fbpx

Umjesto da suspendiraju stadion Asim Ferhatović – Hase gospoda iz NS BiH suspendirali Pecaru!?

Autor: Danijel Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Široki Brijeg je osvajanjem Kupa BiH mnoge šokirao, jer kako je moguće da momčad koja gubi sve utakmice Lige za ostanak u zadnjih mjesec dana osvoji Kup BiH? Evo vidite da je moguće. No, najzanimljivije jeste to da su najviše šokirani u NS BiH, pa su danas donijeli odluku o suspenziji stadiona "Pecara" u Širokom Brijegu.

Umjesto da budu sretni što je stadion bio pun ko’ šipak i što se publika vraća na tribine barem jednog premijerligaškog kluba u državi i kreira onakvu atmosferu, koreografiju, te ima osjećaja i za neke ružne i tužne scene koje su se u zadnje vrijeme, nažalost, događale, a kao što je pad zrakoplova u Mostaru i pogibija troje dječice, pa su popularni “Škripari” istaknuli transparent s jasnom porukom: “Spavajte u miru anđeli mali – Lana, Luka i Arman”, ali ne, oni kažnjavaju Široki Brijeg suspenzijom stadiona kako bi, moguće, NK Čeliku pomogli u njihovoj borbi za ostanak u premijerligaškom društvu, jer u zadnjem kolu prvenstvene sezone zenički klub gostuje na Pecari, a vrlo lako moguće da će ta utakmica odlučivati o ostanku u društvu najboljih!

Ističu u svom obrazloženju da se himnoj BiH zviždalo pred početak utakmice. I to je kao nešto novo? A godinama se konstantno zviždi prilikom intoniranja himni na sportskim borilištima u BiH. I u Širokom Brijegu, i u Sarajevu, i u Zenici, Tuzli… Zviždi se i bosanskoj, kao i srpskoj, hrvatskoj, grčkoj, izraelskoj… Ovisi gdje tko igra i koga za protivnika ima? Zašto onda gospoda iz NS BiH nikada nije sebe kaznila zbog zvižduka prilikom intoniranja himni na utakmicama nogometne reprezentacije u Zenici? A događalo se to na malo više utakmica koje su ta ista gospoda organizirali.

Na kraju krajeva, i na Pecari su zvižduci bili “sporadični”, jer većina prisutnih je pjevala. Dobro, možda njih u Savezu boli više to što se pjevalo nego što se himnoj zviždalo, ali ne mogu to javnosti predočiti. Da, smetalo je definitivno skandiranje, odnosno pjevanje “Mi Hrvati”! I što je tu loše? Ljudi se osjećaju kao Hrvati, oni to i jesu i kroz pjesmu to iskazuju. Zar to nekoga vrijeđa? Očigledno jeste.

S druge pak strane imamo slučajeve prijetnji smrću izvjesnog broja “navijača” FK Sarajeva spram pojedinih igrača ovog sportskog kolektiva, a zbog loše igre i promašenih penala i gol-prilika u toj uzvratnoj utakmici njihovog kluba i Širokog Brijega, ali gle čuda NS BiH nije se o tome izjasnio. Njih to ne zamara i nije im ni na kraj pameti da suspendiraju stadion “Asim Ferhatović – Hase” na kojem se sutra igra vječiti gradski derbi sa Željezničarom, a već znamo da “kolaju” priče da će Sarajevo i tu utakmicu “pustiti” samo da Zrinjski ne bude prvak!

Zamislite da Sarajevo lošije odigra, odnosno Željezničar dobije sutrašnju utakmicu što sve igrači FK Sarajevo mogu očekivati od huligana koje sarajevski mediji zovu još navijačima i svrstavaju među normalne navijače? Pa zar nije bilo gospodo razumnije suspendirati stadion na Koševu, odnosno sutrašnji derbi igrati bez publike umjesto što svojim politikanstvom “nagrađujete” Širokobriježane za njihov sportski podvig, te atmosferu koja će se ovdje dugo prepričavati, ali ne zbog par zvižduka, već zbog jednog istinskog sportskog ozračja kakvo se malo gdje viđa.

I umjesto da budete sretni što i klubovi iz manjih sredina poput Širokog Brijega ili Krupe prkose ovim “gigantima bh fudbala” Vi injihove uspjehe kažnjavate, dok vas budalaštine u izvedbi “navijača” tih klubova “giganata” ne interesiraju. Ili možda nemate srca istima se suprotstaviti od bojazni kako bi sutra mogli “pokucati” i na vaša vrata kao što “pokucaše” na vrata Crnkića, Rustemovića i drugih “bordo” momaka?

Vi ste gospodo likovi koji, možda slučajno, a možda i namjerno, nastojite stvoriti što veći antagonizam između određenih sredina u Bosni i Hercegovini, jer možda vama najviše odgovara što veći “rusvaj”, odnosno političarima i politikama koje su vas “progurale” tu gdje jeste, pa sada konstantno morate “pjevušiti” po njihovim željama, a “pjevušenje” vam ide toliko loše koliko su loši i stihovi himne Bosne i Hercegovine.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI