fbpx

WHO proglasio ovisnost o videoigrama bolešću

Autor: Dnevno.ba

GENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je u ponedjeljak da je ovisnost o videoigrama prava bolest, pa će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje.

“Pošto smo konzultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati” na popis bolesti, rekao je za AFP ravnatelj odjela WHO-a za psihičko zdravlje Shekhar Saxena. “Poremećaj videoigrica” uvršten je u 11. inačicu Međunarodne klasifikacije bolesti (engleska kratica ICD).

WHO je definiciju poremećaja objavio još u siječnju kada je najavio da će priznati tu bolest.

Taj je poremećaj “ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama”.

“Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu”, rekao je Saxena.

Oko 2,5 milijarda ljudi u svijetu danas igra videoigrice. No poremećajem je obuhvaćena tek “mala manjina” igrača, istaknuo je čelnik WHO-a, dodajući: “Ne kažemo da je svaka navika igranja videoigara patološka”.

Znanstvena zajednica je podijeljena u vezi s postojanjem “poremećaja videoigara”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI