fbpx

Kažnjen Facebook

Autor: Anadolija

Facebook je kažnjen sa 663.042 dolara zbog neuspjeha zaštite privatnih podataka korisnika, objavio je Ured povjerenika za informisanje Velike Britanije (ICO).

Prema Zakona o zaštiti podataka, ovo je maksimalni mogući iznos za kaznu ove vrste, zbog neuspjeha u sprečavanju sakupljanja podataka korisnika Facebooka od strane kompanije Cambridge Analytica.

“Prema istraživanju ICO-a, Facebook je prekršio zakon nakon što je otkrivena informacija da je imao pristup informacijama bez pristanka određenih korisnika”, priopćio je ICO.

Također je ustanovljeno da kompanija nije uspela da bude transparentna o tome kako su ljudi prikupljali podatke drugih, dodao je ICO u svojem priopćenju.

Šefica ICO-a Elizabeth Denham je rekla je da “nove tehnologije koriste analitičke podatke usmjerene prema ljudima koje daju mogućnost grupama koje pokreću inicijative da stupe u kontakt s glasačima. Ovo se ne može raditi na štetu transparentnosti, pravičnosti i poštivanja zakona”.

“Kazne kažnjavaju loše glumce, ali moj pravi cilj je napraviti promjene i vratiti povjerenje u naš demokratski sistem”, dodala je ona.

Facebook i kompanija za analizu podataka Cambridge Analytica bile su u fokusu međunarodne istraga nakon saznanja da je Cambridge Analytica sakupljala podatke oko 87 miliona korisnika širom svijeta.

Facebook još nije odgovorio na novčanu kaznu.

 

 

Autor: Anadolija

ZADNJE VIJESTI