fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Japanski znanstvenici tvrde da su pronašli masivne podzemne tunele na Mjesecu

Autor: Geek.hr

Nedavno su stručnjaci pronašli gravitacijske anomalije koje ukazuju na postojanje podzemnih šupljih prostora na Mjesecu, zaključeno je na osnovu GRAIL podataka.

Grupa japanskih znanstvenika tvrdi da je pronašla masivne podzemne tunele na Mjesecu. Ovi tuneli bi mogli biti iskorišteni u bliskoj budućnosti kao savršena skrovišta za ljudske astronaute, rekli su istraživači na 48. konferenciji lunarne i planetarne znanosti.

Kako se navodi u ovoj studiji – objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters – japanski stručnjaci su uspjeli pronaći ogromne formacije zahvaljujući svemirskoj sondi Kaguya.

Koristeći precizne uređaje, stručnjaci su pronašli šupljine skrivene kilometrima ispod površine Mjeseca. Zanimljivo, u bliskoj budućnosti, kada čovječanstvo počne s kolonizacijom Mjeseca, ovi masivni tuneli mogu postati važan dio pokušaja da se izgrade postaje s ljudskom posadom na površini Mjeseca.

Stručnjaci su 2009. godine otkrili duboku jamu, s desetcima metara u promjeru koja se nalazi u takozvanoj Marius Hills jami. 2016. godine je misija NASA-e pronašla gravitacijske anomalije koje eventualno ukazuju na tunele.

Kao što je navedeno u studiji: “2009. godine su otkrivene tri velike jame na Mjesecu u slikama dobivenih SELENE kamerom. Njihovi promjeri i dubine imaju nekoliko desetaka metara ili više. One su mogući svjetlarnici na velikim podzemnim pećinama poput lava cijevi, po analogiji sa sličnim iskopima pronađenim na Marsu.“

Znanstvenici, na čelu s Junichi Haruyamom, su zaključili da to nisu jame, nego tuneli koji prodiru u lunarne stijene do dubine od nekoliko kilometara.

Ako ljudi, preko rovera ili sa svoje dvije noge, ikada dobiju pristup tim tunelima, “otkrića bi bila nevjerojatna“, prokomentirao je Brent Geri, geofizičar NASA-e. Podzemni tuneli bi se mogli pokazati kao idealno mesto gdje bi se mogle stvoriti lunarne postaje u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci ukazuju na to da su ovo sjajna mjesta za buduće ljudske kolonije, jer štite buduće astronaute od zračenja i varijacija temperature.

Međutim, postojanje tunela na Mjesecu nije ništa novo, rekao je Vladislav Shevchenko, šef odjela za lunarno i planetarno istraživanje na Sternberg državnom astronomskom institutu na Sveučilištu u Moskvi.

Kako piše ruski sajt BFM.ru: “Ove formacije su otkrivene još prije nekoliko godina. Tada su stručnjaci požurili s donošenjem zaključaka tumačeći njihovo porijeklo kao vulkanske cijevi koje se nalaze u vulkanskim lunarnim morima. Formacije su nosile lavu do površine pa je materijal sabijen i kako se hladio, stvorili su se tuneli.“

“Ove vijesti nisu iznenadile ruske znanstvenike,“ piše BFM.ru, jer oni tvrde “da su čitali o tom otkriću još u novinama iz doba Sovjetskog Saveza.“

Autor: Geek.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});