fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto izbornik Bilal Šuman zapostavlja Prcu i Karačića?

Autor: Ersan Bijedić / Dnevni list

SARAJEVO - Posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine donijele su dvije pobjede reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja je tako ostala u igri za plasman na veliko natjecanje.

Naizgled sve ide po planu, ali u javnost ipak polako prodire glas o narušenoj atmosferi unutar tima.

Primijećeno je kako je iskusni bek Nikola Prce, kao dugogodišnji član A tima BiH, najzaslužniji za povijesni plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015., polako smanjivanjem minutaže kroz četiri utakmice kvalifikacijskog ciklusa u tijeku istisnut na klupu reprezentacije. Iz izvora bliskog timu ipak saznajemo da nije primijećena bit i osnova narušenih odnosa na relaciji izbornik Bilal Šuman – Nikola Prce jer se ona nalazi u oduzimanju kapetanske pozicije zaslužnom igraču bez ijedne riječi objašnjenja.

Dogodilo se to pred dvomeč s Finskom kad je pozvan Mirsad Terzić da kao kapetan ekipe povede BiH u treći meč kvalifikacija. Igrači su se zgledali jer im nije bilo jasno što se događa. Prce je svoj dio posla odradio pošteno i prihvatio ulogu izvođača sedmeraca, gotovo bez minutaže u igri. Sasvim je razumljivo da izbornik Šuman odlučuje, ali i to da je izabrao ponižavajući način za smjenu kapetana, način na koji se sigurno ne postupa prema bilo kojem igraču, posebno ne u određivanju uloga onima od velikog značaja.

Razlog ovakvog odnosa ne zna nitko osim izbornika Šumana, ali je evidentno da se u postupnom odmicanju Prce od A tima ne radi o pitanju kvalitete jer ovaj u klupskom rukometu, igrajući za poljski Azoty, pokazuje izvrsnu formu, jednako kako je to radio i prije par sezona kad je, kao najbolji strijelac i asistent BiH u kvalifikacijama, nosio reprezentaciju svojim posebnim individualnim talentom do dosad jedinog plasmana na veliko natjecanje. Nije sigurno stvar ni u konkurenciji jer je punu minutažu na lijevom beku za našu reprezentaciju igrao Marin Vegar, član Nexea, koji u posljednje vrijeme za hrvatski klub uglavnom igra u obrambenoj fazi. Zamislite sad da se slično dogodilo Edinu Džeki u nogometnoj reprezentaciji.

RSBiH je u katastrofalnom (faktički nepostojećem) stanju, ali smo barem dosad u reprezentaciji uvijek imali primjer složnog sastava koji je manje – više donosio radost i pozitivan tračak nade u bolje sutra bh. rukometa. Jedan igrač nije reprezentacija i bez obzira na kvalitetu i važnost nikad ne može biti iznad tima, ali je isto tako i svaki igrač unutar državne selekcije vrijedan osnovnog poštovanja.

Neobični izbori nisu novina za BiH

Ako se osvrnemo isključivo na selekciju igrača, zanimljivo je da se u pojedinim situacijama kod nas ponavlja zaista neobičan izbor. Tako je Dragan Marković u svom mandatu uvijek vrlo malo koristio Terzića kao jednog od najboljih europskih specijalista za obranu što je djelovalo potpuno nerazumljivo. Slično se događa kod izbornika Šumana s Prcom kao igračem s napadački daleko najvećom imaginacijom u bh. timu.

Osim toga evidentno je i da posljednjih godina naš najbolji srednji bek, Ivan Karačić, odjednom ima jako umanjenu minutažu iako također igra u odličnoj formi za klub. Jasno je kako se ovdje radi o izbornikovom poslu, ali s druge strane i o igračima koji mogu biti od presudnog značaja u utakmicama odluke.

U konkurenciji najboljih bekova lige

Varšava će 29. svibnja biti domaćin Gala večeri poljske Superlige kad će biti dodijeljene nagrade najboljim igračima i trenerima prvenstva. U prvoj fazi selekcije najboljih pojedinaca, gdje sudjeluju navijači koji mogu glasati za svoje favorite, je i Nikola Prce. Naš iskusni rukometaš je među osam bekova (zajedno u konkurenciji su lijevi i desni bekovi) za koje se može dati glas.

Odluka u lipnju

Reprezentacija BiH je s dvije pobjede protiv Finske osigurala ostanak u igri za plasman na EP u Hrvatskoj, ali će odluka pasti sljedećeg mjeseca kad igramo sa Španjolskom u Goraždu (14. lipnja) i Austrijom u Beču (17. lipnja). Španjolci su se već plasirali na EP, ali čak i ukoliko bi ih savladali opet bi vjerojatno odlučivala posljednja utakmica s Austrijom u Beču (osim u slučaju da Austrija izgubi u Finskoj).

Autor: Ersan Bijedić / Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});