fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Misteriozno tijelo poremetilo Saturnov prsten

Autor: M.tportal.hr

NASA-ini znanstvenici koji rade na misiji Cassini u travnju su snimili neobičan poremećaj u jednom od Saturnovih prstena.

Saturn se često naziva draguljem Sunčevog sustava jer njegovi prsteni ružičastih, sivkastih i smećkastih boja izgledaju poput freske koju je naslikala priroda, piše na svojoj stranici NASA.

Prsteni se sastoje od bilijuna čestica prašine, kamenčića i leda koji oko velikog plinovitog planeta putuju brzinama koje ponekad dostižu tisuće kilometara na sat. U njima ima materijala najrazličitijih dimenzija – od zrnaca veličine pijeska do tijela većih od nebodera. Njihova debljina nije velika – kreće se između devet i 90 metara, no dužina im je fascinantna – uglavnom veća od 282.000 km.

Poremećaj koji je nedavno zabilježio Cassini dogodio se u krajnjem vanjskom prstenu F koji je ujedno i najaktivniji u Sunčevom sustavu. Njegov izgled doslovno se mijenja iz sata u sat. No najnoviji poremećaj izraženiji je od uobičajenih. Znanstvenici vjeruju da ga je uzrokovalo neko tijelo koje se kretalo u prstenu, a koje je inače bilo nevidljivo jer je bilo uronjeno u gomile prašine.

Ipak, glavni krivac za turbulencije u prstenu uglavnom je Saturnov krumpirasti mjesec Prometej čija putanja nije savršeno okrugla. Njegovi prolasci u blizini prstena F zbog toga uzrokuju promjene u gravitacijskim silama koje potiču stvaranje grudica. Kada postanu nestabilne, te nakupine znaju izletjeti iz prstena pri čemu u spektakularnim mlazovima u svemir izbacuju nešto od njegova materijala.

Autor: M.tportal.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});