fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Windows XP je bio prilično imun na hakerske napade

Autor: Tportal.hr

Novo izvješće sigurnosne tvrtke Kryptos samo je potvrdilo nedavne pronalaske Kaspersky Laba: Windows XP je bio beznačajno zahvaćen nedavnim ransomware napadima WannaCry. Kada bi se maliciozni kod pokušao 'uhvatiti' na sustav, Windows XP bi se jednostavno - srušio.

‘Najgori i najizgledniji scenarij kod Windows XP računala pri infekciji WannaCry je bio taj da bi se sustav jednostavno srušio u plavi ekran (BSOD)’, navodi Kryptos izvješće. Štoviše, na dijelu računala koja su pokretala Windows XP, maliciozni kod se nije uspio ni pokrenuti niti srušiti sustav. Nije uopće jasno je li Microsoftova hitna zakrpa za danas nepodržani OS uopće imala ikakvog učinka.

Inicijalno se vjerovalo kako su Windows XP računala glavni razlog za tako brzo širenje napada WannaCry, da bi naposljetku prst bio uperen na Windows 7 i Windows Server 2008.

Ipak, nije sve tako bajno. Kryptos napominje kako je maliciozni kod WannaCry ipak moguće pokrenuti na Windowsima XP, uz izravnu instalaciju. Pritom upozoravaju i kako se korisnici koji ne plaćaju produženu podršku Microsoftu uistinu trebaju maknuti s tog opako zastarjelog OS-a, posebno zbog toga što internetom kola niz različitih napada koji ciljaju upravo na određene nezakrpane ranjivosti.

Kryptos otkriva i kako je ukupni broj infekcija WannaCry napadom izgledno bio reda više milijuna. I dok se svijet polako oporavlja od napada, infekcije u Kini su proteklih tjedana eksplodirale. Samo 23. svbinja Kryptos je zabilježio gotovo milijun zaraženih računala u Kini.

Navode kako nije potpuno jasno zašto je to slučaj, no sugeriraju i kako je vjerojatni uzrok tomu to što u Kini nisu posebno voljni prihvatiti Windows 10 OS. Analitičari pak već duže vremena govore o tom kako je problem s infekcijama u Kini zapravo mnogo goreg karaktera i tiče se nelicenciranog softvera kojeg se ne može nadograditi sigurnosnim zakrpama.

Autor: Tportal.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});