fbpx

Androidov Nougat 7.0 donosi mnoštvo novina u pogledu Android operativnog sustava

Autor: PcChip.hr

Android operativni sustav je s nama već duži niz godina i već duži niz godina raduje sve korisnike i obožavatelje pametnih mobitela koji na sebi imaju Androidov OS. Od prvog Androida koji je bio stabilan i samim time pušten u prodaju (radi se o Android Cupcake 1.5) pa do današnjih dana prošlo je više od sedam godina.

Od tog travnja 2009. do današnjih dana i izlazaka Lollipop 5.0 i Marshmallow 6.0 Androida puno toga se promijenilo. Svaki novi operativni sustav donio je neke novosti, bio je stabilniji od proteklih verzija te samim time lakši i ugodniji za korištenje.

S obzirom da se bliži vrijeme kada će novi Android Nougat 7.0 ugledati svjetlo dana na svim novijim pametnim telefonima koji imaju Android podršku, vrijeme je da nešto kažemo nešto više o tome što nas to čeka u novom Androidu. No, prije nego što krenemo na pisanje o tome što donosi novi Androidov Nougat 7.0 operativni sustav, trebamo reći kako je Google već objavio da je počela nadogradnja Androida na Nougat 7.0.

Ova nadogradnja je poznata pod imenom OTA (ili na engleskom ‘On-The-Air’), a dostupna je zasad samo za Googleove uređaje kao što su: Nexus 6P, Motorola Nexus 6, HTC Nexus 9, Asus Nexus Player, Google Pixel C te za Android One General Mobile 4G uređaje. Prema najavama, prvi pametni uređaj koji neće biti Googleov, a da će imati mogućnost nadogradnje na Nougat 7.0 biti će LG V20.

Android Nougat 7.0: Podrška za nove jezike i novi ‘smajlići’

No, što je novo na Nougatu? Prva stvar koja će biti nova na Android Nougat 7.0 jest podrška za neke nove jezike i tipkovnice. Osim toga tu su i novih čak 72 nova emotikona, podrška za više prozora odjednom kao i podrška za brže prebacivanje na posljednje dvije aplikacije dvostrukim dodirom na tipku za multitasking.

Android Nougat 7.0: Vulkan API i VR mod ili virtualne mogućnosti

No ono što nas definitivno baca u stanje euforije jest mogućnost Vulkan API-ja koji je alternativa Direct X programu u koji će samim time zbog mnogih prednosti koje Vulkan ima, a koje Direct X nema omogućiti puno bolje grafičke mogućnosti te puno bolju iskoristivost grafičke kartice.

Ne trebamo niti reći koliko ova činjenica raduje gamere i sve ostale koji bi htjeli izvući dodatnu snagu iz grafičkih kartica svojih mobitela (kao što je Snapdragon 820 ili nadolazeći Snapdragon 830). Bolja grafika, kvalitetnija grafička prezentacija videoa, igara i svih ostalih sadržaja koji iziskuju upotrebu grafičke kartice uz znatno ubrzanje performansi će s Vulkanom biti bolje nego ikada.

Osim te novine, Nougat isto tako nudi i VR mod ili mod za virtualnu stvarnost. Itekako smo svjesni činjenice kako se gaming svijet polako prebacuje na virtualnu stvarnost te kako će u novijoj budućnosti velika većina igara upravo tražiti VR podršku. Na taj način igrači će se moći više uživjeti u samo igru i još više uživati u onome što igra nudi, što je opako dobro, pogotovo ako uzmemo u obzir aspekt horor igara.

Iako je uvriježeno mišljenje kako je VR element još uvijek uvelike prisutan samo na konzolama ili osobnim računalima i kako još uvijek ne postoji dovoljno inicijative za razvoj VR-a na mobitelima, ako je suditi po onome što možemo vidjeti iz mogućnosti novog Androidovog Nougata to će se isto tako uskoro promijeniti, što znači da virtualnu stvarnost s pravom možemo očekivati i na našim pametnim telefonima.

Android Nougat 7.0: ”Doze on the Go” i naglasak na sigurnost

Još jedna novina koju ćemo dobiti u Nougatu jest ”Doze on the Go”, mogućnost koja povećava vijek trajanja baterije u pokretu, kao i brže, učinkovitije i jednostavnije prilagođavanje mobitela potrebama korisnika. Ove promjene uključuju brže promjene postavki na mobitelu, brži i izravniji odgovori na obavijesti, štednja i kompresiranje podataka koje je učinjeno još bolje nego što je bio slučaj na Android Marshmallowu.

Već na proteklom operativnom sustavu imali smo priliku vidjeti mogućnost Doze moda. Ovaj mod, skraćeno rečeno štedi bateriju vašeg mobitela kada je on na standby-ju, na način da minimizira potrošnju baterije isključujući sustav i stavljanje mobitela u ‘duboki standby’ (nešto kao hibernacija na računalima).

Android Nougat će ovaj mod još više obraditi, tako da u Doze modu 2.0 možemo očekivati još veću i praktičniju upotrebu standby mogućnosti uštede energije.

Iduća stavka koja je jako važna za svaki operativni sustav se odnosi na sigurnost i zaštitu. Prema onome što možemo vidjeti, čini se da je Google jako puno radio na povećavanju sigurnosti operativnog sustava, a sve u cilju povećavanja zadovoljstva korisnika.

Ovo naravno znači da Android Nougat u odnosu na Marshmallow i Lollipop ima neke značajne promjene. Jedna od tih promjena se odnosi i na lozinke koje je potrebno unijeti nakon ponovnog podizanja sustava. Ukratko, ova novina znači da svi oni korisnici Android operativnog sustava koji koriste lozinke na svome uređaju više neće trebati unijeti sigurnosni kod nakon svakog ponovnog podizanja sustava te nakon toga čekati ponovno pokretanje da bi tek nakon toga imali priliku koristiti osnovne postavke mobitela.

Jedan broj Googleovih aplikacija, kao što su mobitel i alarm, će na Nougatu raditi čak i ako je mobitel kodiran i to odmah nakon ponovnog podizanja sustava, s time da će lozinka ipak biti potrebna ako korisnik želi imati pristup podacima uz pomoć aplikacija, kao što je na primjer pristup popisa kontakata koji su snimljeni u telefonski imenik mobitela.

Još jedna od promjena koju donosi Nougat jest promjena u pogledu promjene medijskog poslužitelja. Google je bio prisiljen poduzeti nešto značajnije u pogledu otklanjanja grešaka u vezi medijskih poslužitelja jer je Google bio svjedok mnoštva hakerskih napada koji su se dogodili upravo zbog nedostataka koji su postojali u medijskim poslužiteljima.

Baš iz tog razloga Android Nougat 7.0 bi trebao onemogućiti pristup hakerima na način da spriječi svaki nedopušten pristup medijskim poslužiteljima. Osim toga, Nougat će isto zahtijevati i odobravanje u smislu podržavanja operativne verzije operativnog sustava. Ovo znači da ako je neki uređaj bio hakiran, taj uređaj neće moći početi raditi ili će biti dostupan za rad, ali će omogućiti rad sa aplikacijama i uslugama koje su označene kao sigurne.

U odnosu na prijašnje verzije Androida u kojima je bilo dopušteno puno lakše dijeljenje korisničkih dopuštenja s drugim aplikacijama, kod Nougata je ovo onemogućeno. To znači da će ubuduće sve aplikacije koje zahtijevaju bilo kakvo administratorsko dopuštenje dopuštati korisnicima da ih oni deinstaliraju ili da im promjene PIN ili bilo kakvu drugu lozinku koju je potrebno unijeti kako bi se te aplikacije maknule sa uređaja.

Android Nougat 7.0: Podjela ekrana na 2 dijela

Nougat napokon donosi i funkciju podijele ekrana na dva dijela (split-screen), o kojoj se šuška već duže vrijeme. Funkcija podjele ekrana radi u oba moda portrait i landscape položaju smartfona. Dok se na portrait modu mogu podesiti omjeri veličine podjele ekrana, u landscape modu je to fiksirano na pola pola, što zapravo ima i smisla. Tako ćete otvarati dvije aplikacije, gore i dolje u portrait modu i ljevo ili desno u landscape modu.

Ovu će funkciju svi zavoljeti jako brzo jer nudi niz zanimljivih opcija. Ako naprimjer imate Chrome otvoren u split screen modu, kada surfate i naletite na link od druge stranice, otvorit će vam se mogućnost “move to other window” koja će otvoriti poveznicu u drugom djelu ekrana, tako će te imati obje web stranice na istom ekranu, a svaka u svojoj polovici ekrana.

Android Nougat 7.0: Odvojeno ažuriranje operativnog sustava

Još jedna važna promjena u vezi sigurnosti Android Nougata jest način ažuriranja samog operativnog sustava. Na Nougatu će korisnici moći sami izabirati i preuzimanje i instalaciju ažuriranja i to odvojeno, što znači da će za vrijeme preuzimanja i instalacije ažuriranja korisnici i dalje nesmetano moći koristiti svoje uređaje.

Nakon svakog restartiranja uređaja ažuriranja će se sama automatski instalirati, a sam proces instalacije će ići mnogo brže nego što je to bio slučaj ranije. Ono što je svojevrstan nedostatak ove mogućnosti jest taj da će pristup ovoj mogućnosti imati samo oni uređaji koji će biti optimizirani za Android Nougat. Sve u svemu, zgodna i vrlo korisna novina.

I za kraj, još jedna novina koju je Google najavio jest uklanjanje optimiziranja aplikacije. Ovo znači da napokon naši uređaji više neće biti, idućih desetak minuta nakon instalacije aplikacije ili nakon primjene nove zakrpe/ažuriranja spori te da ćemo ih moći normalno koristiti.

Android Nougat 7.0: ”Službeni” datum izlaska

Prema službenim vijestima, Android Nougat 7.0 će službeno biti dostupan krajem veljače 2017. godine. Zasad ‘pravo’ na nadogradnju operativnog sustava na Nougat imaju samo neki Googleovi mobilni uređaji koje smo spomenuli u početku ovog članka, a do dana kada će on biti dostupan za sve ostale se trebamo strpiti još neka dva mjeseca.

Ono što je mene najviše obradovalo kod Nougata, osim poboljšanja u pogledu zaštite i sugurnosti medijskih poslužitelja i samog OS-a je definitivno Vulkan API. Vulkan je kao takav već neko vrijeme u ‘razmatranju’ velikog broja developera, no nažalost njegov puni potencijal još nije upotrebljen.

Saznanje da će Vulkan biti prisutan na Nougatu jest i više nego dobra, jer ćemo napokon barem donekle moći vidjeti maksimiziranje iskoristivosti grafičkih kartica i to na Androidu. Kako će to sve izgledati vidjet ćemo iduće godine, no sudeći po onome što smo dosad mogli vidjeti u pogledu tehnoloških postignuća i najava, 2017. godina bi mogla biti tehnološki najzanimljivija i najinovativnija godina dosad.

Autor: PcChip.hr

ZADNJE VIJESTI