fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH, nastavi pratiti inovacije u oblasti informatičkih i komunikacijskih tehnologija primjenjivih u izbornom procesu u BiH, i o tome dva puta godišnje izvještava Vijeće ministara BiH s isticanjem preporuka za postupanje.

Državna ministarstva civilnih poslova i vanjskih poslova zadužena su da, u suradnji sa Centralnom izbornom komisijom, nastave aktivnosti neophodne za izradu točnog Centralnog biračkog spiska, uključujući i izvode iz ovog spiska za glasanje građana BiH s biračkim pravom koji borave van BiH. U vezi s tim, zadužena je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da pruži svu neophodnu tehničku i drugu stručnu pomoć u izradi točnog Centralnog biračkog spiska.

Ministarstvo za ljudska prava i i izbjeglice Bosne i Hercegovine zaduženo je da, u suradnji s Centralnom izbornom komisijom i s entitetskim ministarstvima nadležnim za pitanja raseljenih lica i izbjeglica i Odjelom za javni registar Brčko Distrikta, poduzme sve neophodne mjere za izradu točnog Centralnog biračkog spiska, a posebno mjere za izradu izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje raseljenih osoba.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da, u skladu sa svojim nadležnostima propisanim Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i drugih policijskih agencija i analizira uočene pojave primjene propisa o prebivalištu i boravištu građana starijih od 18 godina, kao i o drugim bitnim podacima za izradu točnog Centralnog biračkog spiska.

Preporučuje se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da formira Radnu grupu za izradu strategije za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana za njeno provođenje, kao strateških dokumenata Parlamentarne skupštine BiH. Na ovaj način će se utvrditi kratkoročni, srednjoročni i dugoročni pravci razvoja i upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini. Formiranje ove radne grupe neće zahtijevati osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će nakon usvajanja ove strategije Vijeću ministara BiH predložiti fomiranje stalnog koordinacijskog tijela za praćenje primjene ove strategije. Formiranje ovog koordinacijskog tijela ne zahtijeva osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu institucija Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zadužena je da nakon usvajanja ove strategije i pratećeg akcijskog plana, u suradnji s Ministarstvom financija i trezora BiH, a u skladu sa Zakonom o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, osigura sredstva potrebna za njenu provedbu, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});