fbpx

Prilikom instalacije aplikacije na pametni telefon korisnike najviše brine – sigurnost

Autor: ZIMO

Čini se kako su korisnici pametnih telefona napokon osvijestili da nije baš najpametnije instalirati bilo što na njihov uređaj i davati dopuštenja za pristup njihovim informacijama šakom i kapom.

U novom istraživanju pokazalo se kako gotovo 90 posto ispitanih smatra veoma važnim sigurnost osobnih informacija prilikom instalacija aplikacija na pametni telefon.

Čak 82 posto ispitanih kaže kako su svjesni da aplikacije trebaju pristup određenim dijelovima njihovog uređaja (poput kamere ili lokacije), ali da o tome koliko dopuštenja treba ovisi i hoće li instalirati tu aplikaciju.

Kako je trenutno dostupno oko 2,2 milijuna aplikacija u App Storeu i oko 2,8 milijuna na Google Playu, izgleda da će developer i dizajneri morati poraditi na tome da njihove aplikacije korisnicima pružaju više, nego što od njih traže da otkriju.

Nije rijetkost da korisnici odustanu od instalacije neke aplikacije i potraže alternativu, ako ta aplikacija već na samom početku traži previše “slobode”.

Primjerice, aplikacija za obradu fotografija koja uz pristup fotografijama i kameri traži i pristup imeniku, pregledu poziva i poruka ili čak pristup lokaciji zaista traži previše.

Bitno je korisnicima objasniti zašto se pojedino dopuštenje traži kako bi oni mogli ocijeniti jesu li spremni dati to dopuštenje ili ne.

Tako ako već spomenuta aplikacija za obradu fotografija prilikom instalacije traži samo pristup fotografijama i kameri, a onda nudi mogućnost da obrađenu fotografiju pošalje u obliku MMS poruke nekom vašem kontaktu, postoji logično objašnjenje zašto joj treba pristup imeniku. No, onda je moguće od korisnika tražiti individualni pristup jednom ili stalno određenom dijelu pametnog telefona.

Sigurnost korisničkih podataka nešto je što može uliti dodatno povjerenje korisnika u aplikaciju. To je posebno vidljivo kod aplikacija koje pohranjuju osobne ili financijske podatke korisnika. Aplikacije (odnosno njihovi kreatori) trebali bi jasno istaknuti što se događa s podacima koje im korisnici ostavljaju, kako se čuvaju i što će se s njima dogoditi ako korisnik odluči ukloniti aplikaciju i što učiniti u slučaju da dođe do krađe uređaja.

I na kraju, zanimljiv je i podatak zašto korisnici preuzimaju aplikacije na svoje pametne telefone. Čak 44 posto reklo je kako preuzimaju aplikaciju “za zabavu”, a 23 posto kako bi dobili pristup nekom proizvodu ili usluzi, otkrilo je istraživanje tvrtke Clutch.

Ne paze li na sigurnost svojih osobnih podataka to “za zabavu” moglo bi ih skupo koštati, a čini se kako su korisnici toga sve svjesniji.

Autor: ZIMO

ZADNJE VIJESTI