fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako do stabilnijeg financiranja Javnog RTV servisa?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao se danas u Sarajevu s povjerenikom za ljudska prava Europske komisije NilsomMuižnieksom, koji je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Fokus razgovora zamjenika Dalipagića i povjerenika Muižnieksa je stavljen na trenutno stanje javnog RTV sustava u Bosni i Hercegovini, kao i na proces digitalizacije javnih RTV servisa unutar sustava.

Dalipagić je upoznao povjerenika Muižnieksa s trenutnim stanjem unutar javnog RTV sustava BiH, posebno se osvrćući na stanje unutar BHRT-a, te je naglasio kako je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u cijelosti opredijeljeno i fokusirano, unutar svojih nadležnosti i raspoloživih kapaciteta, na rješavanje pitanja opstojnosti i stabilnog financiranja javnog RTV sustava u BiH.

Međutim, Dalipagić je posebno naglasio da je nužno, i jedino ispravno, putem sustavnih zakonskih rješenja prvenstveno osigurati preustrojstvo ovakvog nametnutog i, prije svega, nefunkcionalnog sustava, uvažavajući ustavno i teritorijalno određenje, kako bi javni sustav u cijelosti bio prilagođen potrebama svih konstitutivnih naroda, a što bi u konačnici dovelo i do rješenja stabilnog i trajnog financiranja.

Ovo Ministarstvo je ranije imalo svoj Prijedlog zakona, a ovih dana se očekuje upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona sačinjenog u okviru Hrvatskog narodnog sabora koji nudi kvalitetno rješenje u pogledu ustroja, rada i funkcioniranja javnog RTV sustava te ga kao takvog ima za cilj približiti svim konstitutivnim narodima i svakom državljaninu Bosne i Hercegovine, da bi ga svi doživjeli svojim sustavom, naglasio je Dalipagić.

Dalipagić je izvijestio povjerenika i o napretku na području digitalizacije gdje je prva faza digitalizacije okončana, a u tijeku je tenderska procedura za fazu II., što bi u konačnici podrazumijevalo uvezivanje još 6 središta, pored Sarajeva, Banje Luke i Mostara, te o primjeni DVBT 2 standarda kompresije, čime se dobiva moderniji sustav u odnosu na ranije planirani.

U narednom razdoblju se očekuje sačinjavanje izvješća povjerenika i njegovo dostavljanje putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nato izvješće Ministarstvo će imati mogućnost dostaviti komentare, te će isto zajedno s komentarima biti objavljeno, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});