fbpx

Pravilnik o upotrebi dronova u BiH spreman za usvajanje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro će, u suradnji s nadležnim tijelima, usvojiti pravilnik o upotrebi zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje.

Pravilnik će korisnicima dronova dati točne smjernice i propisane mjere letenja. Kako doznaje klik.ba, pravilnik je pri samom kraju izrade.

– Radilo se na uspoređivanju s pravilnikom Europske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu koji bi također uskoro trebao biti usvojen. Naš pravilnik je u tehničkoj izradi. Potrebno je završiti njegovo lektoriranje i potom će se objaviti u službenom listu – otkrio nam je stručni suradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović.

Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje gotovo tri godine. Njegovo usvajanje predložio je Jurica Kolobarić koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz zraka uz pomoć specijalizirane bespilotne letjelice, a u svrhu sprečavanja narušavanja sigurnosti bespilotnim letjelicama. Pravilnik koji će biti usvojen u idućim danima dat će točne smjernice, upute i pravila korištenja dronova.

– Bit će propisano kad, gdje, tko i u kojim uvjetima može upotrebljavati dronove u zračnom prostoru BiH. Također će biti definirano i u kojim razdobljima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti na koji način, od onih najlakših, do onih koji mogu dosezati velike visine. Svi čimbenici će biti definirani u pravilniku – objasnio nam je Lalović.

Kada je riječ o kupnji dronova, Direkcija neće utjecati na to, ali će biti definirano tko može upravljati dronom.

Tako, primjerice, najniže kategorije dronova neće moći koristiti osobe ispod 16 godina. Korisnici dronova stoga će u budućnosti morati imati određenu razinu poznavanja zrakoplovnih propisa.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI