fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na proizvodnim trakama iPhonea X rade srednjoškolci u smjenama po 11 sati

Autor: Dnevnik.hr

Foxconn je jedan od najvećih partnera velikog broja tehnoloških kompanija poput Applea, HP-a, Della, Sonyja i brojnih drugih, no ova je kompanija zloglasna i po radnim uvjetima zbog kojih je jedno vrijeme nekoliko ljudi počinilo samoubojstvo bacivši se s balkona tvornica u kojima su radili.

Umjesto poboljšanja radnih uvjeta, ova je kompanija na početku problem riješila postavljanjem zaštita na prozore kako zaposlenici na ovaj način više ne bi počinili samoubojstva, ali čini se kako se u posljednje vrijeme situacija, pod pritiskom brojnih organizacija za zaštitu radnih uvjeta, ali i medija i javnosti, popravila.

No, jučer je objavljeno kako je Foxconn ponovno prekršio radne uvjete jer su na trakama za proizvodnju novog modela iPhonea (desetka) radili srednjoškolci – i to prekovremeno, do jedanaest sati dnevno, što je prema kineskom zakonu zabranjeno.

Iz Foxconna tvrde kako su svi srednjoškolci na trakama radili dobrovoljno te su bili u potpunosti upoznati sa svojim pravima, a problem je što se u nekim tvornicama, odnosno odjelima nisu pridržavali zakona prema kojima su trebali raditi maksimalno 40 sati tjedno, a radili su puno duže. U nekim odjelima Foxconna nije poštivana procedura te je zbog toga došlo do kršenja zakona i prekovremenog rada, obavijestili su iz ove kompanije, uz napomenu kako je naknada za prekovremeni rad svima plaćena.

No, neki učenici s kojima su razgovarali novinari Financial Timesa imaju drugačiju priču – škola ih je prisilila na tromjesečni rad kako bi stekli radno iskustvo potrebno za diplomiranje, no napominju kako rad na traci za sastavljanje nema apsolutno nikakve veze s njihovim obrazovanjem. Čak tri tisuće učenika starih između 17 i 19 godina od rujna radi u Foxconnu, a jedna učenica novinarima FT-a rekla je kako je dnevno sastavljala 1200 kamera za iPhone X.

Iz Applea su također reagirali na ovu situaciju te su objavili kako su posvećeni osiguravanju pravednih radnih uvjeta i poštovanju svih koji sudjeluju u procesu proizvodnje njihovih proizvoda te će i dalje ulagati maksimalni napor kako bi zaštitili radnike u lancu nabave svojih proizvoda.

Autor: Dnevnik.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});