fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Osnivač Microsofta napravio najveći avion na svijetu

Autor: 24sata

Izlaskom Stratolauncha iz hangara u pustinji Mojave, napravljen je prvi korak u novoj svemirskoj revoluciji.

Najveći svjetski zrakoplov ima nevjerojatnu svrhu. Stratolaunch, omiljeni projekt jednog od osnivača Microsofta, prevozit će rakete koje će onda lansirati satelite u orbitu. A brojke kojima se opisuje Stratolaunch ostavljaju bez daha; 117 metara mu je raspon krila, ima čak šest motori kakvi pokreću Boeing 747, visok je više od 15 metara, a može prevesti rakete teške 220 tona.

Dvotrupni zrakoplov, projekt Paula Allena, po prvi put je napustio svoj hangara u zračnoj luci Mojave u Kaliforniji kako bi započeli s testiranje dolijevanja goriva što je prvi od brojnih testova koje mora proći prije nego uzleti po prvi put. Jean Floyd, šef Stratolauncha, ispričao je za CNN da planiraju demonstrirati sposobnosti zrakoplova već rane 2019. godine. “Idućih tjedana i mjeseci, aktivno ćemo provoditi testove u zračnoj luci Mojave. Ovo je prva letjelica svoje vrste i zbog toga ćemo morati biti jako temeljiti tijekom testiranja i nastaviti stavljati na prvo mjesto sigurnost naših pilota, posade i zaposlenika”, rekao je Floyd u izjavi za medije.

Allen, inače vlasnik košarkaškog kluba iz Portlanda i bivših NFL prvaka Seattle Seahawksa, već je ranije pisao o svojoj želji da se više koristi niska Zemljina orbita, ali pod uvjetom da se ne troše milijuni dolara. “Naša platforma, zbog sličnosti sa zrakoplovima, značajno će smanjiti vrijeme čekanja između gradnje satelita i prave mogućnosti lansiranja”, pisao je Allen prošle godine.

Stratolaunch će, u teoriji, poletjeti sa zrakoplovne piste i doseći visinu od desetak kilometara te potom lansirati raketu koja će prebaciti satelit u orbitu. “Stratolaunch bi se potom vratio na pistu kako bi uskoro ponovno bio spreman za polijetanja”, uvjeren je Allen.

Autor: 24sata
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});