fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Proglašeni pobjednici Sony World Photography Awards-a 2016

Autor: Dnevno.ba

LONDON - Svjetska organizacija za fotografiju objavila je imena autora najupečatljivijih fotografija na najvećem međunarodnom natjecanju iz ove oblasti, Sony World Photography Awards 2016. Deveto izdanje konkursa obilježio je najveći broj prijava do sada – naime, u konkurenciji za najbolje natjecalo se čak 230.103 fotografija iz 186 zemalja širom svijeta.

Najprestižniju titulu natjecanja L’Iris d’Or Fotograf godine počasni žiri dodijelio je Asgaru Kamsehu, fotoreporteru iz Irana, za seriju portreta Vatra mržnje (Fire of Hatred) koja predstavlja žrtve napada kiselinom. Ove moćne fotografije ispituju taj nasilni zločin ne samo iz kuta fizičke i psihičke patnje, već uzimajući u obzir i društvenu stigmu i krivicu koja se svaljuje na žrtve, najčešće žene i djecu. Kamsehu je uručena nagrada u vrijednosti od 25.000 američkih dolara na svečanoj ceremoniji u Londonu kojoj su prisustvovali lideri iz industrije fotografije.

Kevin Frayer
Kevin Frayer

„Snaga Kamsehovih fotografija je u tome što omogućavaju gledateljima da se suoče s intimnim prizorima, koje je izazov posmatrati izbliza, s empatijom i poštovanjem koji pretvaraju gledatelja u svjedoka, a ne običnog posmatrača. Svi članovi žirija zadivljeni su ovim radom i načinom na koji otkriva ovu tragičnu pojavu“, izjavila je Dominik Grin, čelnica žirija za dokumentarnu fotografiju.

Na ceremoniji u Londonu nagrađeni su i pobjednici i finalisti u svih 14 profesionalnih kategorija, kao i dobitnici titule Fotograf godine u kategorijama za mlade autore i za studente fotografije. Također, Svjetska organizacija za fotografiju proglasila je Kej Nomijamu iz Japana za Fotografa godine u otvorenoj kategoriji, uz uručenje nagrade u iznosu od 5.000 američkih dolara. Zvjezde večeri primile su i najsuvremeniju Sony opremu za digitalno snimanje.

Pobjednici sedam dokumentarnih i sedam umjetničkih kategorija natjecanja potiču iz 10 zemalja, a po prvi put ove godine, titulu najboljeg u dvije profesionalne kategorije osvojio je isti fotograf.

Julien Mauve
Julien Mauve

Pobjednici u kategorijama umjetničke fotografije su:
o Arhitektura: Amélie Labourdette, Francuska
o Spontana fotografija: Kirstin Schmitt, Njemačka
o Konceptualna fotografija: Julien Mauve, Francuska
o Pejzaž: Maroesjka Lavigne, Belgija
o Portret: Marcello Bonfanti, Italija
o Namještena fotografija: Alberto Alicata, Italija
o Mrtva priroda: Francesco Amorosino, Italija

Pobjednici u kategorijama dokumentarne fotografije su:
o Kampanja: Jetmir Idrizi, Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija
o Suvremene teme: Asghar Khamseh, Iran
o Aktuelne teme: Angelos Tzortzinis, Grčka
o Svakodnevni život: Espen Rasmussen, Norveška
o Okruženje: Kevin Frayer, Kanada
o Ljudi: Kevin Frayer, Kanada
o Sport: Nikolai Linares, Danska

Enchanted Bamboo Lights

„Ovaj konkurs kontinuirano predstavlja nevjerojatan rad iz različitih zemalja i što je najvažnije, pruža mogućnost fotografima da budu otkriveni i razviju svoje karijere. Nadam se da će pobjedničke fotografije ove godine inspirirati druge autore i pomoći im da prošire svoje granice kreativnosti, ali i doprinijeti sticanju većeg ugleda fotografije“, izjavio je Scott Gray, generalni direktor Svjetske organizacije za fotografiju.

Povodom završnice natjecanja, u galeriji Somerset House bit će otvorena izložba nagrađenih autora i finalista koja će trajati od 22. travnja do 8. svibnja, a isti radovi bit će objavljeni i u službenoj publikaciji. Izložba uključuje i poseban dio posvećen fotografskom paru RongRong & inri koji su nagrađeni za izuzetan doprinos fotografiji.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});