka je u nastavku bez većih problema održavala prednost sve dok nakon nešto više od sat vremena igre igrači Matjaža Keka nisu spustili razinu trke ispod obvezne razine pa su gosti počeli trpjeti pritisak koji se očitovao u nekoliko opasnih prekida. U jednom od njih stradao je Elez koji je ubrzo morao prepustiti svoje mjesto oporavljeniku Punčecu. Nezagrijani Punčec izgubio je u 72. minuti duel s brzonogim Tajourijem na 18 metara od svojih vratiju, a vratar Sluga se opružio i vršscima prstiju skrenuo loptu u vratnicu te osujetio najbolju priliku igrača Austrije u nastavku. Kek je vrlo brzo reagirao, uvođenjem Kvržića i Pavičića ponovo je podigao ritam svoje momčadi u završnici utakmice kojega su umorni domaćini sve teže pratili.

U 81. minuti Zoran Kvržić je izašao sam ispred istrčalog vratara Pentza, a onda umjesto mreže tražio neuspješno na drugoj stativi Domagoja Pavičića. Tračak nade za domaće probudio se u 90. minuti kada je Kevin Friesenbichler dočekao ubačaj iz slobodnog udarca na prvoj vratnici i glavom u padu svladao Slugu – 1:2. Nije dugo trajala nada Bečana. U drugoj minutu sučeve nadoknade vremena kontru Riječana okončao je Pavičić ubačajem za Kvržića koji je u padu glavom otklonio svaku rezultatsku neizvjesnost – 1:3. Ako je uopće postojala nakon Gavranovićevih pogodaka u prvih pola sata utakmice.

Autor: Novilist.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});