fbpx

Toplina mobitela može ‘skuhati’ spermu, a zračenje smanjiti plodnost

Autor: Net.hr

Dugotrajno nošenje mobilnog telefona u blizini genitalija kod muškaraca smanjuje broj spermatozoida, pokazala je nova studija australskih znanstvenika sa Sveučilišta Newcastle.

Autori istraživanja prikupili su i analizirali podatke 27 ranijih studija koje su se bavile utjecajem zračenja na mušku plodnost, piše IFLS.

Pokazalo se da postoji velika povezanost između zračenja mobilnih telefona i oštećenja sperme. Oni su također proveli i analizu 1.492 uzorka sjemene tekućine, i utvrdili da mobilni telefoni smanjuju mobilnost spermatozoida za osam posto, dok je njihova održivost, također smanjena i to za devet posto.

‘Kuhanje’ sperme

Istraživači vjeruju da zagrijavanje mobitela pregrijava ili “kuha” spermu. No, ipak ukazuju na zračenje kao jedan od mogućih uzroka neplodnosti.

U većini studija utvrđen je i gubitak spermatozoida izazvan ovim zračenjem, kao i to da zračenje nanosi štetu DNK lancu.

U međuvremenu, druge studije opovrgnule su tvrdnju da mobiteli uzrokuju rak mozga, jer nisu pronađeni dokazi koji bi povezali te urađaje s bolešću.

Međutim, neki istraživači tvrde da sperma je drugačija stanica. U studiji se navodi da sperma ima “jedinstvenu osjetljivost” na oksidativni stres.

Autor: Net.hr

ZADNJE VIJESTI