fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Održana službena promocija publikacije „Priče s interneta“

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Pod motom “Sigurno i pametno surfajte internetom” Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i Međunarodnim forumom solidarnosti – EMMAUS, u Sarajevu je predstavilo publikaciju “Priče s interneta” koja na slikovit način, kroz strip, prikazuje situacije u koje djeca i mladi, naročito rizične skupine, mogu doći nepromišljenim i nesmotrenim korištenjem interneta i ostalih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Tom prilikom, partneri su potpisali i pismo namjere o suradnji u izradi brošure “Priče s Interneta”.

Prisutnima se obratio Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koji je istakao kako će Ministarstvo i ubuduće raditi na društveno korisnim projektima poput ovog.

”Roditelji, edukatori i profesori imat će jedan od alata koji će im pomoći da našoj mladoj generaciji objasne na koje sve načine mogu upasti u zamke na internetu, kao i kako preventivno djelovati na negativnu posljedicu korištenja interneta. Neke od ovih priča traže podršku nastavnika, učitelja, ali i roditelja, a brošura će im omogućiti da se djeci približe na jednostavniji način. Jedna ovakva brošura pomaže da naše životno iskustvo pomogne da djeca ne odu na stranputicu” – naglašava ministar Jusko.

Ministar Jusko je naglasio da će elektronska verzija brošure na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku biti dostupna na web stranicama www.mkt.gov.ba,www.sigurnodijete.ba i www.eurcenter.net, te da će Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u toku ovog tjedna poslati u elektronskom obliku ”Priče s interneta” svim ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini s ciljem preventivnog djelovanja na negativne aspekte korištenja interneta od strane djece i mladih.

Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini, kazala je da je ključni cilj “Priča s interneta” da djeca i mladi shvate poruku pametnog surfanja.

„Pozivam svu djecu, roditelje i učitelje da se upoznaju sa Mrežićima, normalnom luckastom porodicom, koja se suočava s raznim avanturama putem interneta. Zapravo, ovo su priče iz stvarnog života koje su čitljive i lake za pamćenje, ali nas istovremeno uče kako pametno surfati internetom“ – objašnjava ambasadorica Rauber Saxer.

Amela Efendić, šefica Ureda Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS u Sarajevu i menadžerica SOS linije za prijavu zlostavljana na internetu, kazala je da je ključ borbe protiv krivičnih djela na internetu upravo u edukaciji i ovakvim publikacijama.

„Ključ je u prevenciji i podizanju svijesti o ovim pojavama i tehnologijama kojima smo danas izloženi u kojima se naša djeca neminovno bolje snalaze nego mi, roditelji“ – naglašava Efendić.

Preuzimanje švicarske i bh. verzije brošure je omogućeno svima koji žele da je promoviraju, koriste ili distribuiraju, i to besplatno.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});