fbpx

Održana Prva konferencija o razvoju softverske industrije u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, a u suradnji sa BIT Alijansom, u Sarajevu je održana Prva konferencija o razvoju softverske industrije u BiH koja je imala za cilj predstaviti potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija.

Na samom početku Konferencije, prisutnima se obratio ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko koji je istakao da softverska industrija u našoj državi, nažalost, nije plod strateške državne podrške, već individualnih inicijativa IT poduzetnika. Također, naglasio je da danas softverska industrija predstavlja pokretačku snagu bh. ekonomskog razvoja i da je to prilika koju BiH mora iskoristiti.

“Ukoliko kao država nismo shvatili značaj softverske industrije u njenom nastanku, sada, kada već imamo ozbiljnu samoniklu i brzorastuću industriju koja nam stoji na raspolaganju, moramo se posvetiti ovoj industriji, kao i drugim granama privrede, u punom kapacitetu. Na taj način doprinijet ćemo ubrzanju rasta ove industrije, omogućiti zapošljavanje mladih ljudi na atraktivnim radnim mjestima te povećati vrijednost i prihode u Bosni i Hercegovini“, rekao je ministar Jusko.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na početku svog obraćanja podsjetio je prisutne na dobru suradnju s ministrom Juskom kakvu su imali u Vladi Kantona Sarajevo, ističući kako je državno ministarstvo dobilo osobu koja, kako se i pokazalo, predano i pošteno raditi svoj posao.

„Puna sala danas pokazuje o kakvoj mi temi govorimo i da je ovo za BiH jedan od najvećih potencijala i resursa. Vlada Kantona Sarajevo nastavlja sa započetim putem podrške ovoj branši, jer pratimo ovo što vi uveliko i dobro radite“ – zaključuje svoj govor Konaković.

Kako bismo ubrzali rast domaće softverske industrije, potrebno je raditi na rješavanju ključnih problema s kojima se ova oblast suočava. Neuređena zakonska regulativa, neprilagođen obrazovni sistem, nedovoljno educiranje mladih o potencijalu softverske industrije, samo su neki od problema koji sprječavaju BiH da stane rame uz rame s globalnim ekonomskim gigantima, poručili su iz BIT Alijanse.

“Kako bismo stvorili pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh. softverske industrije, BIT Alijansa će neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojima se ova industrija susreće svaki dan, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura ove industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj” – izjavio je predsjednik BIT Alijanse Haris Memić.

Prvoj konferenciji o razvoju softverske industrije prisustvovao je veliki broj sudionika, među kojima su bili predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, kao i predstavnici ostalih ministarstava i institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici softverske industrije, te obrazovnih institucija, nevladinog sektora i medija.

Država Bosna i Hercegovina već danas treba shvatiti značaj softverske industrije, ukoliko želimo da ova potentna oblast nastavi svoj rast i razvoj, zaključak je Konferencije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI