fbpx

I TO JE MOGUĆE: Političari se izborili za jeftinije telefoniranje u BiH!

Autor: K. Lovrić

MOSTAR - Hoćemo li nakon dugo vremena dočekati jeftinije račune za mobilne telefone uskoro ćemo i znati nakon što završi procedura koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) pokrenula prema telekom operaterima na zahtjev državnog Parlamenta.

Jučer su predstavnici RAK-a održali sastanak s predstavnicima sva tri bh. telekom operatera, a nakon toga javnost je upoznata kako se ide koracima koji imaju za cilj poboljšati uvjete za korisnike, pri čemu je zaključeno kako i tri telekom operatera u našoj zemlji imaju rok od dva tjedna do kojeg moraju dati svoje mišljenje o novom setu prijedloga i mjera. Istodobno, iako su detalji tih mjera još uvijek jednim dijelom nepoznati, ono što se zna je činjenica kako će doći do promjene cijena i to njihovog smanjenja, naravno na zadovoljstvo svih korisnika.

Tako se traži da se za sve postojeće postpaid tarifne pakete mobilne telefonije iznos mjesečne pretplate izražen bez PDV-a primijene kao iznos mjesečne pretplate sa uključenim PDV-om.

Drugim riječima u ovom bi slučaju cijene računa u startu pale za 17 posto. No, ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je činjenica kako su ove promjene došle od strane naših političara što danas zvuči pomalo nevjerojatno.

Naime, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i zastupnik u Zastupničkom domu državnog Parlamenta još je lani tražio od RAK-a podataka o cijenama usluga operatera u BiH s usporednim cijenama usluga u regiji i EU, te se zalagao i za raspravu koja bi trebala doprinijeti boljem rješenju za sve građane.

Nakon toga i Zastupnički dom je dao rok za rješenje problematike cijena, a istodobno i Vijeće ministara je zatražilo harmonizaciju cijena u mobilnoj telefoniji sa cijenom u okruženju. Na osnovu zaključaka sa sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održane 12. siječnja, RAK BiH je pokrenuo proces definiranja kratkoročnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje uvjeta za krajnje korisnike.

Podsjećamo čitatelje našeg portala kako je Povjerenstvo za promet i veze Zastupničkog doma još u lipnju prošle godine zadužilo RAK da u roku od 90 dana osigura usklađivanje razine cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama u regiji uz naglasak kako građani BiH plaćaju najviše cijene mobilnim operaterima, što utiče na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i gospodarski razvoj države.

Bosić je tada tražio da zastupnici u Parlamentu prihvate plan kojim bi pred RAK stavila obveza smanjiti, odnosno ograničiti cijene usluga mobilnih operatera te je upozoravao kako su cijene u BiH itekako više od okruženja, a da je na sceni zapravo i kršenje tržišnog natjecanja, odnosno primjetan je monopol koji tri velika telekom operatera uspješno provode na svojim područjima.

Autor: K. Lovrić

ZADNJE VIJESTI