fbpx
Denis Ruvic

FOTO: Uspješno okončana konferencija Microsoft NetWork 7

Autor: Dnevno.ba

NEUM - S velikim uspjehom završena je i sedma po redu Microsoft NetWork konferencija, u organizaciji kompanije Microsoft BiH i njenih partnera. Tijekom protekla tri dana u Grand Hotelu Neum, čak 900 sudionika prisustvovalo je na 80 održanih predavanja, a na jednom mjestu okupili su se brojni IT stručnjaci i predavači, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regije.

”Prvog dana konferencije govorili smo konceptualno o digitalnoj transformaciji poslovanja, a drugog i trećeg objasnili smo šta ona znači u praksi. I ovogodišnjom konferencijom dali smo do znanja koliko je važno podizanje svijesti o sigurnosti okruženja i podataka korisnika, o čemu su se donijeli zaključci na održanom okruglom stolu. Hvala svim našim partnerima bez kojih organizacija ovako velikog događaja ne bi bila moguća. Već razmišljamo o narednoj konferenciji, i zasigurno ćemo i iduće godine prezentirati uspješne priče lokalnih kompanija i partnera, ali i govoriti o rezultatima naše suradnje s fakultetima i doprinosa obrazovanju” – kazao je Enis Šahinović, direktor programa Microsoft NetWork konferencije.

Na konferenciji su predstavljena nova rješenja, a održan je i okrugli stol o temi ”Cyber sigurnost” gdje je ukazano da je i Bosna i Hercegovina među najugroženijim zemljama u regiji sa aspekta ranjivosti informacijskih sistema. Naš krivični zakon je zadovoljavajući, a jedan od najvećih problema je nedostatak stručnog kadra.

”Nedostatak propisa ne može nam biti izgovor za neaktivnost po tom pitanju. Podizanje svijesti o opasnostima ovakve vrste kriminala je veoma važna, a upravo građani su jedan od najvažnijih segmenata u toj borbi. Cybercriminal nema granica, a izuzetno je teško odrediti odakle je došla opasnost te tko je nadležan za rješavanje tog problema” – istakao je Arben Murtezić, direktor JU Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u FBiH

Posebno zanimanje sudionika i predstavnika medija vladalo je za BussinesDay koji je okupio menadžere vodećih bh. kompanija, ali i za studente koji su predstavljali svoje inovacije. Drugog dana konferencije predavanjima u Neumu prisustvovalo je i 50 studenata s Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, koji je među prvima postao dio velikog projekta MS Skills Centar.

Fokus Microsoft NetWork konferencije ove godine bio je na tehnologijama, i inovacijama te rješenjima u oblaku koji omogućavaju optimizaciju poslovanja i podižu produktivnost. Predstavljen je i proces migracije s lokalne na cloud infrastrukturu, razgovaralo se o iskustvima korisnika iz Bosne i Hercegovinu u ovom procesu, ali i novim mogućnostima dostupnih Microsoft cloud servisa kao što su Azure, Dynamics 365, Enterprise Mobility Suite, Office 365 i drugih.

Nakon brojnih predavanja, sudionici konferencije opustili su se na party-ju ”Glava u oblacima”, te uživali u dobro poznatim glazbenim hitovima kultne grupe Zabranjeno Pušenje i izvedbi mlade zvijezde Amine Hamzić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI