fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ALUMINIJ MOSTAR: Na vrijeme spriječiti uvođenje europskih kvota i carina na metal iz BiH

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Opravdani nemir u BiH uzrokovala je potpora zemalja Europske unije prijedlogu mjera Europskoga povjerenstva za ograničavanjem uvoza čelika iz država izvan EU-a, što je jednim od odgovora Unije na carine koje su uvele Sjedinjene Američke Države. Naime, predloženo je da, s ciljem sprječavanja uvoza viška čelika koji će zasigurno biti stvoren na tržištu nakon rasta američkih carina, EU uvede kvote za uvoz čelika iz zemalja koje nisu članicama Unije, te da cjelokupan uvoz izvan tih kvota bude predmetom carinjenja u iznosu od 25 posto, što bi bilo strahovitim udarom na poslovanje pogođenih tvrtki.

Premda BiH i Europsku uniju vežu spone značajnih trgovinskih olakšica, pa i nepostojanja carina, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u duhu gospodarskih odnosa EU-a i zemalja Cefte (čijom je BiH članicom), Gospodarska je komora FBiH prepoznala posljednje poteze EU-a kao ozbiljno prijeteće za bh. gospodarstvo. Na tomu je tragu, prema izjavama predsjednika GK FBiH Mirsada Jašarspahića, zatražena potpora Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, s ciljem sprječavanja ograničenja trgovine između BiH i članica EU-a.

– Tražimo od pobrojanih tijela da od Europskoga povjerenstva zahtijevaju isključivanje BiH iz ovih mjera, kako bismo izbjegli svaku mogućnost uvođenja carine ili kvote, kao i bilo kakovih akcija koje remete duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – kazao je Jašarspahić za bh. medije, ističući kako će Komora i od predstavnika Cefte zatražiti žurno zahtijevanje od institucija EU-a za osiguranjem slobodne trgovine između zemalja članica Cefte i Unije. Već su, naime, službeno izvijestili i Izaslanstvo EU-a u BiH o pogubnosti mogućega ograničavanja uvoza čelika iz BiH u EU za bh. gospodarstvo u cjelini, s obzirom na gotovo nesagledive multiplicirajuće učinke takovih mjera.

Očito je kako globalni trgovinski rat ne će zaobići ni BiH i kako ranija pesimistična analitička predviđanja prijete ostvarenjem u svojemu najcrnjem scenariju. Europska unija je, istina, još uvijek u etapi pripreme konačne strategije protumjera za američke carine, no ostaje činjenicom kako je najavljeno vrlo vjerojatno uvođenje kvota i carina na čelik iz svih zemalja koje nisu dijelom obitelji EU-a, jer je, zbog američkih carina, već vidljiv negativan utjecaj na europskomu ozemlju (uvoz čelika znatno je porastao, što ruši cijene toga metala i dovodi u opasnost EU industriju).

Premda trenutačne analize pokazuju kako europsko tržište aluminija još uvijek pati od manjka, zbog čega je Europska unija zasad odustala od uvođenja kvota i carina na uvoz aluminija iz država izvan granica EU-a, Aluminij d.d. Mostar zdušno podržava sve napore GK FBiH i poziva državna tijela na pravodobno reagiranje.

– Razumijemo opravdane strahove i jasno čujemo upozorenja naših kolega iz zeničke čeličane, svjesni činjenice kako, ukoliko mjere EU-a prođu u najavljenomu obliku, vrlo lako mogu krenuti i u smjeru aluminijske industrije. Dapače, aktualni trgovinski rat SAD-a i EU-a može se rasplamsati i u smjeru carinskih nameta na sirovine koje su nam ključne u proizvodnji, a sve to značilo bi neizdrživ udar na ionako oslabljen Aluminij i na nestabilan gospodarski prostor BiH. Teško bi bilo i predvidjeti što bi sve lošega Bosni i Hercegovini donijela destabilizacija metalne industrije, a ukoliko se preskoči reagirati na vrijeme, bojim se da će stvari ići u tomu smjeru – komentirao je v.d. direktora mostarskoga Aluminija Dražen Pandža.

Podsjećamo, prema podacima GK FBiH, u metalnoj industriji BiH izravno je zaposleno otprilike 40 tisuća radnika, dok ih još toliko radi u pratećim i uslužnim djelatnostima, te neizravno ovise o metalnomu sektoru. Nadalje, više od 30 posto ukupnoga izvoza BiH čine proizvodi od metala, a više od 25 posto ukupne proizvodnje BiH odnosi se na proizvodnju metalnih proizvoda, priopćeno je iz Aluminija Mostar.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});