fbpx

Google gradi digitalni grad na obalama Toronta

Autor: ZIMO

Google bi uskoro trebao dobiti dozvolu za gradnju digitalnog grada na obalama Toronta koji bi trebao omogućiti učinkovitiju potrošnju energije, vozila i infrastrukturu koja će međusobno komunicirati itd.

Bez brojnih Googleovih usluga danas velik broj ljudi ne može zamisliti svakodnevnicu te je ova kompanija odavno puno više od tražilice za pretraživanje interneta s kojom su Larry Page i Sergey Brin krenuli u osvajanje online svijeta u drugoj polovici devedesetih. Danas njihove usluge i servisi poput YouTubea, Karata, Gmaila, Androida i drugih imaju više od milijardu korisnika, a kompanija godinama ulaže velike resurse u tehnologije budućnosti poput umjetne inteligencije, proširene stvarnosti, autonomnih vozila i drugih kako bi i u sljedećim desetljećima nastavila dominaciju na tehnološkom tržištu.

Prije dvije godine Google je osnovao kompaniju Sidewalk Labs (podsjetimo, Google je danas dio krovne kompanije Alphabet koja obuhvaća sve njihove kompanije i projekte) s ciljem boljeg i učinkovitijeg funkcioniranja gradova, odnosno “razvoja tehnologija povezanih s urbanim životom”. Među inim, digitalni gradovi trebali bi omogućiti učinkovitiju potrošnju energije i transport – možemo očekivati autonomna vozila i infrastrukturu koji će međusobno komunicirati.

Ekipa iz Sidewalk Labsa napokon je krenula u akciju te trenutno traju pregovori oko izgradnje digitalnog grada, odnosno “visokotehnološkog urbanog prostora” uz obalni dio Toronta – iz Googlea, odnosno Alphabeta nisu objavili dodatne informacije o ovim planovima i detalje o tome što možemo očekivati od digitalnog grada, a nije poznato koliko će njegova izgradnja koštati.

Dozvolu za početak radova na digitalnom gradu trebali bi dobiti tijekom ovog mjeseca te se nadamo kako ćemo tada napokon saznati više informacija o tehnologijama koje će implementirati u njihov digitalni grad.

Autor: ZIMO

ZADNJE VIJESTI