fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sajam „Energa“ iz Tuzle seli u Sarajevo

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Vlade Kantona Sarajevo i “Tuzlanskog sajma” sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, u periodu od 6.-8. lipnja 2017. godine biti održan u sarajevskom Centru Skenderija.

Sporazum je u ime Vlade KS potpisao premijer Elmedin Konaković koji je ovom prilikom istakao značaj vraćanja sajamskih dešavanja u Sarajevo.

“Kako je to najavljivano i planirano, novi menadžment Centra Skenderija uz dobru suradnju i koordinaciju s našim Ministarstvom privrede ponovno pozicioniraju Sarajevo na mapu važnih sajamskih gradova i destinacija. Ovogodišnji dolazak značajnog sajma ENERGA uspješan je nastavak takve politike i opredjeljenja. Našim partnerima iz Tuzle stavit ćemo na raspolaganje sajamske kapacitete Skenderije, a ovo će biti dobra prilika da uz prezentaciju domaćih proizvoda i kapaciteta privučemo i povežemo investitore u oblasti energetike” – rekao je premijer Konaković.

Međunarodni sajam ENERGA održava se pod sloganom “Mislite na budućnost” a njegov programski i organizatorski koncept izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti u oblasti energetike.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović, uz čestitke Sarajlijama na današnjem prazniku njihovog grada i zahvalnosti Vladi KS i Ministarstvu na pokroviteljstvu i podršci sajmu, istakao je da je u proteklih šest godina sajam rastao i širio se pa su mu kapaciteti tuzlanske dvorane Mejdan postali nedovoljni. Kako ističe, dogovoreno je da ove godine Sarajevo ugosti brojne izlagače, domaće i strane kompanije u oblasti proizvodnje električne energije, plina i nafte, uglja, solarne energije, vjetroenergije, biomase i energetske efikasnosti.

“Od 06. do 08. lipnja želimo Skenderiju pretvoriti u moderan sajamski paviljon. Prema pristiglim prijavama i interesu znamo da će nesumnjivo biti puna. Sigurni smo da će domaće kompanije iskoristiti ovu priliku i kroz konferencijske dijelove sajma da se bolje predstave i ponude tržištu svoje proizvode i usluge” – istakao je Alidžanović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić smatra da energetski kapaciteti i ovi potencijali nisu dovoljno iskorišteni i razvijeni te da tu postoji veliki prostor za privredni razvoj.

“Kroz poboljšanje zakona o koncesijama i o javno-privatnom partnerstvu stvara se bolji okvir za privređivanje i investiranje i u oblasti energetike, kod korištenja obnovljivih izvora energije” – naglasio je.

Program „Energa 2017“ organizira Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine.Partneri su Vanjsko-trgovinska Komora Bosne i Hercegovine i Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});