fbpx

Hrvatska traži 100 milijuna eura odštete zbog Gacka!

Autor: Dnevni list

GACKO - HEP je poslao zahtjev da mu se isplati 100 milijuna eura odštete, a na ime predratnih ulaganja u rudnik i termoelektranu Gacko što zapravo znači da odštetu mora platiti Elektroprivreda RS. Međutim, rukovodstvo rudnika i termoelektrane Gacko i vlasti neće ni da čuju za to i teret prebacuju na državu.

Tromjesečni rok za dogovor između kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Elektroprivreda Republike Srpske bliži se kraju, rješenje nije ni na vidiku pa će, kako stvari stoje cijeli slučaj završiti pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. To znači da će Hrvatska tužiti Bosnu i Hercegovinu.

Neće da čuju

HEP je poslao zahtjev da mu se isplati 100 milijuna eura odštete, a na ime predratnih ulaganja u rudnik i termoelektranu Gacko što zapravo znači da odštetu mora platiti Elektroprivreda RS.

Međutim, rukovodstvo rudnika i termoelektrane Gacko i vlasti neće ni da čuju za to i teret prebacuju na državu. S obzirom da se po međunarodnim pravilima arbitražni postupak može pokrenuti samo protiv države, jasno je da će BiH biti tužena.

Inače, sporazum o ulaganjima u rudnik i termoelektranu Gacko potpisan je 1986. godine i po njemu današnjem HEP pripada trećina vlasništva. Ukupne investicije u gatačku „tvornicu struje“ svojevremeno su procijenjene na oko 400 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka.

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu vodi se i spor protiv BiH na osnovu tužbe kompanije iz Slovenije „Elektrogospodarstvo“ koja traži 1,35 milijardi maraka s obrazloženjem da je za toliko oštećena zbog predratnih ulaganja u termoelektranu Ugljevik u BiH.

Veliki troškovi

Vlasti RS-a odbacile su svaku mogućnost dogovora pa je tužena država i konačna odluka iz Washingtona najavljuje se do kraja ove godine. BiH je u ovom arbitražnom postupku morala uplatiti 150.000 dolara predujma.

Pravobraniteljstvo BiH smatra da su očekivanja Slovenije i Hrvatske kako će naplatiti odštetu potpuno nerealna, a glavni pravobranitelj Mlađen Mandić javno je priopćio da „te dvije države love u mutnom pa su čak angažirali istu odvjetničku kuću“.

– Pravobraniteljstvo BiH neće prihvatiti zahtjev HEP-a i sigurno ćemo u procesu međunarodne arbitraže dobiti spor. Jedini je problem što cijeli postupak puno košta. Nakon rata svi su se nadigli da tuže Bosnu i Hercegovinu – javno je poručio pravobranitelj Mandić.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI